Už brakonieriavimą suimtas statybų magnatas laisvę nusipirko sumokėjęs 11 tūkst. eurų

Tailando teismas antradienį nuteisė brakonieriavimu kaltintą vieną magnatą kalėti 16 mėnesių, bet nedelsdamas paleido jį už užstatą, kol bus svarstoma jo apeliacija.

 Statybų magnatą Premchai Karnasutą pernai vasarį viename nacionaliniame parke sučiupo prižiūrėtojai.<br> Wikipedia/Scanpix/AFP nuotr.
 Statybų magnatą Premchai Karnasutą pernai vasarį viename nacionaliniame parke sučiupo prižiūrėtojai.<br> Wikipedia/Scanpix/AFP nuotr.
 Statybų magnatą Premchai Karnasutą pernai vasarį viename nacionaliniame parke sučiupo prižiūrėtojai.<br>Scanpix/AFP nuotr.
 Statybų magnatą Premchai Karnasutą pernai vasarį viename nacionaliniame parke sučiupo prižiūrėtojai.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-19 13:11

Ši rezonansinė byla išprovokavo didžiulį pasipiktinimą nuo įtakingų veikėjų nebaudžiamumo pavargusioje šalyje.

Statybų magnatą Premchai Karnasutą, kurio bendrovė prisidėjo prie tokių svarbių infrastruktūros projektų kaip Bankoko vienbėgė sistema ir sostinės oro uostas, pernai vasarį viename nacionaliniame parke sučiupo prižiūrėtojai.

Jis ir dar trys asmenys buvo areštuoti, parko darbuotojams atsitiktinai aptikus jų stovyklavietę, kur buvo rasta ginklų ir gyvūnų, tokių kaip juodoji lofura, indinis muntjakas, skerdenos. Stovyklavietėje taip pat buvo aptiktas juodojo leopardo kailis.

Nors Premchai Karnasuta nebuvo pripažintas kaltu dėl leopardo skerdenos laikymo, jis buvo nuteistas už tris kitus su brakonieriavimu susijusius nusikaltimus.

Verdikte, kuris buvo perduotas Tong Pa Pumo teisme laukusiems reporteriams, sakoma, kad Premchai Karnasuta „buvo nuteistas kalėti iš viso 16 mėnesių“.

Kitiems dviem suimtiesiems – verslininko vairuotojui ir virėjui – buvo skirtos švelnesnės bausmės, o jiems medžioti padėjęs gidas buvo nuteistas kalėti trejus metus ir penkis mėnesius.

Vienas teismo pareigūnas nurodė, kad magnatas buvo netrukus paleistas už 400 tūkst. Tailando batų (11,1 tūkst. eurų), nes, teisėjų nuomone, nėra pavojaus, kad jis paliks šalį.

Tailandiečių teismai kartais net nelaukdami skundo paleidžia nuteistuosius už užstatą, jeigu manoma, kad jie pateiks apeliaciją. Šiuo atveju Premchai Karnasutos advokatai vėliau patvirtino, kad ruošiasi apskųsti teismo sprendimą.

Nuosprendis buvo paskelbtas likus mažiau nei savaitei iki kovo 24 dieną vyksiančių visuotinių rinkimų – pirmojo tokio balsavimo nuo 2014 metų, kai valdžią užėmė karinė chunta, žadėjusi pažaboti korupciją ir ginti teisinės valstybės principus.

Areštavus Premchai Karnasutą, internete žaibiškai paplito to leopardo nuotraukos, išprovokavusios protestus, per kuriuos demonstrantai dėvėjo juodojo leopardo kaukes, ant miesto sienų paišė šią katę vaizduojančius grafičius ir parengė interneto peticiją, raginančią valdžią atlikti tyrimą.

Verslininką sulaikęs parko prižiūrėtojas Vichaenas Chinnawingas (Vičajenas Činavingas), kuri Tailando žiniasklaida vadina didvyriu, pareiškė esąs patenkintas verdiktu.

„Šioje byloje padariau viską, ką tik galėjau. Jei negyvo juodojo leopardo dvasia apie tai žino, ji bus dėkinga“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Tailando teismai dažnai skelbia kaltinamuosius nuosprendžius už brakonieriavimą, bet įtakingi veikėjai retai baudžiami laisvės atėmimu.

Vietos žiniasklaida stebėjo kiekvieną šios bylos detalę, tokius kaip tyrimas dėl nusikaltimo vietoje aptiktų žmogaus išmatų ir reidas Premchai Karnasutos namuose, kur policininkai rado dramblio kaulo ir ginklų.

Ši byla „nepaliko abejingų tų, kas įžvelgia dvigubus standartus šalyje įgyvendinant įstatymus“, teigia Sunai Phasukas (Sunajus Pasukas) iš organizacijos „Human Rights Watch“.

Premchai Karnasuta vadovauja viešojo kapitalo bendrovei „Italian-Thai Development“ – Bankoke įsikūrusiai kompanijai, padėjusiai pastatyti sostinėje Suvarnabumio oro uostą ir traukinių sistemą BTS.

Nors žurnalas „Forbes“ 2016 metais paminėjo jį tarp 50 turtingiausių tailandiečių, kitais metais jis buvo išbrauktas iš to sąrašo, kadangi vyriausybė skyrė mažiau lėšų infrastruktūros projektams.

Magnato bendrovė atsisakė komentuoti jam paskelbtą nuosprendį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.