Rusniškiai apsiprato su į salą paleistais danieliais

Rusnės salos gyventojai pernai skundėsi, kad atvežtiniai danieliai, paleisti iš aptvarų, daro didžiulę žalą salos gyventojams – eina į sodybas, nuskabo vaismedžius ir kt. Rusniškius labiausiai piktino tai, kad gyvūnai buvo paleisti į salą net neatsiklausus žmonių.

Danieliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Danieliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Danieliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Danieliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Danieliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Danieliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Bikauskaitė, ve.lt

2018-07-18 13:15

Tačiau nei Šilutės rajono valdžia, nei medžiotojai, nei aplinkosaugininkai jokios danielių problemos neįžvelgė. Jie replikavo, kad potvynis pernai sunaikino kur kas daugiau ūkininkų pasėlių nei tie keli danieliai.

„Šiemet jau viskas nutilo. Ko gero, su gyventojais susitarta, tad jokių atgarsių dėl šios problemos negirdėjome. Greičiausiai tie danieliai laikomi užtvaruose ir nepaleidžiami.

Žinoma, kas juos laikė, tas tebelaiko, nes tai verslas“, – vakar sakė Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis.

Pyko, kad neatsiklausė „Niekas mūsų neklausė, paėmė ir kažkiek jų paleido į salą. Iš pradžių aiškino, kad jie atvežtiniai, paskui kad iš kažkokio veislyno“, – pernai aiškino Rusnės seniūnė Dalia Drobienė.

Ji pasakojo, kad danieliai į Rusnės salą, kurios gyventojai gyvūnų stoka niekada nesiskundė, buvo paleisti užpernai. Po kurio laiko sužinota, kad tai padarė fizinis asmuo – viena moteris.

Pasak seniūnės, ir danielių, ir elnių aptvaruose Vorusnės kaime turi Remigijus Žemaitaitis. Kadangi jie aptverti, yra jo žemėje, gyventojams jokių problemų nekyla.

O tie atvežtiniai danieliai, pasak seniūnės, buvo auginti aptvaruose, o paskui paleisti, nebijodami žmonių ėjo į jų sodybas kaime, viską nudraskė, nuskabė visus vaiskrūmius, vaismedžius ir spygliuočius, dekoratyvinius augalus, gėles, daržoves, naikino ūkininkų pasėlius. Daugiausia žalos jie padarė žiemą.

Vasarą, kai atsiranda daug žalumos, žmonės jų nebemato.

„Rajono Savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus posėdyje kalbėjome apie tai, kad negalima to daryti be bendruomenės sutikimo.

Nereikia pamiršti, kad šioje saloje gyvena ir žmonės. Kas kad įstatymai nepažeisti, reikėjo pirmiausia jų atsiklausti“, – kalbėjo D. Drobienė.

Žala nenustatyta Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento atstovai neprieštaravo, kad Jūratei Simėnaitei pagal panaudos sutartį priklausantys danieliai iš Kazio Rakicko aptvaro būtų paleisti į laisvę medžiotojų klubo „Skirvytė“ plote.

Jų nuomone, danielių paleidimas vyko teisėtai.

Paklaustas, kieno tie atvežtiniai danieliai Rusnės saloje, medžiotojų klubo „Skirvytė“ narys Viktoras Kazlauskas atsakė, kad valstybės. Jis nemanė, kad tie dešimt danielių gali daryti kokią nors žalą gyventojams.

Saloje yra daug stirnų ir kitų gyvūnų, kurie galėtų padaryti kur kas didesnės žalos.

Anot medžiotojo, pastaruoju metu Lietuvoje madinga laikyti danielius aptvaruose. Paklaustas kodėl, atsakė, kad dėl gražumo. Ypač tai populiaru kaimo sodybose.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas neturėjo duomenų, kad tie danieliai darytų žalą Rusnės salos gyventojams. Jis taip pat neturėjo duomenų, kad klubas „Skirvytė“ nesilaikytų medžioklę reglamentuojančių įstatymų.

Aplinkosaugininkai teigė, kad medžiotojai turi teisę gausinti medžiojamųjų gyvūnų išteklius ir nematė pagrindo naikinti „Skirvytei“ duoto leidimo.

Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius S. Šeputis manė, kad dešimt danielių tikrai nenusiaubė Rusnės salos.

„Žmonės skundžiasi, bet manau, kad ten viskas gerai. Sudaryta komisija tikrino ir nenustatė jokios žalos ar kokių nors pažeidimų„, – sakė jis.

Paklaustas, tai kodėl žmonės skundžiasi, atsakė: „Turime ir mes rašytojų, kurie rašo skundus prezidentei, ši persiunčia juos Savivaldybei, mes sudarome komisijas.

Tokie rašytojai tik be reikalo duoda darbo valdininkams, tarsi jie neturėtų kuo užsiimti. Danielių problema tikrai neprilygsta potvynio sukeltoms problemoms.

Pernai jis buvo išskirtinis, nes dėl per didelio iškritusio kritulių kiekio (per dvi dienas iškrito mėnesio norma) mes patvinome ne Nemuno vagoje, bet tiesiog visuose laukuose. Patvino ir Šyša, ir Šustis, ir Tenenys, apsėmė visus ūkininkų pasėlius todėl buvo paskelbta ekstremali padėtis.

Tikrai kad turėjome ką veikti ir be danielių problemos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.