Iš akvariumo ištrūkęs aštuonkojis užminė mįslė

Naujosios Zelandijos nacionalinio akvariumo darbuotojai susirūpinę: į laisvę pabėgo visų numylėtas aštuonkojis Inky. Dabar visi laužo galvą mėgindami suprasti, kaip gyvūnas sugebėjo pasprukti.

Aštuonkojį Inky buvo labai pamėgę Nacionalinio akvariumo lankytojai.
Aštuonkojį Inky buvo labai pamėgę Nacionalinio akvariumo lankytojai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-14 05:00, atnaujinta 2017-05-29 01:13

Naujosios Zelandijos gyventojai šiomis dienomis kalba apie paslaptingą aštuonkojo, praminto Inky (išvertus iš anglų k. – Rašaliukas), pabėgimą iš Nacionalinio akvariumo.

Kai kurie šios įstaigos darbuotojai spėja, kad paprastasis aštuonkojis pabėgo iš savo akvariumo, kai jo dangtis buvo paliktas praviras.

Gali būti, kad Inky vidury nakties, kai pastate nieko nebuvo, išlipo iš savo buveinės, nušliaužė stikline akvariumo siena, o tada tris ar keturis metrus ropojo grindimis.

Tuomet šis bestuburis gyvūnas kažkaip surado angą į 50 metrų ilgio vamzdį, vedantį į vandenyną, ir juo paspruko į laisvę.

Kiti Nacionalinio akvariumo atstovai svarsto, kad Inky sukorė kiek trumpesnį kelią: tiesiog įsispraudė į nuotekų vamzdį, kurio anga žiojėjo virš jo akvariumo, ir pabėgo per kanalizaciją.

„Kai kitą rytą pamatėme, kad jo akvariumas tuščias, labai nustebome, – pasakojo Nacionalinio akvariumo Neipyre vadovas Robas Yarrellas. – Mes su darbuotojais šiek tiek nuliūdome. Bet reikia pripažinti, kad Inky visuomet stebino.“

Ekspozicijas Nacionaliniame akvariume rengiantis Reissas Jenkinsas yra įsitikinęs, kad Inky tikrai nebuvo pavogtas, – pastatas akylai saugomas, be to, vargu ar kas nors norėtų vogti aštuonkojį.

Darbuotojai neabejoja, kad Inky tiesiog nusprendė pabėgti ir jam tai nesunkiai pavyko: aštuonkojai neturi kaulų, todėl sugeba tilpti mažiausiose erdvėse ir pralįsti pro siauriausias angas.

Mokslininkai yra užfiksavę atvejų, kai aštuonkojai pabėga pro monetos dydžio skylutę.

„Aštuonkojai yra tikri pabėgimo meistrai, – pasakojo R.Yarrellas. – Tačiau Inky jau buvo apsipratęs mūsų akvariumo vandenyje.

Nemanau, kad jis čia buvo nelaimingas arba vienišas, juk aštuonkojai – atsiskyrėliai.

Bet jis toks smalsus. Gal Inky tiesiog norėjo sužinoti, kas dedasi kitoje pusėje, – toks jo charakteris.“

Inky į Neipyre esantį akvariumą buvo atvežtas prieš daug metų – jį čia atgabeno vietos žvejys, kai gyvūnas įstrigo jo krevečių tinkle.

Aštuonkojis buvo išsigandęs, o jo čiuptuvai nukandžioti: jis gyveno rife ir kovodavo su žuvimis, kurios jį ir sužalojo.

Anot Nacionalinio akvariumo darbuotojų, Inky – nepaprastai protingas, smalsus, o lankytojai jį tiesiog dievino.

Įstaigos vadovas tvirtino, kad naujo aštuonkojo neieškos, – nebent vėl kokį nelaimėlį atneštų žvejai.

R.Yarellas juokavo: „Be to, niekada nežinai – gal Inky nuspręs pas mus sugrįžti.“

Išdaigų Naujojoje Zelandijoje yra prikrėtęs ir kitas aštuonkojis. Antai Velingtono jūrų įlankos švietimo centre vienas šios rūšies gyvūnas naktimis įslysdavo į kitą akvariumą ir ten vogdavo krabus. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.