Dėl išnuodytų medžių Palangoje prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą

Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūroje įvertinus ir patikslinus Palangos miesto savivaldybės mero pareiškime pateiktą informaciją apie Palangos mieste sunaikintus medžius, galimai, juos paveikiant cheminėmis medžiagomis, šiandien priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Palangoje pastaruoju metu vis garsiau kalbama, jog medžiai kai kam galėjo užstoti vaizdą į šį vandens telkinį.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangoje pastaruoju metu vis garsiau kalbama, jog medžiai kai kam galėjo užstoti vaizdą į šį vandens telkinį.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 4:13 PM

Jis bus atliekamas pagal nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 270 straipsnio 2 dalyje, požymius (aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo, arba statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar atliekami potencialiai pavojingi darbai, priežiūros ar naudojimo taisyklių pažeidimas).

Ikiteisminio tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti gamtai padarytą žalą ir galimus kaltininkus.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį koordinuoja Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Gina Skersinskytė.

Portalas lrytas.lt primena, kad vasaros pabaigoje Palangoje, netoli jūros esančiuose dviejuose žemės sklypuose, nežinomi asmenys išnuodijo 170 medžių. Į jų kamienus buvo suleista chemikalų.

Pajūrio aplinkosaugininkai pirmą kartą susidūrė su tokiu įžūliu masiniu saugotinų medžių naikinimu.

Specialistai išsiaiškino, jog Palangoje, Ajerų gatvėje esančiuose dviejuose žemės sklypuose, aplink tvenkinį nudžiūvę medžiai yra išnuodyti: visų jų kamienuose išgręžtos skylės, per kurias suleista kažkokių chemikalų.

Medžius naikino du kartus

Kad vienoje vietoje augę juodalksniai tuo pačiu metu įtartinai pradėjo džiūti, pastebėta 2017 metų vasaros pradžioje.

Iš pradžių manyta, kad jie yra kuo nors užsikrėtę.

Kai kas įtarinėjo, kad anksčiau žaliavusius medžius galėję nusiaubti Palangą pasiekę kormoranai.

Bet atliktas dendrologinis tyrimas atskleidė netikėtą priežastį – abipus tvenkinio augantys juodalksniai sąmoningai buvo nuodyti du kartus su pertrauka.

Anot ekspertų, apie 50 metų amžiaus maždaug 15 metrų aukščio medžiai iki žuvimo buvo sveiki, vešlūs, gerai augo. Jų žūtis buvo staigi, o ne nulemta kelerius metus trukusių kokių nors procesų.

Specialistai nutarė, kad juodalksniai galėjo būti naikinami dviem etapais: 2016-ųjų ir 2017 metų pavasarį.

Pirmą kartą kamienai gręžti didesnio skersmens grąžtu ir cheminių medžiagų galėjo būti panaudota daugiau.

Vėlesnis gręžimas atliktas labiau stengiantis paslėpti augalų naikinimo pėdsakus – gręžta smulkesniu grąžtu į kelmo dalį, tikintis, kad skyles paslėps lapų, smulkių šakelių paklotė ir auganti žolė. 

Daugiau apie medžių išnuodijimą skaitykite čia:

 

gamta/eko/2018/09/05/news/po-masinio-naikinimo-ekspertai-aiskinasi-kas-slapta-suleido-nuodus-7461731/"="">gamta/eko/2018/09/05/news/po-masinio-naikinimo-ekspertai-aiskinasi-kas-slapta-suleido-nuodus-7461731/"" target="_blank">Ekspertai aiškinasi, kas slapta suleido mirtinus nuodus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.