Kėdainiai buvo atsidūrę tarp labiausiai užterštų šalies miestų

Tvyrant karštiems ir sausiems orams Oro kokybės tyrimų stotys kelias dienas iš eilės fiksavo padidėjusį oro užterštumą kietosiomis dalelėmis KD10 ir KD2,5. Kėdainiai net pasiekė labai aukštą užterštumo lygį ir atsidūrė tarp kitų dviejų – Šiaulių ir Kauno – labiausiai užterštų šalies miestų. Nors karštis ir sausra tvyrojo ne vieną ir ne dvi dienas, miesto gatvės, anot Kėdainių seniūno Algirdo Krivičiaus, buvo pradėtos laistyti tik praėjusį antradienį. O Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) skelbia, jog užterštumo padidėjimui, be visų kitų priežasčių, įtakos turi ir karo veiksmai Ukrainoje.

Oro tarša.<br>V.Balkūno nuotr.
Oro tarša.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Jakubauskienė

Aug 28, 2022, 6:41 PM

Miesto gatvės laistomos

„Oro užterštumui šiuo metu įtakos turi keletas taršos šaltinių: tiek iš kitų valstybių kartu su oro masėmis atkeliavusi tarša, tiek ir vietiniai šaltiniai (automobiliai, statybvietės, kelių remonto darbai, žemės ūkio darbai (javapjūtė). Priklausomai nuo rajono, miesto, vietiniai šaltiniai ir jų indėlis į oro užterštumą gali varijuoti.

Didelė tikimybė, kad kartu su atneštine tarša, žemės ūkio darbai šiuo metu yra vienas pagrindinių taršos šaltinių Kėdainiuose. Tačiau, norint išsiaiškinti tiksliai, kuris taršos šaltinis dominuoja Kėdainiuose, reikėtų atlikti kietųjų dalelių cheminės sudėties tyrimus“, – komentavo AAA Aplinkos būklės analitikos centro Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė.

Tuo metu A. Krivičius užtikrino, jog miesto gatvės tikrai laistomos. Tačiau, esant labai aukštai temperatūrai, rezultatas greitai tampa nematomas.

„Mes neturime specialios gatvių laistymo mašinos. Esame pasidarę savadarbį laistymo agregatą ir taip drėkiname gatves. Bet praeina koks pusvalandis ir nieko nebesimato, nes, jei lauke 30 laipsnių karščio, tai asfaltas yra įkaitęs iki 50 laipsnių ir vanduo labai greitai išgaruoja. Tačiau nors kažkiek tuo metu nusodiname dulkes ir tas kietąsias daleles“, – kalbėjo Kėdainių seniūnas.

Anot jo, laistomas ne tik miesto centras, bet ir kitos gatvės – Rasos, Mindaugo, Respublikos. Drėkinti gatves, A. Krivičiaus teigimu, ketinama tol, kol vyraus sausi ir karšti orai.

Karas Ukrainoje – vienas iš oro taršos šaltinių

Kėdainių rajono gyventojai taip pat teigė ne vieną vakarą iš eilės stebėję keistą reiškinį – dangaus tarsi nesimato, visas aptrauktas pilkuma. Specialistų pasidomėjus, ar tai gali būti susiję su dulkėmis, užterštumu, V. Bimbaitė sakė: „Taip, tai gali būti susiję su oro užterštumu. Kietosios dalelės, kurių koncentracija pastarosiomis dienomis taip išaugusi, yra aerozolis, kurio savybės leidžia šiam teršalui labai ilgai tvyroti ore ir sumažinti atmosferos skaidrumą“.

Pasigirsta nuomonių, jog, be visų kitų oro užterštumo šaltinių, Lietuvos dangų aptraukė ir iš Ukrainos atkeliavusios karo dulkės. AAA specialistai tai patvirtina ir sutinka, jog taip iš tiesų galėtų būti.

„Kaip jau minėjome anksčiau, kietosios dalelės gali ilgai tvyroti atmosferoje ir būti pernešamos ilgus atstumus. Pastarosiomis dienomis šalies aplinkos oro kokybei įtakos turėjo oro masė, atkeliavusi iš pietryčių – Ukrainos, Kaspijos jūros regiono. Ten šiuo metu itin sausa, daug kur dega miškai, pievos – tai daugiausia ir užteršė atmosferą. Karinių veiksmų keliama tarša taip pat gali būti viena iš priežasčių, tačiau ne pagrindinė“, – pažymėjo V. Bimbaitė.

Specialistų patarimai

Paklausta, kaip miestiečiai ar miesto valdžia galėtų sumažinti oro taršą bei kiek miesto gatvių laistymas turi įtakos mažinant labai aukštą užterštumą kietosiomis oro dalelėmis AAA atstovė sakė: „Oro kokybei vietinių šaltinių daromą poveikį galime sumažinti ar bent nedidinti išmetamų teršalų kiekio.“

Esant tokiai prastai oro kokybei gyventojų prašome vengti sportuoti ar užsiimti kita aktyvia fizine veikla miestuose, nes taip įkvepiame dar daugiau teršalų ir labai kenkiame savo sveikatai. Žmonėms, kurie turi lėtinių ligų, mažiems vaikams, geriau likti namuose ir palaukti, kol oras bus švaresnis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.