Viliasi, kad į tą pačią vietą Biržų miške grąžintą stirniuką motina susirado

Mažą mielą žvėrelį miške pamatęs biržietis jį parsinešė namo ir taip padarė jam meškos paslaugą. Net ir grąžinę stirniuką į tą pačią vietą, aplinkosaugininkai nebuvo garantuoti, kad jis nežus atstumtas savo mamos.

Stirniuką biržietis kartu su pareigūnais nuvežė atgal į Biržų girią, nes iš čia jį buvo paėmęs.<br>Aplinkosaugininkų nuotr.
Stirniuką biržietis kartu su pareigūnais nuvežė atgal į Biržų girią, nes iš čia jį buvo paėmęs.<br>Aplinkosaugininkų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

Jun 12, 2021, 9:25 PM

Pasigyrė radęs stirniuką

Ketvirtadienį 40 metų Biržų rajono gyventojas pasigyrė kaimynams iš Biržų girios netoli Nemunėlio Radviliškio parsivežęs mažą stirniuką.

Žvėrelis buvo toks mažas, kad net žmogaus nesibaidė, prisileido artyn.

Apie tokį „gerą darbą“ sužinoję aplinkosaugininkai žaibu prisistatė į vyro kiemą. Jis tikino, kad miške pamačius vienišą stirniuką labai jo pagailo.

Motina miške laukė?

Pareigūnams pikčiausia tai, kad vyras nepasidomėjo, ar gyvūnui išties buvo reikalinga pagalba, ar jis tikrai buvo likęs vienas.

„Pabaidyta stirna galėjo tiesiog nubėgti. Taip pat nieko keista, kad motina trumpam atsitraukia nuo jauniklio ir palieka jį vieną“, – penktadienį aiškino aplinkosaugininkų atstovė Urtė Šimonytė.

Kadangi buvo praėjusi vos viena valanda po to, kai vyras girioje aptiko stirniuką, inspektoriai nutarė žvėrį nuvežti į tą pačią vietą, iš kurios jis buvo paimtas.

Po kiek laiko patikrinus stirniuko jau nebebuvo, tad visi vylėsi, kad jauniklis nebuvo paliktas likimo valiai – jo miške laukė ir nusivedė į saugesnę vietą motina.

Kartais specialiai pasitraukia

„Labai gaila, kad žmonės vis dar nesupranta, jog paimdami gyvūnus iš aplinkos, tai yra jų namų, padaro daug žalos. Stirnų uoslė labai stipri – užuodusios žmogaus kvapą jos gali nebepriimti savo jauniklių“, – aiškino Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkė Mantė Ramanauskienė.

Aplinkosaugininkės teigimu, laukinių gyvūnų vieta yra gamtoje ir jie puikiai moka savimi pasirūpinti. Šiuo metu žvėrys vedasi jauniklius, todėl geriausia nedrumsti jiems ramybės.

Jausdamos grėsmę ir siekdamos apsaugoti jauniklius, patelės dažnai specialiai pasitraukia nuo jų, o grįžta tik pavojui pasitraukus.

Stirnos „gelbėtojui“ surašytas protokolas. Jam gresia bauda iki 150 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?