Įžūlumo viršūnė: Vilniaus kapinėse puotauja stirnos

Įžūlių gyvūnų banda apsigyveno amžino poilsio vietoje ir stebi kiekvienas laidotuves, kad nepraleistų progos pasmaguriauti dar nenuvytusiomis gėlėmis.

Atėję aplankyti artimųjų kapų vilniečiai vis dažniau aptinka išdraskytus vainikus, puokštes. Tai – stirnų darbas.<br> Lrytas.lt nuotr.
Atėję aplankyti artimųjų kapų vilniečiai vis dažniau aptinka išdraskytus vainikus, puokštes. Tai – stirnų darbas.<br> Lrytas.lt nuotr.
Atėję aplankyti artimųjų kapų vilniečiai vis dažniau aptinka išdraskytus vainikus, puokštes. Tai – stirnų darbas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atėję aplankyti artimųjų kapų vilniečiai vis dažniau aptinka išdraskytus vainikus, puokštes. Tai – stirnų darbas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karveliškių kapinės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karveliškių kapinės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karveliškių kapinės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karveliškių kapinės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 2, 2018, 7:11 AM

Nuėstos gėlių puokštės ir vainikai, kanopų žymės ant neseniai sukastos žemės, net pridergta tarp kapų.

Tai – penkių ar šešių stirnų išdaigos Karveliškių kapinėse. Jos kartojasi nuo praėjusių metų. Anksčiau gyvūnai iš miško užklysti į amžino poilsio vietą bijodavo.

Dabar stirnos žmonių beveik nebijo. Jos stebi laidotuvių procesijas, laukdamos, kada galės pradėti puotą.

Kapines administruojančios įmonės „Naujininkų ūkis“ darbuotojai skėsčioja rankomis. Prie kiekvieno naujo kapo juk nebudėsi, o kapines juosiančią tvorą dar tik ketinama įrengti.

Nerado nė vieno žiedo

„Prieš Naujuosius metus palaidojau brolį. Buvo nešalta, tad maniau, kad gėlės nenušals. Bet atėjusi neradau nė vieno žiedo.

Nugraužė visas kalijas ir chrizantemas“, – skundėsi Janina Zigmantavičienė.

Moteris greitai suprato, kas dėl to kaltas, nes aplink buvo daugybė kanopų žymių. O pavaikščiojusi ji pastebėjo, kad nukentėjo ir kaimynų kapavietės.

Stirnos ne tik nuėdė gėles, bet ir išvartė vazonus, vainikus. Pasak J.Zigmantavičienės, tokios netvarkos nebūdavo net po smarkios audros.

„Karveliškių kapinės toliau už miesto, tad benamiai nuo kapų gėlių nevagia. Bet atsirado kita bėda. Ir šitos vagilės dar blogiau, jos pridaro daug netvarkos“, – tikino vilnietė.

Pašaro miške užtenka

„Su žmona sodiname našlaites, gal stirnos jų nelies. Žiūrėjau – ant kitų kapų nenuėstos“, – kalbėjo Romualdas.

Jam keista, kad stirnos įjunko į kapines, nors žiema šiemet nebuvo gili.

Vyras spėjo, kad gyvūnai tampa tinginiais, nes nauji kapai tiktai dviejuose kvartaluose, tad toli pašaro ieškoti nereikia.

Pasak Romualdo, blogai, kad stirnų iš kapinių niekas nebaido ir jos ten apsigyveno. Užtektų kelių šūvių į orą, kad gyvūnai įsibaimintų ir kapines aplenktų iš tolo.

„Aplink miškai, ėsti tikrai yra ko. Galbūt stirnų tiek priviso, kad jos gyventi jau ir kapines pasirenka?“ – klausė Romualdas.

Kenčia nauji kvartalai

Karveliškių kapinių administracijos darbuotojai pastebėjo, kad kapinėse gyvenantys gyvūnai tokie išrankūs, kad nukanda tik gėlių žiedus, stiebų neliečia.

Jie nuolat stebi tik naujų palaidojimų vietas, į senesnių kapinių teritoriją neina. Labiausiai kenčia 71-asis ir 74-asis kapinių kvartalai.

„Žmonės skundžiasi, galime juos tiktai užjausti. Kai kapinės bus aptvertos tvora, bus kas kita“, – kalbėjo administracijos darbuotojai.

Vandens šuliniai menkai gelbėja

Karveliškių kapinėse įsisenėjusi kita problema. Pavasarį tirpstant sniegui, o vasarą per liūtis kai kurie kapai yra užliejami vandens.

Nors gavusi skundų savivaldybė skyrė lėšų šuliniui iškasti, tai problemos neišsprendė – jis viso vandens nesurenka.

Pasak savivaldybės Miesto aplinkos ir tvarkymo skyriaus vedėjo Gintauto Runovičiaus, ankstesniais metais buvo iškasta dar 11 vandens surinkimo šulinių, tačiau kapinės yra labai žemoje vietoje, tad po gausaus lietaus šuliniai persipildo ir užlieja kapus.

Dėl to vandenį iš šulinių tenka siurbti specialiu automobiliu. Po vienos pernykštės liūties jis surinko net 56 kubinius metrus vandens.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.