Pareigūnai įspėja: prasideda itin pavojingas metas

Kėdainių rajone automobiliui susidūrus su briedžiu nukentėjo trys žmonės. Automobilis buvo sumaitotas nepataisomai, partrenktas briedis nugaišo. Policijos pareigūnai ir gamtininkai sako, kad įprastai rudenį tokių atvejų tik daugėja.

Rudenį padaugėja susidūrimų su gyvūnais keliuose.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Rudenį padaugėja susidūrimų su gyvūnais keliuose.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Rudenį padaugėja susidūrimų su gyvūnais keliuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudenį padaugėja susidūrimų su gyvūnais keliuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudenį padaugėja susidūrimų su gyvūnais keliuose.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Rudenį padaugėja susidūrimų su gyvūnais keliuose.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Rudenį padaugėja susidūrimų su gyvūnais keliuose.<br>T.Bauro nuotr.
Rudenį padaugėja susidūrimų su gyvūnais keliuose.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Sep 9, 2018, 10:44 AM, atnaujinta Sep 9, 2018, 10:54 AM

Lietuvos kelių policijos tarnyba atkreipia dėmesį į tai, kad šiais metais šalies keliuose padaugėjo transporto priemonių susidūrimų su laukiniais gyvūnais. Ypač rudenį užmiesčio keliuose, vietovėse, kur kelias kerta miškus ir laukus, kyla rizika susidurti su migruojančiais tarp ganyklų dideliais kanopiniais gyvūnais – briedžiais, stirnomis ir kitais. Policijos duomenimis, šiais metais šalies keliuose susidūrimų su laukiniais gyvūnais padaugėjo beveik trečdaliu.

Aktyvi migracija

Šis mėnuo yra būtent tas, kai laukiniai gyvūnai pradeda labai aktyviai migruoti ir jiems neretai tenka kirsti važiuojamąją kelio dalį. Ankstyvą rytą arba vėlyvą vakarą vairuotojams, važiuojantiems miškingu keliu, reikia būti itin atidiems, mat į kelią išbėgęs gyvūnas gali sukelti didžiulę nelaimę.

Žvėrių elgesys yra neprognozuojamas, o automobilio ir stambaus gyvūno susidūrimas gali būti mirtinas ne tik gyvūnui, bet ir automobilyje esantiems žmonėms, todėl gamtos žinovai ragina žmones būti itin atidžius.

Gyvūno teritorija

„Gyvūnų migracija rudenį yra labai natūralus procesas. Reikia suprasti, kad gyvūnai eina savo keliais, kuriuos kerta žmonių nutiesti keliai. Taigi, žmogaus nutiestas kelias yra kliūtis gyvūnui, kuris jį turi įveikti vedamas instinkto. Tai jis ir eina, migruoja savo keliais, gyvūnų keliais“, – paaiškino Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius.

Ryte ir vakare

„Dažniausiai gyvūnai kelius kerta anksti ryte ir vėlai vakare. Tačiau niekas negali būti garantuotas, kad gyvūnas sumanys kelią pereiti dieną. Niekas negali pasakyti, kada ir kurioje vietoje žvėrys kirs važiuojamąją kelio dalį. Jis kelią gali kirsti ir labai miškingoje, ir net atviroje teritorijoje. Paprastai gyvūnų keliai būna pažymėti specialiais kelio ženklais, tad vairuotojai turi atkreipti dėmesį ir laikytis saugaus greičio, kad spėtų pamatyti gyvūną ir laiku sustabdyti transporto priemonę“, – tęsia gyvūnų žinovas.

Gyvūnų įpročiai

Pasak Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko, žvėrys dažniausiai eina grupėmis, tad jei pastebite vieną gyvūną, gali būti, jog jų bus ir daugiau. Ši taisyklė taikoma elniams, briedžiams, stirnoms, šernams. Žvėrys bėga kartu vedami bandos jausmo, tad jei išvydote vieną gyvūną, nedelsiant reikia mažinti greitį. Kėdainių rajone prie intensyviausių kelių įrengtos tvoros, o pavojingiausiose vietose pastatyti įspėjamieji ženklai.

„Vienintelis būdas apsisaugoti nuo laukinio gyvūno – specialių ženklų apie gyvūnus kelyje paisymas, saugaus greičio pasirinkimas, budrus elgesys tokiuose kelio ruožuose. Ypač atidiems ir budriems reikia būti temstant ar švintant, tamsiuoju paros metu. Ne visų gyvūnų akys spindi pakelėje, mat jie nebūtinai žiūri į jūsų pusę. Jei į jus nežiūri, tai ir nespindės. Be to, gyvūnų kailis yra prisitaikęs prie aplinkos, susiliejęs su ja, tad jį išvysti yra labai sunku. Sunku net ir patyrusiam medžiotojui, o ką jau šnekėti apie vairuotoją, kuriam netenka dažnai susidurti su žvėrimis“, – patikina L. Stanevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.