Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos vandentvarkos įmonės kviečia rinktis vandenį iš čiaupo

Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos vandentvarkos įmonės, siekdamos mažinti taršą plastiku, kviečia atsisakyti plastikinių butelių ir rinktis vandenį iš čiaupo.

Vanduo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vanduo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-28 12:58

Nacionalinės kampanijos „Vanduo – gyvenimas. Dalinkis“ iniciatoriai „Vilniaus vandenys“, „Kauno vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“, kartu su Aplinkos ministru bei kelių savivaldybių atstovais antradienį pasirašė simbolinį memorandumą, kuriuo išreiškė palaikymą kampanijos idėjai.

Vadovaujantis ja, svetingumo sektoriuje veikiantys verslai bus skatinami pavaišinti vandens iš čiaupo stikline savo klientus nemokamai, o visuomenė – drąsiai gerti vandenį iš čiaupo ir šiuo pasirinkimu mažinti aplinkos taršą plastiku.

Prie memorandumo kviečiamos jungtis ir kitos šalies savivaldybės.

Kampaniją palaikantis aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigia, kad Lietuva gali didžiuotis vienu didžiausių mūsų šalies turtų – požeminiu vandeniu.

Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas džiaugiasi, kad praėjusiais metais Vilniuje startavusi kampanija atsakingam požiūriui sutelkė verslo atstovus, o gyventojus paskatino atrasti viešose erdvėse esančias specialias gertuves.

Vicemero teigimu, vartoti vandenį iš čiaupo paprasta namuose, tačiau viešose vietose tai padaryti kur kas sudėtingiau.

„Todėl plečiame vandens gertuvių tinklą savivaldybės jėgomis ir skatiname verslą daryti tą patį – statyti geriamojo vandens fontanus, siūlyti vandenį iš čiaupo maitinimo įstaigose ir taip mažinti plastiko suvartojimą, o kartu ir žmonių daromą poveikį aplinkai“, – pabrėžia Valdas Benkunskas.

„Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Saulius Savickas atkreipė dėmesį, kad sostinės ir jos apylinkių bendruomenės jau kelerius metus aktyviai skatinamos rinktis vandentiekio vandenį. Anot jo, šis vanduo yra kokybiškas, skanus, o jo sudėtyje gausu mikroelementų.

„Džiaugiamės, kad šią mūsų skleidžiamą žinutę šiais metais išgirs ir vandentiekio vandenį atras ir kitų Lietuvos miestų žmonės. Šiuo žingsniu ir mūsų šalyje taps švariau, ir visame pasaulyje – svarbu pradėti nuo savęs“, – sako S. Savickas.

Pasak „Vilniaus vandenų“ vadovo vien pernai kampanijos metus buvo išdalinta beveik 700 tūkst. stiklinių vandens iš čiaupo, tai leido atsisakyti daugiau nei 240 tūkst. plastikinių butelių, o anglies dioksido išskyrimas į aplinką buvo sumažintas daugiau nei 15 tonų. Šiais metais šiuos skaičius tikimasi patrigubinti.

Siekiant atkreipti dėmesį į paskutiniuoju metu itin opią problemą – pernelyg didelį plastiko vartojimą – iki pat vasaros pabaigos sostinės Lukiškių, Europos ir V. Kudirkos aikštes puoš menininkės Monikos Dirsytės iš panaudotų plastikinių vandens talpų sukurtos specialios instaliacijos – vandens laikrodžiai, primenantys smėlio laikrodžius.

Vykdant kampaniją, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje taip pat vyks specialūs nemokami kino seansai apie žmogaus poveikį aplinkai vakarus po atviru dangumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.