Dėl lede įšalusių gulbių pranešta pareigūnams: gelbėti jų nereikia

Sekmadienį po pietų į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi skaitytojas, kuris pranešė, kad Druskininkuose dvi gulbės yra įšalusios lede, o viena, deja, jau negyva. Jis skambino pagalbos telefonu, tačiau, anot jo, darbuotojai jam atsakė, kad „toks gyvenimas“. Portalui lrytas.lt paskambinus į Druskininkų priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą darbuotojas atsakė, kad apie tai nieko nežino.

Gulbė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gulbė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 1:31 PM, atnaujinta Dec 10, 2018, 2:20 PM

Kaip vėliau portalą lrytas.lt informavo Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė, patikrinus Bendrajame pagalbos centre 2018 m. gruodžio 9 d. registruotus įvykius, buvo nustatyta, kad 12 val. 31 min. buvo gautas skambutis iš vyro, pranešusio apie Druskininkuose įšalusias gulbes.

Į skambutį atsiliepusi Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus operatorė bendravo dalykiškai, priėmė ir registravo pranešimą taip, kaip tai numatyta teisės aktuose, bei operatyviai perdavė jį pagal kompetenciją aplinkosaugininkams – Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo poskyriui. Perklausius skambučio garso įrašą, jokio komentaro „toks gyvenimas“ ar panašaus į jį nenustatyta.

Gelbėti gulbių nereikia

Kaip portalui lrytas.lt teigė Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų porskyrio vedėjas Gediminas Markauskas, pranešimas apie neva prišalusias gulbes buvo gautas, tačiau pareigūnas patvirtino, kad jų gelbėti nereikia, nes jos nėra prišalusios.

„Kokios dar prišalusios gulbės prie pliusinės temperatūros? Tupi jos ant ledo ir tegul tupi. Netrukdykim joms tupėt. Žmonės prišeria tas gulbes, jos niekur nebeišskrenda. Patys žmonės kalti. Ir neužšąla tos gulbės. Dar nei vienos nebuvo ir kol kas nebus. Jos gali tupėti ant ledo iki 20-25 laipsnių (šalčio) po tris dienas ant ežero ir nieko joms neatsitinka. Jos tupi, nes ilsisi, taupo energiją. O pranešimą mes gavome. Į Druskininkus poilsiautojai suvažiuoja, neturi ką veikti ir skambinėja į 112. Kiekvieną dieną po tris pranešimus iš Druskininkų apie tai gaunam. Niekas jų negelbės ir nevažiuos jų gelbėt, nes nėra reikalo jas gelbėt.

Tokį pranešimą, kad gulbės prišalo, mes galime priimti kaip melagingą pranešimą. Bet mes nereaguojame į juos ir bandome žmonėms paaiškinti. Žmonėms taip atrodo, kad prišalo,  bet patys žmonės kalti, kad taip vyksta. Nes tiek prie Druskonio, tiek Nemune, žmonės šeria jas be proto. Jos nebepajuda, nes apsiėdusios ir gulbės, ir antys, nuo svorio nebepajuda“, – griežtai kalbėjo AAD Pranešimų poskyrio vedėjas Gediminas Markauskas.

Specialistų teigimu, įšalusios gulbės neretai yra aptinkamos tose vietose, kur žmonės jas lesina. Todėl viena iš problemų, kodėl gulbės neišskrido žiemoti į šiltus kraštus, yra ta, kad žmonės vasarą jas maitina.

Pasitaiko, kad į ledą įšąla ir vėlyvų vadų jaunikliai, kurie iki užšąlant vandens telkiniui dar būna nespėję išmokti skraidyti.

Pastebėjus sužeistą paukštį ar gyvūną, patariama kreiptis į Gyvūnų globos draugiją arba skambinti telefonais 112 bei 118. Gavę pranešimą specialistai turėtų atvykti per 2 valandas.

Tikimasi, kad prasidėjus didesniam šalčiui, gyventojai pranešimais apie vandens telkiniuose įšalusias gulbes užvers gyvūnų globos tarnybas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.