Prieš Velykas – svarbios žinios žvejams: įsigalios ir nauji draudimai

Nuo šeštadienio Lietuvos ežeruose ir upėse vėl galima žvejoti lydekas.

Lydekos,žuvys,nelegali žvejyba,brakonieriai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lydekos,žuvys,nelegali žvejyba,brakonieriai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 8:53 AM, atnaujinta Apr 20, 2019, 9:00 AM

Balandžio 20-ąją baigia galioti vasarį įvestas draudimas gaudyti šias žuvis. Vis dėlto aplinkosaugininkai pabrėžia, kad nors draudimas įvedamas kasmet per nerštą, žuvų vis tiek nedaugėja.

Pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų politikos grupės vyresniojo patarėjo Vilmanto Graičiūno, taip yra dėl intensyvios jų žvejybos. 

„Lydekų negausėja net Kauno mariose, kur ištekliai per kelerius metus pagausėjo vidutiniškai keturis kartus, kai nebevykdoma verslinė žvejyba. Kuojų pagausėjo aštuonis kartus, o lydekų ištekliai liko tokie pat“, – BNS sakė V. Graičiūnas. 

„Ir su kitomis žuvimis nėra labai gera situacija, už tai tie draudimai yra ir sterkams, ir salačiams. Visos plėšrios žuvys, jų trūksta“, – pridūrė jis. 

Mokslinių tyrimų duomenimis, daugumoje šalies vandens telkinių plėšriųjų žuvų yra per mažai. Kauno mariose, kur žuvų nuo 2013 metų pagausėjo apie keturis kartus, lydekų nedaugėja.

Pažeidimų dar pasitaiko

Lydekų žvejybos draudimo metu aplinkosaugininkai organizavo reidus, ypač į nuošalesnius, žvejų mėgėjų rečiau lankomus vandens telkinius. 

Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, vasarį patikrinti 2775 žvejai, iš jų 158 atvejais nustatyti pažeidimai. Kovą patikrinta 2326 žvejai, nustatytas 81 pažeidimas. Balandžio duomenų kol kas nėra. 

Anot aplinkosaugininkų, regionuose dar pasitaiko pažeidėjų, kurie stato šakotines, paslėpdami jas po sniegu, ir gaudo besiruošiančias neršti lydekas.

Už kiekvieną draudžiamu metu sugautą lydeką pažeidėjas turi sumokėti 145 eurus už žuvų ištekliams padarytą žalą, jam skiriama iki 300 eurų bauda ir konfiskuojami visi įrankiai bei priemonės, kuriomis padarytas pažeidimas.

Įsigalioja kiti draudimai

Nuo balandžio 23-iosios (dėl Velykų švenčių draudimas nukeltas iš 20-tos dienos) iki gegužės 20 dienos draudžiama žvejoti 400 metrų zonoje aplink Dabintos pusiasalį Kauno mariose, karšius Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose. 

Pasak V. Graičiūno, nuo antradienio įsigalioja draudimai ten, kur gausiai neršia žuvys. 

„Kauno mariose tiesiog toje vietoje (...) neršia ne tik karšiai, bet ir kitos žuvys, todėl ir pačioje nerštavietėje uždrausta gaudyti. (...) O Nemuno deltos regioniniame parke dėl to, kad nerštui gausiai susirenka (karšių – BNS), iš visų Kuršių marių suplaukia tie karšiai, tai kad nebūtų didelio poveikio karšių ištekliams“, – BNS sakė V. Graičiūnas.

Be to, iki gegužės 15 dienos draudžiama žvejoti salačius ir kiršlius, o iki gegužės 20 dienos – sterkus.

Pasak V. Graičiūno, lydekos neršia vienos pirmųjų, todėl draudimas žvejoti jas baigiasi anksčiausiai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.