Ukrainiečių delfinai atsisakė paklusti Rusijos kariams ir paskelbė bado streiką

Ukraina yra šalis, kurios požiūris į karybą yra itin originalus. Be to, kad ji turėjo 160 metrų aukščio ir 500 metrų ilgio radarą, kuris turėjo perspėti apie branduolinio smūgio grėsmę, jie taip pat turi slaptą programą, pagal kurią yra treniruojami jūros žinduoliai atlikti specialioms karinėms užduotims.

 Delfinai yra vieni protingiausių gyvūnų pasaulyje.<br> 123rf.com nuotr. 
 Delfinai yra vieni protingiausių gyvūnų pasaulyje.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-16 17:15

Taip, Ukraina turi delfinų kariuomenę Kryme esančiame kariniame delfinų centre, kurie yra pasirengę bet kuriuo metu būti dislokuoti į reikiamą vietovę ir pradėti aktyvius veiksmus.

Teisybės dėlei taip buvo iki to momento, kai Rusija aneksavo Krymą 2014 metais ir treniruoti delfinai atsidūrė Rusijos nelaisvėje.

Ukraina pareikalavo, kad delfinai būtų gražinti jai, bet Rusijos pajėgos atsisakė tai padaryti.

Buvo manančių, kad rusai planuoja iš naujo treniruoti delfinus ir juos padaryti „rusų kareiviais“, o informacijos šaltinis Rusijos agentūrai „RIA Novosti“ teigė, kad inžinieriai „kuria naujas akvariumo technologijas naujoms programoms, kurios padės efektyviau išnaudoti delfinus po vandeniu“.

Praėjus ketveriems metams, atrodo, kad nedaug kas beliko iš šių tariamų Rusijos planų ir dauguma delfinų nugaišo.

Tačiau Ukrainos vyriausybės atstovas Kryme Borisas Babinas prieš kelias savaites pasakė, kad „taip mes apgynėme savo šalį“. Jis teigė, kad delfinai nugaišo „patriotiškai“. Atsisakydami vykdyti „Rusijos įsibrovėlių“ duodamus įsakymus ir maitintis, galiausiai šis delfinų bado streikas baigėsi jų mirtimi.

B.Babinas Ukrainos „Obozrevatel“ laikraščiui sakė, kad delfinai buvo garbingesni nei kai kurie žmonės kareiviai: „Apmokyti gyvūnai atsisakė ne tik bendrauti su naujais Rusijos kareiviais, bet ir atsisakė jų duodamo maisto, dėl ko vėliau ir nugaišo. Daugelis Ukrainos kareivių priesaiką ir lojalumą priėmė ne taip rimtai kaip šie delfinai.“

Kiti atmetė tokius argumentus ir apkaltino pačią Ukrainą dėl netinkamo delfinų elgesio.

Rusijos valdoma radijo stotis „Sputnik“ citavo Ukrainos politiką Vladimirą Oleiniką, kuris teigė, kad Kijevo politikai nuolatos ieško būdų kaip apkaltinti „Maskvos ranką“, nors kai kurie drąsūs žmonės gali suprasti, kad tai tėra propaganda ir gandai, ir delfinai nebuvo itin gerai prižiūrimi esant bet kokiam režimui.

Rusijos Dūmos deputatas Dmitrijus Belikas teigė, kad visi kariniai delfinai, kurie tarnavo Ukrainos jūrų pajėgose, buvo parduoti komerciniams subjektams arba nugaišo dėl natūralių priežasčių dar iki 2014 metų (kitaip tariant iki Krymo aneksijos, – aut. past.).

Belikas teigė, kad „nėra jokių klausimų dėl Ukrainos patriotizmo“, nes Ukraina buvo demilitarizavusi delfinus ir tam tikrą laiką jie užsiėmė tik komercine veikla.

Visgi, yra duomenų apie tai, kad buvo pastebėtas delfinų elgesys, kuris rodo panašias „ištikimybės“ apraiškas, kaip kad demonstruoja savo šeimininkui šunys.

Delfinai entuziastingai plaukia link žmonių su kuriais jie ankščiau susipažino. Kartais sugauti delfinai atsisako maitintis, kai nugaišta vandens rezervuare buvęs jų kompanionas.

Taip pat yra duomenų, kad delfinai tiesiog nustojo kvėpuoti ir taip nusižudė po to, kai buvo atskirti nuo žmonių su kuriais iki tol artimai bendravo. Tad galbūt Ukrainos teiginiai nėra jau tokie išgalvoti, kaip kad teigia Rusijos atstovai.

Yra daugybė dezinformacijos, kuri plaukioja aplink mus ir sunku savarankiškai patikrinti, kas iš tikrųjų vyko slaptame delfinų mokymų centre Kryme. Žinoma, kad 2016 metais Rusija paskelbė viešąjį konkursą dėl 5 delfinų įsigijimo ir pagaliau juos nupirko Maskvos Utrišo delfinariumas, nors jie niekada taip ir nepaaiškino kodėl tai padarė.

Galbūt jie manė, kad aplinkos pakeitimas pralauš Ukrainos delfinų įsitikinimus ir juos palenks į savo pusę. Kaip yra iš tikrųjų, turbūt greitu metu nesužinosime.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.