S. Gentvilas pavedė VSTT pateikti pažeidimo slenkstinius dydžius EB svarbos natūralių vandenų buveinėms Nemuno deltoje

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas pasirašė pavedimą Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai iki gruodžio 20 d. parengti pasiūlymus dėl Europos Bendrijos svarbos natūralių vandens buveinių pažeidimo slenkstinių dydžių, kuriuos viršijus paviršinių vandens telkinių dugno valymo ir gilinimo darbų poveikis būtų laikomas reikšmingu, teigiama Aplinkos minsterijos pranešime žiniasklaidai.

Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 3:20 PM

Apie tai S.Gentvilas pranešė Rusnės bendruomenės atstovams, kurie trečiadienį atvyko į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą (VSTT) aptarti planuojamų darbų pritaikant laivybai Pakalnės upės ištakas, Rusnaitės upės žiotis ir išplauką į Kuršių marias. Naujas laivybos farvateris sutrumpintų keliones didesniais laivais, nes išgilintas vandens kelias kirstų Rusnės salą Pakalnės ir Rusnaitės upėmis iš Rusnės miestelio iki Kuršių marių.

„Europinės svarbos saugomose teritorijose esame įsipareigoję vertinti, ar planuojama veikla saugomose teritorijose turės reikšmingą neigiamą poveikį gamtos vertybėms. Europoje yra pavyzdžių, kai Europos Komisija pradėjo bylas prieš valstybės nares dėl neįvertinto ar neteisingai įvertinto poveikio gamtai, gilinant vandens kelius saugomose teritorijose, todėl į šiuos klausimus žiūrime rimtai“, – sakė aplinkos ministras susitikime.

Pasak S.Gentvilo, dabartiniai darbus saugomose teritorijose reglamentuojantys teisės aktai draudžia naujų kelių rengimą, tačiau leidžia esamų gilinimą: „Manome, kad tą dviprasmiškumą reikia pašalinti – numatyti slenkstinius dydžius, iki kurių poveikis buveinėms būtų laikomas nereikšmingu, o viršijus darbų vykdytojai turėtų atlikti pilną reikšmingumo vertinimą. Taip užtikrintume jautrių buveinių apsaugą ir leistume bendruomenėms svarbius darbus.“

Nemuno delta ir Kuršių marios yra ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijos, skirtos buveinių ir paukščių apsaugai, kuriose saugomos Europos bendrijos svarbos buveinės ir rūšys, pažymima pranešime.

Numatytų parametrų farvaterio įrengimas gali paveikti Nemuno deltoje aktyviai vykstančius natūralius deltos formavimosi procesus, hidrologinį režimą, sukelti fizinius aplinkos pokyčius, dėl to natūrali buveinė (Upių žiotys) gali sumažėti ir būti suskaldyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.