Perspėjo besirenkančius poilsį gamtoje: erkės jau bunda

Atėjęs šiltasis metų sezonas džiugina atgimstančia gamta ir maloniu oru. Natūralu, kad šiuo laikotarpiu renkamės laisvalaikį praleisti gamtoje – miškuose ar miestų parkuose, tačiau net ir čia būtina pasirūpinti savimi ir savo artimaisiais, dėl akimis sunkiai pastebimų voragyvių – erkių.

Erkės,pavasaris<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Erkės,pavasaris<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 8:09 AM, atnaujinta Apr 15, 2021, 1:26 PM

Jos platina žmogaus gyvybei pavojingas infekcijas – Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Nors kiekvienais metais Lietuvoje plačiai kalbama apie erkių keliamą pavojų sveikatai, o pasiskiepijusių nuo erkinio encefalito skaičius auga, tačiau statistika yra liūdinanti, nes esame vieni pirmųjų Europoje pagal sergamumą erkiniu encefalitu. Šią tendenciją lemia šiltėjantis klimatas bei nepakankami žmonių savisaugos įpročiai [1].

Erkinis encefalitas

Erkinis encefalitas yra diagnozuojamas statistiškai rečiau nei Laimo liga, tačiau yra sunkiai gydomas ir palieka rimtas komplikacijas.

Erkinis encefalitas yra virusinė infekcija, pasireiškianti staigiais į gripą panašiais simptomais – karščiavimu, galvos skausmu, nuovargiu ar raumenų skausmu.

Infekcijai išplitus, dažnai pasireiškia pykinimas ir padidėjęs jautrumas šviesai. Laiku nesuteikus gydymo, uždegimas gali išplisti į smegenis ir jų dangalus, todėl susirgusius pradeda kankinti traukuliai, kalbos ar koordinacijos sutrikimai.

Net 1/3 erkiniu encefalitu persirgusiųjų žmonių pasveiksta tik iš dalies. Dažniausi liekamieji reiškiniai yra elgesio pokyčiai, miego sutrikimai, suprastėjusi dėmesio koncentracija, galvos skausmas, kartais vargina lengvas paralyžius [2, 3].

Inkubacinis periodas (nuo erkės įkandimo iki pirmųjų simptomų atsiradimo) gali trukti iki 30 dienų. Išskiriamos dvi galimos ligos būklės.

Pirmoji – šios būklės metu pacientai dažniausiai pasveiksta nuskausminamųjų ir priešuždegiminių vaistų pagalba. Liga trunka apie 7 dienas.

Antroji – ši būklė yra gydoma ligoninėje, nes simptomai yra kur kas rimtesni ir gali lemti smegenų ar jų dangalų uždegimą. Tokia būklė gali trukti iki 30 dienų [2].

Kaip nustatoma infekcija?

Erkinis encefalitas diagnozuojamas kraujo tyrimų pagalba, ieškant kraujyje susidariusių IgM antikūnų (aptinkami praėjus 2-3 savaitėms po erkės įkandimo) ir IgG klasės antikūnų (randami praėjus 3-4 savaitėms po erkės įkandimo).

Kraujyje rasti IgM antikūnai parodo aktyvią ligos stadiją, o IgG antikūnai susidaro persirgus šia infekcija arba gali parodyti po vakcinacijos susidariusį imunitetą [4].

Erkinio encefalito ligai specifinio gydymo nėra, taikoma tik simptomus lengvinanti terapija. Todėl veiksmingiausia apsaugos priemonė nuo erkinio encefalito yra skiepai, kurių dėka susidaro ilgalaikis imunitetas.

Skiepai nuo erkinio encefalito

Pirmoji vakcina nuo erkinio encefalito buvo pagaminta 1941 m. ir naudojama Rytų Europos šalyse, kadangi čia sergamumas erkių platinamomis ligomis buvo itin didelis.

Čia mokslininkai rinko vakcinos efektyvumą patvirtinančią informaciją ir atliko mokslinius tyrimus su paskiepytais savanoriais, kurių kraujo tyrimai įrodė, kad vakcina neutralizuoja virusą bei apsaugo nuo mirtinos ligos [5].

Galimos dvi skiepijimo schemos – standartinė ir pagreitinta. Standartinės skiepijimo schemos pirmosios dvi dozės suleidžiamos 1-3 mėnesių intervalu.

Po 5-12 mėnesių suleidžiama trečioji vakcina. Pasiskiepijus visomis trimis vakcinomis pagal skiepijimo planą, net 97 proc. asmenų susidaro apsauginis antikūnų titras.

O norint palaikyti pakankamą imunitetą visą gyvenimą, patartina vakcinaciją kartoti kas 3-5 metus, priklausomai nuo amžiaus, sveikatos būklės, gyvenimo būdo.

Pagreitinta skiepijimo schema skiriama erkių sezonui jau prasidėjus. Ji skiriasi tuo, kad antroji vakcinos dozė suleidžiama praėjus 2 sav. po pirmosios dozės, o trečia – 5-12 mėn. po antrosios.

Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijomis, vakcina nuo erkinio encefalito turi būti siūloma bet kurio amžiaus grupės asmenims, kurie gyvena endeminėse teritorijose.

