Mokslininkų kūrinys: iš gyvatės nuodų – kraujavimą stabdantys superklijai

Centrinėje ir Pietų Amerikoje gyvenančios kaisakos – nuodingos angių šeimos gyvatės. Ir jūs nenorėtumėte jų sutikti gamtoje, toli nuo ligoninės ir priešnuodžių. Tačiau mokslininkus šios gyvatės žavi ir jie išmoko panaudoti jų nuodus.

Gyvatė.<br>P.Mantauto nuotr.
Gyvatė.<br>P.Mantauto nuotr.
Gyvatė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gyvatė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gyvatė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gyvatė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-07-20 14:21

Batroksobinas – gyvačių nuodų fermentas, skatina kraujo krešėjimą. Tiesą sakant, tai yra vienas iš būdų kaip kaisakos žudo savo aukas – jų kraujas tiesiog stingsta venose. Žinoma, mokslininkai gali sugalvoti, kaip panaudoti tokią efektyvią medžiagą – ji gali padėti stabdyti kraujavimą.

Tiesą sakant, batroksobinas chirurgijoje naudojamas jau kurį laiką. Prieš kelerius metus mokslininkai sumaišė šį fermentą su nanopluošto hidrogeliu, taip sukurdami švirkštu įleidžiamą tvarstį. Ir tai – nuostabi technologija, leidžianti greitai ir saugiai stabdyti kraujavimą chirurginės operacijos metu. Bet daug kraujavimo atvejų įvyksta ne operacinėse.

Batroksobino panaudojimas ne klinikose yra labai sudėtingas. Tačiau dabar tarptautinė mokslininkų komanda sukūrė šį tą, ką ateityje galbūt išvysime pirmos pagalbos vaistinėlėse. Jie įterpė batroksobiną į modifikuotą želatiną, sukurdami medžiagą, kurią jie patys pavadino kraujavimą stabdančiais superklijais.

Iš esmės, tai – gelis, kuris apšviestas tampa labai lipniu. Jis skatina krešėjimą ir tuo pačiu uždaro žaizdą. Naudotojui reikėtų išspausti gelį iš tūtelės tiesiai ant žaizdos ir ją apšviesti žibintuvėliu (galima įsivaizduoti, kad tam dažniausiai būtų naudojamas žibintuvėlis). Gelis taptų lipnus kaip klijai ir būtų nenuplaunamas krauju.

Mokslininkai savo klijus išbandė su žiurkėmis. Jie efektyviai stabdė labai gilius odos įpjovimus, plyšusias aortas ir inkstų sužeidimus (akivaizdu, kad ne visi šie bandymai simuliuoja pirmąją pagalbą už ligoninės ribų). Klijai suveikdavo per 45 sekundes ir sumažindavo kraujavimą net 78 proc. Jie taip pat yra stipresni už dabar naudojamas panašias medžiagas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.