Paukščių stebėjimas gali atnešti didžiulį pelną: štai ko nežinojote

Jei stebitės kolekcionuojančiais keisčiausius dalykus, pavyzdžiui, tuščias dantų pastos tūbeles, tai pomėgis stebėti paukščius, laukti jų pasirodant visą parą ir sudarinėti sąrašus taip pat gali atrodyti keistas. Tačiau tai tik pirmas įspūdis. Ar žinote, kad paukščių stebėjimas naudingas sveikatai ir gali atnešti didžiulį pelną?

Didysis kormoranas.
Didysis kormoranas.
Baltijos jūros biosferos poligonas.
Baltijos jūros biosferos poligonas.
Sidabrinis kiras.
Sidabrinis kiras.
Nidos molas.
Nidos molas.
 Ausuotasis kragas.
 Ausuotasis kragas.
Skirvytės salos.
Skirvytės salos.
 Mažasis baublys.
 Mažasis baublys.
Gaidukas.
Gaidukas.
Juodkrantės žiedavimo stotis.
Juodkrantės žiedavimo stotis.
 Pažintinis dendrologinis takas.
 Pažintinis dendrologinis takas.
 Paprastoji kiauliukė.
 Paprastoji kiauliukė.
Gegutė.
Gegutė.
Medžioklės pelkės rezervatas.
Medžioklės pelkės rezervatas.
Naminė pelėda.
Naminė pelėda.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 12:42 PM

Paukščių stebėjimas – labai populiarus pomėgis Vakarų Europos šalyse, JAV, Azijoje, Australijoje.  Po truputį jis populiarėja ir Rytų Europoje. Tai atskira turizmo industrijos šaka, kuri generuoja didžiulį pelną. Amerikoje ir Jungtinėje Karalystėje jau yra milijonai paukščių stebėjimo entuziastų.

Vis labiau ši netradicinė veikla domina ir lietuvius: vien į Šilutės rajono savivaldybės inicijuotą projektą „Pažink Pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“ jau įsitraukė ir aktyviai jame dalyvauja per 10 000 žmonių.

Paukščių stebėjimas ramina, gydo ir įtraukia

Profesionalai tiki, kad tai tik pradžia: žmonės ieško galimybių nusiraminti, įveikti pandemijos nuovargį ir priartėti prie gamtos. Paukščių stebėjimas – vienas geriausių būdų norintiems atgauti dvasinę ramybę. Buvimas gryname ore stiprina imuninę sistemą, didina vitamino D dozę, o paukščių stebėjimas padeda atsipalaiduoti, įveikti stresą. Skandinavijos šalyse jis pripažintas depresijos gydymo priemone.

Pandemijos metu kelionių galimybės ypač ribotos, todėl žmonės labiau atkreipia dėmesį į artimiausią aplinką, negalėdami išeiti iš namų, įrengia savo kieme lesyklėles ir stebi paukščius. Tačiau šio pomėgio entuziastai pasakoja, kad ilgainiui savo kiemo nebeužtenka: paukščių stebėjimas įtraukia, todėl norisi keliauti, plėsti akiratį, pamatyti vis daugiau naujų rūšių paukščių.

Tarp šio pomėgio gerbėjų – nuo vertinančių gamtą iki ekstremalų

Jei manote, kad paukščių stebėtojai yra tiesiog nuobodūs gamtos mėgėjai, tikrai klystate. Žinoma, viskas prasideda nuo žavėjimosi gamta. Tačiau grožėjimasis paukščiais taip įtraukia, kad nepastebimai pereinama tarsi į antrą žaidimo lygį: imami sudarinėti sparnuočių sąrašai (iš pradžių kieme apsilankiusių paukščių, vėliau stebėtų per metus ar per visą gyvenimą), pradedama dalyvauti varžybose, siekiama rekordų.

Neseniai, gegužės 8 dieną, užfiksuotas pasaulio rekordas – per parą buvo pastebėtos 7234 paukščių rūšys 192 šalyse. Siekiant rekordo dalyvavo 51 816 paukščių stebėtojų iš viso pasaulio, o į specialiai sukurtą programėlę buvo įkelti 133 887 paukščių sąrašai. Tuo pačiu metu pagerintas ir Lietuvos rekordas: šalyje pastebėtos 177 paukščių rūšys (praėjusių metų spalį užfiksuotos 165 rūšys).

Galima tik įsivaizduoti, kiek daug yra šio pomėgio entuziastų. Tarp jų esama profesionalų – ornitologų, lauko tyrėjų, žieduotojų ar gamtos gidų, kurie organizuoja mėgėjams paukščių stebėjimo turus ir atpažinimo kursus.

Bene labiausiai stebina ekstremalai, paukščių stebėtojų bendruomenėje vadinami „tvičeriais“ (angl. twitcher). Jie yra paukščių rūšių „medžiotojai“, keliaujantys per visą šalį ar žemyną, ieškantys jiems dar nematytų ar toje vietoje neatrastų rūšių. Aistruoliai pasirengę bet kokiems ekstremaliems išbandymams: naktį gavę žinutę, kad pastebėti reti paukščiai, jie šoka iš miego, važiuoja, skrenda ar plaukia didžiausius atstumus, kad į savo sąrašą galėtų įtraukti dar neregėtą rūšį.

Patarimai norintiems pradėti stebėti paukščius

Jei beskaitydami ir jūs panorote išbandyti paukščių stebėjimą, sunku tikrai nebus.

Štai pirmieji patarimai:

1. Pasiruoškite ir įgykite šiek tiek žinių: išleista knygų, paukščių stebėjimo vadovų, sukurta įvairių mobiliųjų programėlių, pavyzdžiui, „Paukščių kelias“, kurią rasite tinklalapyje www.pauksciukelias.lt. Čia pat galėsite sužinoti ir apie geriausiai paukščiams stebėti tinkančias Pamario krašto vietas.

2. Pasirūpinkite tinkamais žiūronais, priartinančiais mažiausiai 8–10 kartų. Gamtos gidai pataria nepirkti labai pigios optikos, kuri ilgainiui gali pakenkti regėjimui.

3. Išmokite atpažinti bent kelių paukščių balsus. Tai nėra lengva, bet profesionalai pastebi, kaip toks gebėjimas paįvairina gyvenimą ir gamina laimės hormonus.

4. Naudokitės programėlėmis, kuriose galėsite užfiksuoti pastebėtus paukščius ir sužinoti, kokių sparnuočių esama aplink jus.

Belieka palinkėti naujų patirčių ir netikėtų susitikimų Pamario krašte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.