Endeminėmis teritorijomis laikytinos vietovės, kuriose erkinio encefalito susirgimų dažnis didesnis nei 5 atvejai 100 000 gyventojų.

Lietuvoje 2017 metais šis rodiklis buvo 16,6 atvejų 100 000 gyventojų, iš kurių net 98 proc. susirgusių nebuvo paskiepyti nuo erkinio encefalito. Ir nors informacijos kiekis apie skiepus ir erkinio encefalito žalą pastaraisiais metais auga, tačiau susirgimų skaičiaus kreivė kyla aukštyn.

Pavyzdžiui, 2019 metais buvo 25,4 erkinio encefalito susirgimų 100 000 gyventojų, tai yra net 53 proc. daugiau nei 2017 metais [3, 6].

Paskiepyti nuo erkinio encefalito galima net ir vaikams nuo vienerių metų amžiaus. Remiantis rekomendacijomis, skiepijimą reikėtų pradėti dar ankstyvą pavasarį, kad spėtų susiformuoti imunitetas, kuris susiformuoja po antrosios skiepo dozės, tačiau skiepytis, esant poreikiui, galima ištisus metus [3].

Taip pat dėl šiuo metu esamos COVID-19 viruso rizikos bei visuotinės vakcinacijos, rekomenduojama nuo erkinio encefalito pasiskiepyti iš anksto arba po COVID-19 vakcinos.

Praktiniai patarimai norintiems apsisaugoti nuo erkių

Norint apsisaugoti nuo erkių būtina imtis priemonių tiek visai visuomenei, tiek kiekvienam asmeniškai. Svarbi dažnai lankomų vietovių priežiūra: žolės aukštis turi būti palaikomas iki 10 cm, šalinami menkaverčiai krūmynai ir reguliuojama graužikų populiacija.

Taip pat kiekvienam iš mūsų reikėtų dėti visas pastangas siekiant išvengti susidūrimo su erkėmis bei pasirūpinti tinkama apsauga.

Specialistai pataria, jog būnant gamtoje privalu dažnai apžiūrėti, ar ant kūno bei rūbų nėra erkių, o jas aptikus sunaikinti.

Jei išsiruošėte į pikniką ar pasivaikščiojimą miesto parke, ketinate ištrūkti iš miesto bei pasimėgauti natūralia gamta, rekomenduojama dėvėti rūbus, kurie priglunda prie kūno, plaukus pridengti skarele ar kepure, naudoti erkes ir kitus vabzdžius atbaidančias priemones [3].

Taip pat svarbu akcentuoti, jog daugėja atvejų, kuomet erkiniu encefalitu užsikrečiama vartojant nevirintą pieną. Taip nutinka, nes erkės gali įsisegti ne tik žmonėms, tačiau ir pievose besiganantiems gyvuliams, ypatingai ožkoms ir karvėms.

Įsisiurbus užsikrėtusiai erkei yra užkrečiamas šių gyvūnų pienas. Erkinio encefalito virusas yra atsparus rūgštinei terpei, todėl piene ir jo produktuose išsilaiko iki 2 mėn.

Norint išvengti erkinio encefalito rizikos, rekomenduojama vartoti tik termiškai apdorotus naminius pieno produktus, virintus mažiausiai 2 minutes [7].

Erkės, nors ir nedidelis padaras, tačiau sukelia rimtas sveikatos problemas, kurios paveikia ne tik užsikrėtusį, bet ir jo artimuosius.

Rūpinkitės savo sveikata ir pasiskiepykite vakcina nuo erkinio encefalito dar šį pavasarį! Daugiau informacijos apie skiepus nuo erkinio encefalito rasite čia.

  • Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu išlieka didžiausias Europoje [Internet]. [cited 2020 April 5]. Available from: https://www.ulac.lt/naujienos/pranesimaispaudai/lietuvoje-sergamumas-erkiniu-encefalituislieka-didziausias-europoje
  • Beauté J, Spiteri G, Warns-Petit E, Zeller H. Tickborne encephalitis in europe, 2012 to 2016. Eurosurveillance. 2018;23(45):1–9
  • Erkinis encefalitas. ULAC [Internet]. [cited 2020 April 5]. Available from: https://www.ulac.lt/ligos/E/erkinis-encefalitas
  • Jermolajevaitė J. , Jukonienė D. , Saudargaitė L. , 2020. Tick-borne encephalitis: literature review. Journal of Medical Sciences. April 30, 2020 – Volume 8 | Issue 15. Electronic-ISSN: 2345-0592
  • Pasaulio Sveikatos Asociacija, 2019. Tick-borne Encephalitis Vaccine. Available from: https://www.who.int/biologicals/areas/vaccines/tick_encephalitis/en/
  • European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Tick – borne encephalitis in Europe. 2019. Prieiga per internetą: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/AER-TBE-2019.pdf
  • Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos 2016, Geriant nevirintą pieną – rizika užsikrėsti erkiniu encefalitu. https://nvsc.lrv.lt/lt/naujienos/geriant-nevirinta-piena-rizika-uzsikresti-erkiniu-encefalitu

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su „Antėja laboratorija“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.