Gudrių vilkų prispausti ūkininkai skambina pavojaus varpais – verčia atsisakyti avių

Įpusėjus ganiavos sezonui į ganyklas patraukusios vilkų gaujos jau retina galvijų bandas. Nuo šių plėšrūnų antpuolių kenčia Kupiškio, Rokiškio ir Panevėžio apylinkių ūkininkai.

Medžiotojai pastebi, kad Aukštaitijos miškuose priviso labai daug vilkų.
Medžiotojai pastebi, kad Aukštaitijos miškuose priviso labai daug vilkų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-11 10:20

Kruviną pėdsaką vilkai paliko Salamiestyje (Kupiškio r.). Per 4 mėnesius 54 metų ūkininkas Steponas Gintautas neteko 6 galvijų. Keturi iš jų buvo rasti papjauti ganykloje, o dar dviejų nepavyko aptikti nė kaulelio.

„Per praėjusius metus vilkai papjovė 8 veršius, o dabar netekau šešių. Ganiava dar tik įpusėjusi, tad baisu pagalvoti, kas bus toliau. Vilkai nieko nebijo ir grobio tyko prie pat namų“, – sielvartavo ūkininkas.

Į 100 metrų nuo namų esančią ganyklą karvių melžti nuėjęs Salamiesčio gyventojas rado papjautą veršį. Vos prieš dvi naktis vilkai jau buvo įsisukę į kitą ūkininko bandą, tad S.Gintautas po šio išpuolio naktimis budėjo.

Šalia fermos ir gyvenamųjų namų elektrinio piemens aptvertoje ganykloje ūkininkas buvo palikęs 74 galvijus. Į suaugusius galvijus, paaugusias telyčias ir prieauglį suskirstyta banda ganėsi 3 atskiruose aptvaruose.

Paryčiais ganykloje S.Gintautas išvydo kraupų vaizdą: aptvarai buvo išdraskyti, banda išvaikyta, o pievoje gulėjo du papjauti veršiai, sveriantys po 50–100 kilogramų.

5 kilometrų spinduliu išsilaksčiusią bandą ūkininkas surinko, bet trūko dar dviejų veršių. Spėjama, kad plėšrūnai grobį sudorojo, o apgraužti kaulai liko gulėti pievoje.

Maždaug puskilometris nuo Salamiesčio esančioje ganykloje ganosi 24 šio ūkininko jaučiai.

Vieną jų, svėrusį apie 300 kilogramų, vilkai prieš 2 mėnesius sugebėjo sudoroti, o kitam, likusiam gyvam, išdraskyta šlaunis.

Prieš mėnesį Rokiškio rajone, Jūžintų seniūnijoje, plėšrūnai sudraskė vieno ūkininko 4 avis ir ėriukus, dar vieną leisgyvę avį teko papjauti patiems žmonėms.

Po šių antpuolių ūkininkas nusprendė mesti avininkystę ir į laikraštį įdėjo skelbimą apie parduodamas avis.

Kitame kaime pilkių grobiu tapo ėriavedė ir ėriukas.

Panevėžio rajone, Miežiškių seniūnijoje, buvo sudraskytos 23, Naujamiesčio – 2 avys.

Medžiotojai pastebi, kad miškuose priviso daug plėšrūnų, o ganyklose palikti galvijai jiems yra lengvas grobis.

„Vilkai protingi – iš toli stebi, ką žmonės veikia. Avys pilkiams – tarsi delikatesas. Be to, jas lengviau papjauti nei veršius“, – sakė medžiotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.