Atskleidė, kokių naujovių sulauks Kauno zoologijos sodas: beždžionės turės savo salą

Vasaromis minios žmonių traukdavo į Kaune esantį Lietuvos zoologijos sodą. Bet jau metus jis uždarytas, už užrakintų vartų vyksta dideli atnaujinimo darbai. Kokių naujovių sode jau galima išvysti?

Sodo darbuotojai vis tiek turi ką veikti, nes kai kurie gyvūnai čia tebegyvena.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Sodo darbuotojai vis tiek turi ką veikti, nes kai kurie gyvūnai čia tebegyvena.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Sodo centre pradėtas statyti egzotariumas, kuriame bus anksčiau nematytos ekspozicijos.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Sodo centre pradėtas statyti egzotariumas, kuriame bus anksčiau nematytos ekspozicijos.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Anksčiau neišnaudotame šlaite tiesiamas takas su pakopomis. Jis bus pritaikytas ir vaikų ar neįgaliųjų vežimėliams.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Anksčiau neišnaudotame šlaite tiesiamas takas su pakopomis. Jis bus pritaikytas ir vaikų ar neįgaliųjų vežimėliams.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Jūrinis erelis ir amūrinis tigras prasidėjus atnaujinimo darbams nebuvo išvežti – jie dienas leidžia savo narvuose.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Jūrinis erelis ir amūrinis tigras prasidėjus atnaujinimo darbams nebuvo išvežti – jie dienas leidžia savo narvuose.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Prie tvenkinio kyla šiuolaikiškas voljeras, kuriame gyvens ir vandenyje galės pliuškentis kapucinai.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Prie tvenkinio kyla šiuolaikiškas voljeras, kuriame gyvens ir vandenyje galės pliuškentis kapucinai.<br>Zoologijos sodo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-08-20 13:03, atnaujinta 2022-08-22 16:40

Pernai rugpjūčio mėnesį rekonstruoti buvo uždarytas Lietuvos zoologijos sodas. Dabar jame net savaitgaliais pluša darbininkai, bet sodo darbuotojai vis tiek turi ką veikti, nes kai kurie gyvūnai čia tebegyvena.

Sodo darbuotojai pasakojo, kad koronaviruso pandemija ir prasidėjęs karas Ukrainoje kuriam laikui sutrikdė statybų darbų spartą, tačiau dabar jie vyksta, kaip suplanuota, ir tikimasi, kad lankytojai jame vėl galės apsilankyti kitais metais.

Atlikta pusė darbų

Lietuvos zoologijos sodo Rinkodaros ir edukacijos skyriaus reklamos vadybininkė Justina Černulė pasakojo, kad per metus sode jau atlikta pusė rekonstrukcijos darbų.

Sode yra 20 įvairių pastatų. Vieni jų jau rekonstruoti ir atrodo visiškai kitaip nei anksčiau, juose pradėti vidaus apdailos darbai. Naujuose statiniuose įrengiama rekuperacinė sistema, grindų šildymas.

Kiti statiniai ir voljerai dar tik pradėti atnaujinti. Pradėtos ir naujų pastatų statybos, įvairiose sodo vietose formuojamos naujos erdvės po atviru dangumi, iš kurių lankytojai patogiau galės stebėti gyvūnus, o gyvūnams bus sudarytos geresnės gyvenimo sąlygos. 

Kapucinai turės savo salą 

Kol sodas veikė, daugybė lankytojų būriuodavosi prie beždžionių voljerų ir prie medinio pastato su stikliniais langais, kuriame gyveno išdykę kapucinai.

Senasis beždžionių pastatas bus nugriaustas kitais metais, įvairūs primatai bus įkurdinti viršutinėje ir žemutinėje sodo dalyse, o kapucinams jau statomi nauji namai.

Jie įrengiami sodo apatinėje dalyje prie vandens paukščių telkinio. Ši ekspozicija bus viena įdomiausių ir nestandartinių Lietuvos zoologijos sode.

Ji bus sudaryta iš dviejų dalių, viena jų bus tvenkinio saloje. Kai kurie voljerai jiems jau įrenginėjami.

