Su klimato kaitos padariniais kovojančios valstybės prašo imtis veiksmų

Šalys, kenčiančios nuo klimato kaitos padarinių, reikalauja imtis veiksmų ir prisidėti prie kovos su visuotiniu atšilimu.

Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Potvyniai Pakistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 7:38 PM, atnaujinta Sep 24, 2022, 7:39 PM

Per kasmetinį pasaulio lyderių susirinkimą Jungtinėse Tautose šią savaitę salų valstybė Vanuatu pareiškė, kad pasaulis turi sutelkti dėmesį į kovą su visuotiniu atšilimu ir ragino sudaryti iškastinio kuro neplatinimo sutartį, praneša „Reuters“

„Laikas baigėsi – reikia imtis veiksmų dabar“, – penktadienį JT Generalinėje Asamblėjoje sakė Vanuatu prezidentas Nikenike Vurobaravu.

Sutartimi būtų siekiama sumažinti anglies, naftos ir dujų gavybą, kad temperatūros kilimas būtų apribotas iki visuotinai sutarto 1,5 laipsnio Celsijaus.

Jungtinių Tautų klimato mokslo grupė – Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (IPCC) – perspėjo, kad dėl pasaulinio išmetamųjų teršalų kiekio temperatūra ne tik viršys 1,5 laipsnio atšilimo ribą, tačiau iki amžiaus pabaigos pasieks apie 3,2 laipsnio.

Vanuatu taip pat paprašė Tarptautinio Teisingumo Teismo paskelbti nuomonę dėl teisės būti apsaugotam nuo neigiamo klimato kaitos poveikio. Vurobaravu teigimu, šis žingsnis „nėra sidabro kulka siekiant sustiprinti klimato kaitos veiksmus, o tik viena priemonė mus pasiekti. arčiau galutinio tikslo – saugios planetos žmonijai“.

Pakistane šį mėnesį viską niokojantys potvyniai apėmė didelius šalies plotus ir pražudė daugiau nei 1 500 žmonių, o jų padaryta žala įvertinta 30 mlrd. dolerių. Pakistano ministras pirmininkas Shehbazas Sharifas paklausė pasaulio lyderių, kodėl Pakistano žmonės turi mokėti už visuotinį atšilimą.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat paragino turtingas šalis apmokestinti iškastinio kuro įmonių pelną ir panaudoti tuos pinigus padėti šalims, nukentėjusioms nuo klimato krizės, ir žmonėms, kurie kovoja su kylančiomis maisto ir energijos kainomis.

Jungtinės Valstijos ir Kinija yra didžiausios pasaulyje anglies dvideginio išmetančios šalys. Apie kovą su visuotiniu atšilimu JAV prezidentas Joe Bidenas šią savaitę Jungtinėse Tautose perspėjo: „Neturime daug laiko“.

Fidžio ministras pirmininkas Frankas Bainimarama taip pat pasmerkė per silpnas pastangas kovojant su klimato kaita. „Tai apatija, neigimas ir drąsos stoka daryti tai, ką mes visi žinome, kad reikia padaryti. Fidžis pasiruošęs, kad ateinantys metai būtų svarbūs mūsų žmonėms ir planetai. Mūsų klausimas jums toks: ar jūs su mumis? Nesakykite mums „taip“, nebent planuojate tai parodyti“, – sakė F.Bainimarama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.