Baziniai gyvūnų poreikiai verslams dažnai atrodo neįveikiama užduotis

VšĮ „Zooparkas“, įsikūręs Trakėnų kaime, Kalvarijos savivaldybėje, gyvuoja jau 11 metų. Kaip skelbia pats zoologijos sodas, jame gyvena įvairių egzotinių ir naminių gyvūnų, tarp kurių nemažai kanopinių gyvūnų. Nors minėtas zoologijos sodas veiklą vykdo jau daugiau nei dešimtmetį, panašu, kad jo darbuotojai iki šiol neišmoko tinkamai pasirūpinti laikomais gyvūnais. 2019 m. liepos 29 d. viena lankytoja užfiksavo gyvūną, kuris vos galėjo paeiti – dėl nesutvarkytų kanopų buvo išsikraipiusios jo kojos.

Daugiau nuotraukų (1)

Agata Žalneravičienė, VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“

2019-09-19 13:55

Nelaisvėje laikomų kanopinių gyvūnų kanopos privalo būti tvarkomos reguliariai, o iš moters atsiųstos nuotraukos matėsi, kad tai yra ilgalaikė nepriežiūra, galėjusi ne tik sukelti gyvūnui nepatogumą bei skausmą, bet ir negrįžtamai sužaloti jo sveikatą. Kanopinių gyvūnų priežiūros problema Lietuvoje yra gan opi.

Tokių atvejų dažnai pasitaiko ne tik ūkiuose, bet ir viešuose, lankomuose objektuose, kur prie gyvūno nepriežiūros problemos prisideda ir netinkamo pavyzdžio rodymas lankytojams.

Dėl šio atvejo 2019 m. liepos 30 d. VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ kreipėsi į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Kalvarijos skyrių. Savo pranešimu siekėme, kad VMVT nubaustų Kalvarijos VšĮ „Zooparką“ už konkretų nuotraukoje užfiksuotą nepriežiūros atvejį, o taip pat atliktų gyvūnų laikymo sąlygų patikrinimą ir įvertintų, ar problema jau yra išspręsta, nes lankytojai zoologijos sodo administracijai dėl šio atvejo buvo pateikę pastabą.

Neilgai trukus sulaukėme atsakymo, kad 2019 m. rugpjūčio 2 d. Kalvarijos VMVT atliko neplaninį patikrinimą Kalvarijos VšĮ „Zooparke“ ir nustatė, jog minėtame zoologijos sode gyvūnų su pažeistomis ir užaugusiomis kojų nagomis nerasta.

Džiugu, kad zoologijos sodo administracija iki VMVT patikrinimo išsprendė problemą, tačiau nėra teisinga, kad pastarieji negavo baudos ar įspėjimo už jau padarytą pažeidimą, bet ši situacija mūsų nebestebina.

VMVT, nuvykę į vietą, dažnai pažeidimų neranda, o gyvūnų savininkai negauna net įspėjimo už anksčiau padarytus bei užfiksuotus pažeidimus, dėl kurių į VMVT ir buvo kreiptasi. Nuolat besikartojant tam pačiam scenarijui, VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ padavė VMVT į teismą.

Skundas yra paduotas dėl konkretaus atvejo – HBH Juozo Bravoro ožkų, šeriamų nerūšiuotomis atliekomis nuo lankytojų stalų su visais čekiais ir dantų krapštukais. Nors mūsų pranešime, siųstame VMVT, pažeidimas buvo užfiksuotas, nuvykę į vietą VMVT darbuotojai pažeidimo nerado. Tikėtina, kad maitinimo vieta jau buvo sutvarkyta, arba ožkos buvo viską suvalgiusios.

Siekiame, kad tiek vienu, tiek kitu aptariamu atveju būtų suformuota vieninga praktika ir savininkai gautų bent įspėjimą dėl pirmą kartą padaryto pažeidimo, kas priverstų juos gerai pagalvoti prieš darant pakartotinus pažeidimus, nes kiekvieną sekantį kartą vien įspėjimu neatsipirktų.

Tikimės ir dedame visas pastangas į tai, kad ilgainiui Lietuvos žmonių mąstymas pagaliau pasikeistų ir gyvūnus laikančios įstaigos bei asmenys sąmoningai pažeidimų nedarytų – juk kalbame apie elementarius bazinius gyvūnų poreikius, o ne suteikiamas išskirtines sąlygas.

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ šiai dienai dirba su trisdešimt gyvūnų nepriežiūros ar žiauraus elgesio atvejų. Organizacija ne tik siekia, jog už juos atsakingi asmenys ar įmonės būtų nubausti, bet ir užsiima nuolatiniu visuomenės švietimu, teikia rekomendacijas bei nuolat bendrauja su atsakingomis institucijomis.

Tačiau, kaip ir kiekvienai viešajai įstaigai, siekiančiai sėkmingai ir produktyviai vykdyti savo veiklą, GGI reikalinga žmonių parama. Prisidėti prie gyvūnų gerovės Lietuvoje gerinimo bei žiaurių elgesio atvejų sprendimo galite aukok.lt platformą: https://bit.ly/padekgyvunams

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.