Inkilus kelia ir prie daugiabučių. Štai kas juose gyvena

Sparčiai vykstant statyboms ir daugiabučių atnaujinimo darbams nepatogumų patiria mieste gyvenantys paukščiai. Kad turėtų galimybę klausytis sparnuočių giesmių, kauniečiai inkilus kelia ne tik prie nuosavų namų, bet ir daugiabučių kiemuose.

Atnaujintų daugiabučių kiemuose paukščių globotojai pakabino 56 inkilus, skirtus čiurliams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Atnaujintų daugiabučių kiemuose paukščių globotojai pakabino 56 inkilus, skirtus čiurliams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilijos parko inkiluose įsikūrė varnėnai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilijos parko inkiluose įsikūrė varnėnai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie S.Žukausko gatvės 2-ojo namo gyventojai iškėlė paukščio formos inkilą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie S.Žukausko gatvės 2-ojo namo gyventojai iškėlė paukščio formos inkilą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Mar 7, 2017, 11:53 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:29 AM

Kovo 4-oji – ne tik Lietuvos globėjo šv. Kazimiero, bet ir kovarnių diena. Šią dieną lietuviai nuo seno švęsdavo artėjantį pavasarį.

Kai kurie kauniečiai gamtos virsmui jau pasiruošė. Pasirūpino, kad namus rastų iš šiltųjų kraštų parskridę paukščiai.

Inkilus į savo valdose augančius medžius įkėlė ne tik nuosavų namų gyventojai – nemažai namelių sparnuočiams atsirado ir daugiabučių kiemuose.

Ornitologai siekia išsaugoti čiurlių lizdavietes, bet naujuose jiems skirtuose namuose gali įsikurti ir kiti sparnuočiai.

Pagamino 56 naujus inkilus

Eigulių gyvenamajame rajone net dviejose vietose – prie S.Žukausko gatvės 2-ojo namo ir Geležinio Vilko 21 ir 21A namų esančiuose skveruose – į akis krinta ištisa inkilų kolonija. Atrodo, kad paukščiams medžiuose, kaip ir žmonėms ant žemės, formuojamas daugiabučių kvartalas.

Naujus inkilus, skirtus čiurliams, šiose vietose pakabino Lietuvos ornitologų draugija ir Aleksandro Stulginskio universiteto Tado Ivanausko ornitologų klubo nariai.

Iš viso buvo pagaminti ir vasario pabaigoje į prie daugiabučių augančius medžius įkelti 56 nauji inkilai.

Sulaukė netikėtų svečių

S.Žukausko gatvės 2-ajame daugiabutyje įsikūrusi Aistė Radzevičiūtė pasakojo, kad šio namo gyventojai puoselėja nedidelį parką, kuris auga prie namo.

Gyventojai ne tik prižiūri aplinką, sodina gėles ir medžius. Į juos kasmet įkelia vis naujų inkilų. Vienas toks net labai meniškas – primena paukštį.

Prieš kelias savaites moteris nustebo pamačiusi, kad į kiemą sugužėjo pulkas žmonių. Jie į medžius kėlė naujus ne visai įprastos išvaizdos inkilus. Prie jų landų nepritvirtintos detalės, ant kurių paukščiai gali patupėti.

„Girdėjau, kad šie inkilai skirti čiurliams. Įdomu, ar paukščiai tikrai kursis juose? Jei taip, bus smagu matyti, kaip jie skrajoja ir gyvena naujuose namuose, primenančiuose savotiškus daugiabučius“, – svarstė moteris.

Pro langus stebi varnėnus

Žemuosiuose Šančiuose, prie judraus A.Juozapavičiaus prospekto, yra viena ramybės oazė. Tai buvusios senosios Kauno kapinaitės, dabar pavadintos Vilijos parku. Jį supa nuosavi ir daugiabučiai namai.

Čia augančiuose senuose medžiuose taip pat netrūksta dailių apvalių iš beržų kamienų pagamintų inkilų.

Kiekviename medyje jų įkurdinta po du – tarsi būtų dviejų butų kotedžai. Greta parko gyvenantis Zigmantas Dalinkevičius pasakojo, kad inkilus prieš keletą metų pagamino ir pakabino daugiabutyje gyvenantis vyras.

„Inkiluose kiekvieną pavasarį įsikuria varnėnai. Ir mes, ir inkilus iškėlęs kaimynas pro savo namų langus juos stebime. Paukščiai mėgsta šią vietą“, – džiaugėsi kaunietis.

Darbininkai inkilus nukėlė

O štai Kalniečių parke inkilų kol kas nėra. Juos čia kiekvieną pavasarį kabindavo greta parko daugiabučiuose gyvenantys Muravos bendruomenės centro nariai.

Centro vadovė Vida Jasaitytė pasakojo, kad gyventojai gamindavo paprastus inkilus, tačiau juos išradingai nudažydavo. Tačiau praėjusį rudenį prasidėjo Kalniečių parko rekonstrukcija.

„Darbininkai inkilus nukabino, padėjo ant žemės. Mes juos pasiėmėme, kad nedingtų. Kovo viduryje suremontuosime ir kelis vėl pakabinsime.

Parko rekonstrukcija tęsiasi, paukščiai triukšmo greičiausiai bijos, todėl naujus inkilus gaminsime kitą pavasarį“, – sakė V.Jasaitytė.

Forma ir spalva svarbiau žmonėms

Vytenis Dambrauskas

Tado Ivanausko ornitologų klubo vadovas

„Eigulių ir kaimyninė Dainavos seniūnijos ypatingos tuo, kad čia kiekvienais metais peri viena didžiausių juodųjų čiurlių populiacijų Lietuvoje.

Tačiau dėl sparčios daugiabučių renovacijos čiurliai netenka savo lizdaviečių.

Todėl prie kelių atnaujintų daugiabučių, kur darbų metu tokios lizdavietės buvo sunaikintos, iškelti čiurliams skirti inkilai. Juose gali įsikurti ir varnėnai, paprastosios raudonuodegės, margasparnės musinukės, didžiosios zylės. Žiemą juose galės nakvoti ir mieste žiemojantys uoksiniai paukščiai.

Gaminant inkilus jų formos ir spalvos svarbesnės žmonėms. Patiems paukščiams svarbiau, kad jie būtų tinkamai pakabinti. Pavyzdžiui, kad inkilai, skirti čiurliams ar kitiems minėtiems sparnuočiams, būtų pakabinti ant šakomis neuždengtų medžių kamienų 5–7 metrų aukštyje.

Kiti paukščiai mėgsta uždaresnes vietas.

Taip pat inkilų nereikėtų kabinti taip, kad jų landos būtų atsuktos į šiaurę.

Gyventojai, savarankiškai keliantys inkilus, prisideda, kad modernėjantis miestas išliktų gyvybingas ir žaismingas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.