Kinų mokslininkai rado kaltininką dėl koronaviruso: tai – itin reti gyvūnai

Nykstantys skujuočiai galėjo būti tarpiniai viruso nešiotojai, kurie paskatino naujojo koronaviruso plitimą Kinijoje, pareiškė šalies mokslininkai.

 Skujuotis.<br> Wikipedia nuotr.
 Skujuotis.<br> Wikipedia nuotr.
 Skujuotis.<br> Wikipedia nuotr.
 Skujuotis.<br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Darius Mikutavičius, ELTA

2020-02-07 16:06, atnaujinta 2020-02-10 09:03

Mokslininkai jau anksčiau įtarė, kad koronavirusą, nuo kurio mirė daugiau nei 630 žmonių, o užsikrėtusiųjų skaičius viršija 31 000, gyvūnai gruodį pirmąkart perdavė žmonėms vidurio Kinijoje mieste Uhane.

Pietų Kinijos žemės ūkio universiteto mokslininkai žvynuotuosius skujuočius įvardijo kaip „galimą tarpinį nešiotoją“, teigiama universiteto pranešime.

Manoma, kad naujojo koronaviruso šaltinis – šikšnosparniai, tačiau mokslininkai tvirtina, kad žmonės galėjo užsikrėsti nuo tarpinio nešiotojo.

Valstybinės Kinijos naujienų agentūros „Xinhua“ teigimu, ištyrę daugiau nei 1 000 mėginių, paimtų iš laukinių gyvūnų, mokslninkai nustatė, kad skujuočiuose aptikto viruso genomas 99 proc. sutampa su žmonėse aptinkamo koronaviruso genomu.

Skujuočiai yra juodojoje rinkoje dažniausiai parduodami gyvūnai pasaulyje, per pastarąjį dešimtmetį iš gimtųjų Azijos ir Afrikos miškų buvo paimta daugiau nei milijonas šių gyvūnų, tvirtina Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN).

Nelegali skujuočių prekyba ypač klesti Kinijoje ir Vietname, kur jų žvynai naudojami, nors ir neturi jokio poveikio sveikatai, liaudies medicinos reikmėms, o jų mėsa parduodama juodojoje rinkoje.

Šešėlinė gyvūnų prekyba

Penktadienį Vakarų ekspertai paragino Kinijos mokslininkus paviešinti daugiau savo tyrimo duomenų.

Nepakanka tiesiog paskelbti apie virusų genomų panašumą, teigė Kembridžo universiteto veterinarinės medicinos profesorius Jamesas Woodas.

J. Woodo teigimu, toks tyrimo rezultatas galėjo būti gautas dėl „taršos ypač užkrėstoje aplinkoje“.

„Mums reikia pamatyti visą genetinę medžiagą, kad suprastume, kiek susiję yra žmonių ir skujuočių virusai“, – J. Woodui antrino Notingamo universiteto molekulinės virusologijos profesorius Jonathanas Bellas.

Kinija sausį laikinai uždraudė prekiauti laukiniais gyvūnais, kol nebus suvaldyta koronaviruso epidemija.

Gamtos apsaugos aktyvistai jau ilgą laiką kritikuoja Kiniją dėl toleruojamos šešėlinės nykstančių rūšių gyvūnų prekybos maistui ar jų kūno dalių liaudies medicinos reikmėms.

„Jei norime padaryti viską, ką galime, kad užkirstume kelią tokiems ligos protrūkiams, kaip koronaviruso, tada nuolatinis gyvūnų prekybos draudimas Kinijoje ir visame pasaulyje yra vienintelė išeitis“, – ragino organizacijos „World Animal Protection“ gyvūnijos tyrimų vadovas Neilas D'Cruze'as.

Kiniškame internete neseniai išplatintas Uhano turgaus prekių sąrašas, kuriame – virtinė gyvūnų ar gyvūnų dalių: gyvos lapės, krokodilai, vilkų jaunikliai, didžiosios salamandros, gyvatės, žiurkės, povai, dygliakiaulės, kupranugarių mėsa ir kita. Iš viso sąraše yra 112 prekių.

Sunkus ūminis kvėpavimo takų sindromas (SARS), kuris 2002–2003 m. nusinešė šimtų žmonių gyvybes Kinijoje ir Honkonge, taip pat galimai kilo nuo gyvūnų. Mokslininkų teigimu, tikėtina, kad šis virusas atsirado šikšnosparniuose, vėliau žmones pasiekęs per civetas.

„Gyvūnų prekybos nutraukimas gali padėti išspręsti kai kurias ilgalaikes rizikas, susijusias su zoonozinių ligų nešiotojais gyvūnais“, – sakė J. Woodas. Zoonozinės ligos yra tokios infekcinės ligos, kurios gali būti perduodamos tarp gyvūnų ir žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?