Mokslininkai nustebę: užfiksavo labai nepadorų makakos ir elnio elgesį

Mokslininkai negali patikėti savo akimis: pirmą kartą užfiksuota, kaip du skirtingi laukiniai gyvūnai turėjo lytinių santykių. Japonijoje esančioje Jakušimos saloje lankęsis prancūzų fotografas Alexandre Bonnefoy įamžino neįprastą japoninės makakos ir dėmėtojo elnio patelės elgesį, – rašo portalas independent.co.uk

Pirmą kartą užfiksuota, kaip du skirtingi laukiniai gyvūnai turėjo lytinių santykių.<br>Stop kadras.
Pirmą kartą užfiksuota, kaip du skirtingi laukiniai gyvūnai turėjo lytinių santykių.<br>Stop kadras.
Pirmą kartą užfiksuota, kaip du skirtingi laukiniai gyvūnai turėjo lytinių santykių.<br>A. Bonnefoy nuotr.
Pirmą kartą užfiksuota, kaip du skirtingi laukiniai gyvūnai turėjo lytinių santykių.<br>A. Bonnefoy nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2017, 1:06 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 9:57 AM

Naujoje mokslininkų publikacijoje, pavadintoje „Tarprūšiniai gyvūnų lytiniai santykiai: japoninės makakos ir dėmėtojo elnio sueitis“ aprašoma, kad tai yra galimai pirmą kartą oficialiai įamžintas dviejų itin skirtingų gyvūnų rūšių reprodukcinis elgesys.

Nors mokslininkai pranešimų apie skirtingų gyvūnų rūšių lytinius santykius yra gavę jau ne vieną, dauguma jų būna arba tarp panašios išvaizdos, arba tarp nelaisvėje gyvenančių skirtingų individų. Tiesa, yra pripažinta, kad galapaginiai jūrų lokiai seksualiai išnaudoja karališkuosius pingvinus, tačiau be tikslo daugintis.

Vis tik šį kartą tiek japoninė makaka, tiek dėmėtojo elnio patelė elgėsi natūraliai ir tikslingai. Kaip rašoma žurnale „Primate“, beždžionės elgesys mokslininkų buvo stebimas jau kurį laiką. Japoninės makakos patino siekis lytiškai santykiauti su elnių patelėmis užfiksuotas kelis kartus. „Buvo pastebėta, kad vienos patelės nuo japoninės makakos spruko, tačiau kitos nė nesipriešino ir priėmė tai kaip normą“, – teigiama mokslininkų išvadose.

Ekspertai pateikė keletą šį gyvūnų elgesį paaiškinančių teorijų. Manoma, kad tokį makakų ir elnių elgesį išprovokuoja sumenkusios galimybės poruotis. Ypač, kai patinai neranda sau patelių.

Kitoje teorijoje aiškinama, kad tai įvyksta, kai dvi skirtingos gyvūnų rūšys ilgą laiką bendrauja, žaidžia ir tuomet makakoms prasideda poravimosi sezonas.

Taip pat teigiama, jog gyvūnai taip elgiasi siekdami išmokti poruotis arba abu praranda gebėjimą atpažinti savo rūšies atstovą. Vis tik mokslininkai kol kas vieno vienintelio atsakymo neturi. Tikima, kad tolimesni tyrimai padės atskleisti, kodėl skirtingų rūšių gyvūnai bando poruotis.

Gyvūnų elgesio studiją sausio 10 dieną pateikė mokslininkai Marie Pelé, Alexandre Bonnefoy, Masaki Shimada ir Cédric Sueur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.