Danijoje šaltakraujiškai nušautas pirmą kartą per 200 metų pasirodęs vilkas

Danijoje nufilmuota, kaip nušautas laukinis vilkas, kurių gauja pirmą kartą šioje šalyje pasirodė kone per 200 metų.

 Danijoje šaltakraujiškai nušautas vilkas.<br> dkDR nuotr. (Youtube/stopkadras)
 Danijoje šaltakraujiškai nušautas vilkas.<br> dkDR nuotr. (Youtube/stopkadras)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-04 14:40, atnaujinta 2018-05-04 14:51

Įvykis užfiksuotas viename ūkyje rytinėje Danijos Ulfborgo dalyje prieš dvi savaites. Apie tai pranešė Danijos nacionalinis transliuotojas DR.

Kaip teigia gamtosaugos specialistai, šie plėšrūnai iš Danijos dėl netinkamų sąlygų, agresyvios medžioklės ir intensyvios žemdirbystės šalį paliko prieš maždaug 200 metų.

Retas svečias Danijoje neatrodė agresyvus ir jokios grėsmės nekelė, tačiau buvo šaltakraujiškai nušautas. Vaizdo siužetą įamžinę gamtos sergėtojai paviešino įrodymą, kuris viešoje erdvėje sukėlė aršią diskusiją dėl vilkų išlikimo.

Gyvūnų teisių saugotojai tikina, kad vilkų gaujos šalyje turi būti apsaugotos, tuo tarpu kiti tame įžvelgia pavojų – Vakarų Jutlando krašto gyventojai neva bijo šių plėšrūnų ir teigia, kad šioje šalyje jiems vietos nėra.

Tuo tarpu mokslininkai, sužinoję apie šaltakraujišką vilko sunaikininmo atvejį, liko sunerimę. Švedijos universiteto Agrokultūros mokslų profesorius Guillaume Chapronas teigė, kad toks žmogaus poelgis yra „visiškai nepriimtinas“, juolab, kad vilkas nerodė jokių agresijos požymių.

„Stebint vaizdo įrašą matyti, kad gyvūnas nekelė jokio pavojaus žmonėms. Be to, nepastebėta ir jokių indikacijų, kad jis galėtų sukelti grėsmę – kalbėjo mokslininkas.

Kaip pranešė portalas „Business Insider“, policija sulaikė 66-erių metų vyrą, kuris iš automobilio nušovė vilką dirbamuose laukuose.

Policija konfiskavo asmens automobilį bei ginką. Taip pat konfiskuoti ir kiti medžioklės įrankiai, buvę įtariamojo namuose. 

Danija turi problemų ne dėl vilkų, o dėl tokių medžiotojų, kurie turi būti sustabdyti“, – pridūrė mokslininkas.

Laukiniai vilkai Danijoje nuolatos gyveno iki 1813 metų. Ir tik 2012 buvo pastevėti keli sugrįžę vilkų patinai. Praėjusiais metais jauna vilko patelė atkeliavo iš Vokietijos ir įveikusi apie 500 km prisijungė prie patinų, Taip natūraliai susiformavo pirmoji vilkų gauja Danijoje po daugiau nei 200 metų.

Specialistai teigia, kad net ir vieno vilko sunaikinimas padarys didžiulę žalą Danijoje gyvenančių vilkų išlikimui.

Anksčiau Danijos valdžia buvo gavusi pranešimų iš ūkininkų, kad vilkai žiemos metu papjovė keletą avių. Savo ruožtu vyriausybė pažadėjo ūkininkams kompensuoti nuostolius, kad ūkininkai galėtų įsirengti gyvulius nuo vilkų saugančias tvoras.

Pastaraisiais metais Vakarų Europoje vis dažniau pastebimas vilkų gaujų sugrįžimas. Praėjusią žiemą vilkai aptikti Belgijoje. Skaičiuojama, kad centrinėje ir Vakarinėje Europos dalyje yra likę tik apie 12 tūkst. vilkų. Šie gyvūnai yra saugomi Europos Sąjungos direktyvų.

Pasak G. Chaprono, pietinės Europos šalys vilkų sugrįžimą priima svetingiau, negu šiaurinio regiono valstybės. Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Suomija ar Norvegija vis dar masiškai naikina savo vilkų populiacijas.

Ir nors gamtosaugininkai bei supratingi visuomenės nariai džiaugiasi vilkų sugrįžimu, ūkininkai kaip įmanydami siekia įrodyti, kad vilkai kelia didžiulę grėsmę žmonėms ir jų auginamiems gyvuliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.