Jūra į Lietuvos krantus atplukdė rekordinį ruoniukų skaičių: visi gydomi Klaipėdoje

Šį pavasarį Lietuvos jūrų muziejus ne tik viršija lankomumo rekordus: Jūrų žinduolių ir paukščių skyriuje dabar gydoma net keturiolika rastų ruoniukų.

Sustiprėję ruonių jaunikliai į jūrą bus paleidžiami tik vasaros pabaigoje.<br> A. Mažūno nuotr.
Sustiprėję ruonių jaunikliai į jūrą bus paleidžiami tik vasaros pabaigoje.<br> A. Mažūno nuotr.
Sustiprėję ruonių jaunikliai į jūrą bus paleidžiami tik vasaros pabaigoje.<br> A. Mažūno nuotr.
Sustiprėję ruonių jaunikliai į jūrą bus paleidžiami tik vasaros pabaigoje.<br> A. Mažūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 13, 2018, 8:19 PM

Pirmieji gyvūnėliai pateko kovo 20 dieną, paskutiniai – praėjusią savaitę. Daugiausia ruoniukų atgabenta iš Palangos ir iš Smiltynės bei Juodkrantės. Iki šiol daugiausia ruoniukų sulaukta 2015 metais – dešimties.

„Visų jų būklė buvo sunki, – sakė skyriaus vedėjas biologas Arūnas Grušas. – Visi jie svėrė ne daugiau kaip 13 kg, o tai rodo, kad jie jau buvo pasmerkti mirčiai, nes pasaulį išvysta sverdami keliais kilogramais daugiau.“

Skambučių, pranešančių apie ruoniukus pakrantėje ar jūroje, buvo labai daug. Dažnai žmonės pranešdavo ir apie sveikus ruoniukus, kuriems joks pavojus negrėsė. Tokiais atvejais gyvūnėliai paliekami gamtoje.

Kadangi žiema buvo trumpa ir šalta, ruoniukų gausa Lietuvos pakrantėje nebuvo netikėta.

„Visi jie iš Rygos įlankos, – sakė A.Grušas. – Įlanka užšalo, susidarė ledas, ant kurio paprastai ir vaikuojasi ruonės. Tačiau ledas buvo plonas ir per greitai, nespėjus ruoniukams ūgtelėti, ištirpo. Jie kaip obuoliai sukrito į jūrą, o vyraujantys vėjai atnešė iki mūsų krantų.“

Aštuoni gyvūnėliai jau spėriai sveiksta, patys ėda žuvis – atitirpintas strimeles, stintas, gauna ir gyvų – per dieną apie 2 kg grundalų iš Kuršių marių.

Gyvos žuvys ne tik papildo racioną, bet ir stiprina medžioklės instinktą ir įgūdžius, kurių ruoniukams prireiks grįžus į gimtąją Baltiją. Stipriausius planuojama paleisti į jūrą vasaros pabaigoje, silpnesniems teks pabūti muziejininkų globoje kiek ilgiau.

„Ne visiems skirta grįžti į namus – jūrą, – sakė A.Grušas. – Štai Parnidės, atvežtos pas mus prieš dvejus metus, paleisti negalime, nes ji taip ir nesugebėjo išmokti savarankiškai maitintis. Ir keletas šiųmetinukų dar nesugeba griebti ir praryti žuvų.“

Vieno labiausiai sužaloto ruonių jauniklio dar laukia sunki operacija – negyvos odos pašalinimas. Šio gyvūnėlio nugara buvo visa nusėta pūlingomis žaizdomis.

Lietuvos pakrantėje ruoniai vaikų neveda ir patys nuolat čia negyvena. Artimiausios jų kolonijos įsikūrusios Saremos saloje, Rygos, Botnijos, Gdansko įlankose.

Per 28 metus muziejuje buvo išgydyta ir atgal į jūrą paleista daugiau nei 60 ruonių.

Baltijos pilkieji ruoniai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos raudonąsias knygas. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.