Olandai sugalvojo originalų būdą, kaip atbaidyti įkyrius danielius 

Vienas Nyderlandų pajūrio miestas ketina liūtų išmatų kvapu baidyti danielius iš gatvių ir parkų.

Olandai sugalvojo originalų būdą, kaip atbaidyti įkyrius danielius.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Olandai sugalvojo originalų būdą, kaip atbaidyti įkyrius danielius.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2018, 5:38 PM

Šiaurės jūros pakrantėje į vakarus nuo Amsterdamo esančiam Zandvorto miestui pastarąjį dešimtmetį daug rūpesčių kelia tūkstančiai danielių, lakstantys miesto gatvėmis ir niokojantys gyventojų sodus.

Nors šie gyvūnai turėtų gyventi kopose netoliese esančiame gamtos rezervate, jiems, regis, labiau patinka Zandvorto žaluma, o vartai ir tvoros jų beveik nesulaiko.

Todėl miestas bandys naują ginklą – „kvapo dozatorių“, skleisiantį liūtų mėšlo kvapą, turintį atbaidyti danielius.

„Gyventojai nori, kad danieliai būtų kopose, o ne mieste“, – sakė Patrickas Stijgeris, kurio kompanija gamina tokius įtaisus. Naujienų agentūrai AFP jis pasakojo, kad šie prietaisai bus tvirtinami prie stulpų.

Kvapas laboratorijoje kuriamas panaudojant ne tikrą liūtų mėšlą, o sumaišant eterinius aliejus, 17 skirtingų žolelių ir specialią medžiagą, kuri „dvokia kaip tris dienas lietuje palikta peleninė“, Amsterdamo dienraščiui „Het Parool“ sakė P. Stijgeris.

„Ji sukelia danieliams šiokį tokį nerimą“, – sakė P. Stijgeris apie medžiagą, sukurtą vieno vokiečių mokslininko, norėjusio atbaidyti žinduolius nuo vaikų darželių teritorijose augančių eglučių.

Nors Nyderlanduose gyvenantys danieliai veikiausiai niekada nėra susidūrę su tikru liūtu, šių plėšrūnų mėšlo kvapas visiems gyvūnams sukelia instinktyvią baimę, „Het Parool“ paaiškino Amsterdamo laisvojo universiteto profesorius Nico van Staalenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.