Įsikurs ir vilkai, ir meška

Sode formuojama ir nauja daugiau nei 2 tūkstančių kvadratinių metrų ploto erdvė, kurioje bus pristatoma atnaujinta Lietuvos laukinių gyvūnų ekspozicija. Anksčiau toje vietoje karaliavo kalnų ožiai.

Šioje teritorijoje apsigyvens lūšys, lapės, pilkieji vilkai ir rudasis lokys. Teritorijos reljefas atkartoja natūralią Lietuvos miškų gamtą.

Šią ekspoziciją bus galima aplankyti visais metų laikais. Ši teritorija jau aptverta naujomis aukštomis grotomis, iškastas tvenkinys, formuojama kuo labiau natūralią gamtą priminsianti aplinka.

Iš viršutinės sodo dalies į apatinę bus perkaltos ir smulkiosios katės. Joms bus skirta erdvesnė teritorija su naujas nameliais, kurie jau statomi.Senojoje vietoje sodo viršutinėje dalyje liks kupranugariai. Nauji dailūs mediniai namai jiems jau beveik pastatyti. Planuojama, kad čia apsigyvens 3 kuprotieji gyvūnai.

Įrengiamas naujas takas

Nemažos permainos jau vyksta ir sodo šlaite, kuris anksčiau buvo mažai išnaudotas. Jame tiesiamas naujas takas su pakopomis.

Keliaujant šlaito taku atsivers puiki panorama į primatų, savanos ir Lietuvos laukinių gyvūnų ekspozicijas.

Sodo centre jau pradėtos ir naujo egzotariumo statybos. Jis bus 3 tūkstančių kvadratinių metrų ploto.

Šiame pastate bus įkurdinti šilumamėgiai gyvūnai, veiks dykumų ekspozicijos, kuriose gyvens surikatos, įvairūs ropliai, varliagyviai ir vabzdžiai, bus įrengti įvairių pasaulio buveinių akvaterariumai. Šios egzotinių gyvūnų ekspozicijos lankytojus džiugins visus metus.

Taip pat egzotariume bus ir modernios interaktyvios edukacinės erdvės, tropinių miškų zona. Šiame pastate įsikurs ir liūtai. Tai vienas didžiausių ir brangiausių rekonstrukcijos projekto statinių.

Tebegyvena įvairūs gyvūnai

Nors darbai vyksta, sode gyvena kai kurie gyvūnai.

J.Černulė sakė, kad kol kas senuose voljeruose gyvena tigrai ir liūtai, miškinės katės ir įvairūs ožiai, lapės, lūšys, korsakai, arktiniai vilkai, kupranugaris, trys stumbrai, lamos.

Terariumuose tebelaikomi įvairūs ropliai, netuščias ir paukščių voljeras.

„Kai kurie gyvūnai gyvena ten, kur ir anksčiau, kitus turime galimybę perkelti į naują, dar prieš sodo uždarymą pastatytą veterinarijos gydyklą ir gyvūnų karantino pastatą“, – sakė sodo atstovė.

Kitais metais laukia kiti nemaži darbai. Vienas jų – senojo terariumo prieigose bus įrengtas tiltas su bokštu, skirtas sujungti viršutinę ir apatinę teritorijos dalis. Bokštas su liftu bus pritaikytas žmonėms, turintiems negalią, taip pat bus laiptai, kuriais bus galima saugiai pasiekti žemutinę Zoologijos sodo dalį.

Teks laukti, kol gyvūnai apsipras

Lietuvos zoologijos sodas atidarytas 1938 metais. Nuo to laiko dabar vyksta pirmoji tokia didelė sodo rekonstrukcija.

Darbai atsies 18,3 milijono eurų. Darbus atlieka bendrovė „Statybos ritmas“.

Planuojama, kad darbai bus baigti 2023 metų birželio 30 dieną.

Tiesa, lankytojai į sodą bus pakviesti vėliau, nes iki atidarymo sode gyvenantys ir naujai į Kauną atgabenti gyvūnai dar turės apsiprasti su naujais namais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.