Sužeistos lapės gelbėjimas virto detektyvu: dėl gyvūno mirties gelbėtoja kaltina kliniką

Noras padėti pakelėje rastai sužeistai lapei virto tikru detektyvu: gyvūną gelbėjusi mergina įsitikinusi, kad prie itin blogos istorijos pabaigos prisidėjo veterinarijos klinika, kuri, anot jos, nesirūpino lape tinkamai, tačiau klinikos vadovas teigia, kad lapė nėra naminis kačiukas, tad ir padėti laukiniam gyvūnui, kuris patyrė rimtus sužalojimus ir didelį stresą, ne visuomet įmanoma.

 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
 Sužeistas gyvūnas neišgyveno.<br> K.Urbonaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 7, 2021, 11:04 AM, atnaujinta Feb 7, 2021, 12:46 PM

Sužeistą rado ant kelio

Nekasdieniška istorija socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijusi Kristina Urbonaitė pasakojo, kad sausio 24 d. važiuodama iš sodybos pakelėje pastebėjo lapę.

„Radome ją sėdinčią ant kelio, ji negalėjo judėti. Paskambinę keliais kontaktais, buvome nukreipti, į laukinius gyvūnus Vilniuje priimančią Buivydiškių veterinarijos kliniką. Ten ir nuskubėjome. Laputė buvo be galo miela ir rami, pirminės apžiūros metu buvo įtartas lūžis bei paskirtas rentgenas, po kurio buvo išsakytas verdiktas – lūžęs stuburas ir ją reikia migdyti“, – rašė ji. Mergina su tokiu situacijos sprendimu nesutiko ir nusprendė išgirsti kitų specialistų nuomonę.

Buvo pasiūlytas gydymas

„Kai nuvykome į kliniką, lapė dar buvo gyvybinga, neišsekusi, nelekuojanti, bet nevaldė galinių kojų. Kitą dieną buvo atliktas rentgenas, kurio metu padaryta vos viena nuotrauka. Paprašiau, kad nuotrauka būtų man atsiųsta, ją parodžiau kitiems gydytojams ir jų atsakymas buvo, kad iš to negalima nieko spręsti, gyvūnas yra jaunas ir gyvybingas, tiesiog nebuvo iki galo aišku, kas nutiko su galinėmis kojomis“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo ji ir pridūrė, kad galiausiai nutarta, kad po trijų dienų lapė bus operuota kitoje klinikoje, ten prieš operaciją bus atliekama ir tomografija.

K. Urbonaitę konsultavę gydytojai nurodė, kad lapei galimai skilęs septintasis stuburo slankstelis ir „jei nervai nėra nutraukti, patį stuburą dar įmanoma „sutvirtinti“.

„Buivydiškių klinikos paprašiau pasaugoti lapę, nes jie turi visus leidimus dirbti su laukiniais gyvūnais. Pažadėjau dengti visas išlaidas, prašiau daryti, ką reikia – maitinti, statyti lašelines ir kt. Kasdien skambindavau po kelis kartus ir vis išgirsdavau skirtingus pasakojimus – ji tai ėda, tai jau ne, tai šlapinasi pati, tai jau – ne. Klausiau, ar reikia atvežti maisto, man atsakė, kad duoda vištienos“, – pasakojo pašnekovė ir patikslino, kad pati savo iniciatyva į kliniką nuvežė lapei žalios jautienos.

Tą dieną, kai lapė turėjo būti operuota kitoje klinikoje, ją K.Urbonaitė atsiėmė labai prastos fizinės būklės: „Laputė buvo leisgyvė, dehidratavusi, visą kelią mašinoje iš jos kūno bėgo juodas šlapimas, išmatos, ji vis springo bandydama kažką nuryti. Atvežus į kitą kliniką ir gydytojai įvertinus jos būklę, operuoti buvo atsisakyta. Tokios būklės lapė nė narkozės nebūtų atlaikiusi. Pakėlus odą kuproje, oda sustingo nuo skysčių trūkumo. Paprašyta apžiūrėti burną, ją pravėrus matėsi už galinių dantų užsikabinusios vištienos gyslos ir vištienos gabalas užstrigęs gerklėje“, – taip situaciją apibūdino K. Urbonaitė.

Gyvūno išgelbėti nepavyko

Nors nedelsiant buvo atlikti kraujo tyrimai, skubiai pastatyta lašelinė bei ištrauktas vištienos gabalas iš gerklės ir po kurio lapė puolė pati savarankiškai daug lakti vandenį, po kelių valandų ji vis tik nugaišo.

K.Urbonaitė pasakojo, kad po to, kai internete pasidalijo šią istorija, sulaukė ir nemandagių Buivydiškių klinikos vadovo komentarų: „Vadovas net nedalyvavo lapės gydyme. Nors jis sako, kad buvo lapei duodami įvairūs mišiniai ir statomos lašinės, jų net nėra įtraukta į gautą sąskaitą, nors įtrauktos net vienkartinės pirštinės. Jeigu būtų statyta lašelinė, tai gyvūnas nebūtų buvęs tokios būklės“.

K.Urbonaitė pasirūpino ir ekspertize, kuri parodė, kad gyvūno organizme buvo itin daug įvairių vaistinių preparatų, kurie paprastai skiriami gyvūnams nuo parazitų.

Veterinaras priminė pavojų

Buivydiškių klinikos vadovas Pavelas Trusevičius naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad situacija apie neišgyvenusią lapę jam žinoma ir kitą savaitę pažadėjo pateikti išsamesnį jos komentarą.

Veterinarijos gydytojas taip pat atkreipė dėmesį, kad lapė yra laukinis gyvūnas, tad vien patekimas į nelaisvę jam kelia labai didelį stresą, kas atsiliepia jo būklei.

P. Trusevičius teigė, kad jį itin skaudina prie šios istorijos internete besipilantys komentarai: „Klinikoje gyvūnams teikiame įvairią pagalbą jau beveik penkiasdešimt metų ir tikrai niekas nesirengė lapės nukankinti“.

Veterinaras atkreipė dėmesį, kad apskritai bandymas imti rastą sužeistą laukinį gyvūną specialių žinių neturinčiam žmogui gali turėti itin pavojingų pasekmių: „Lapė yra laukinis gyvūnas, be to, jos, deja, dažnai yra mirtinos ligos – pasiutligės platintojos. Jei lapė patenka į veterinarijos kliniką ar kitą įstaigą – jai privalomas karantinas ir skiepai nuo pasiutligės nepaisant to, kokia yra jos būklė. Tai numatyta šiuo metu Lietuvoje galiojančiuose teisės aktuose. To reikia dėl saugumo, nes pasiutligė yra mirtina liga ir prie tokio gyvūno draudžiama artintis, nes nėra jokių garantijų dėl žmogaus ar gyvūno saugumo“, – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.