Marius Čepulis apie brakonierius aplinkosaugininkus: tai vinis į jų karstą

Stirnos jauniklis, elnias ir du kiškiai. Toks laimikis rastas automobilyje pas du medžiojusius garsius aplinkosaugininkus. Aleksandras Spruogis – buvęs aplinkos viceministras, Rolandas Masilevičus – buvęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius. Anot pareigūnų, kartu su jais važiavo ir garsus Santarų klinikų gydytojas, tačiau jo pavardė neatskleidžiama. Policija tiria, ar vyrai brakonieriavo.

 Fotografas Marius Čepulis sukritikavo buvusių aplinkosaugininkų elgesį.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Fotografas Marius Čepulis sukritikavo buvusių aplinkosaugininkų elgesį.<br> Lrytas.lt nuotr.
Buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas kritikuoja pasikeitusią tvarką. Esą ji palanki brakonieriams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas kritikuoja pasikeitusią tvarką. Esą ji palanki brakonieriams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2018, 7:37 PM, atnaujinta Nov 22, 2018, 7:41 PM

Jurbarko rajono vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Aivaras Dumčius teigė, kad patikrinus autombilio prikaboje rasti elnias ir du kiškiai, o automobilio priekaboje rasta negyva stirna. „Jie buvo blaivūs, turėjo leidimus ginklams, turėjo galiojančius medžiotojo pažymėjimus“, – teigė pareigūnas.

Brakonieriavimu įtariamas Rolandas Masilevičius aplinkosaugos klausimais dar iki šiandien konsultavo Seimo narę, valstietę Virginiją Vingienę. Tačiau po skandalo Masilevičius Seimo narei nebepatarinės.

„Jis yra medžiotojas, nemanau, kad buvo sąmoningas veiskmas, tiesog, kiek suprantu, jie nebuvo užpildę dokumentų tinkamai. Tai, kai psuprantu, traktuojama kaip pažeidimas. Bet čia buvo klaida“, – aiškino Virginija Vingrienė.

Garsus gamtos fotografas Marius Čepulis komentuodamas situaciją teigė, kad visų pirma tai – smūgis reputacijai.

„Jau ir taip visi linksniuoja, kad jei aplinkosauginikas, tai brakonierius. Tai dar viena vinis į šitą karstą, nors tikrai ne visi aplinkosauginininkai yra tokie“, – kalbėjo M. Čepulis.

Aplinkosauginininkai buvo sučiupti su tuščiu medžioklės lapu. Jo medžiotojai neva nespėjo supildyti, nors išdarinėti stirnos jauniklį jau buvo spėję.

„Dar iki pavasario lapą buvo galima užpildyti ir po medžioklės, tačiau pagal naująją tvarką, apleisti medžioklės plotą galima tik supildžius lapą – kiek ir ko buvo nušauta. Jie šitą turėjo žinoti tikrai. Tuo labiau tokia pariegas užimantys. Pateisinmo nėra. Čia reputacijos smūgis ne tik aplinkosauginininkams, bet ir medžiotojams, ir visiems“, – teigė žinomas gamtos fotografas M. Čepulis.

Buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas kritikuoja pasikeitusią tvarką. Esą ji palanki brakonieriams.

„Griežta apskaita stirnoms, elniams, briedžiams nebeegzistuoja ir sumedžiojęs legaliai ar ne, tuos gyvūnus gali dabar vežiotis po medžioklės plotus ir tuos dokumentus suforminti tik paskiausiai, nusprendęs išvažiuoti arba iš viso neforminti, jei jauti, kad tavęs niekas nesulaikys ir nesustabdys“, – tikino L. Jonauskas.

Aplinkosaugos ekspertams įtarimų kelia ir laikas, kada buvo sustabdyti brakonieriavimu įtariami aplinkosaugininkai – 21-a valanda. Mat tokius žvėris, kokius medžiojo jie, medžioti galima tik dienos metu ir valandą po saulėlydžio. Tai reiškia, kad medžioklei galėjo būti naudojami ir draudžiami naktinio matymo priedėliai ar termovizoriai, padedantys medžioti sutemus.

Nei su Aleksandru Spruogiu, nei su Rolandu Masilevičiumi susiekti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.