Pasodinote ar ketinate sodinti ąžuolą? Užregistruokite jį interaktyviame žemėlapyje

Trečius metus veikianti Iniciatyva “Milijonas ąžuolų Lietuvai“ skleidžia ąžuolų sodinimo idėją, skirtą stiprinti kiekvieno lietuvio ryšį su savim, gimtuoju kraštu, skatinti bendrystę. Prie idėjos prisijungė ir išmaniųjų technologijų atstovai, tad nuo šiol kiekvieną, Lietuvoje pasodintą, ąžuolą galima priregistruoti skaitmeniniame žemėlapyje, kurį sukūrė geografinių informacinių sistemų (GIS) bendrovė Baltijos šalyse „Hnit-Baltic“. Žemėlapyje galima pamatyti pasodinimo vietas, bendrą užregistruotų ąžuoliukų skaičių ir jiems suteiktus vardus.

Ąžuolo gilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ąžuolo gilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ąžuolo gilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ąžuolo gilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ąžuolo gilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ąžuolo gilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ąžuolo gilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ąžuolo gilės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Milijonas ąžuolų Lietuvai.
Milijonas ąžuolų Lietuvai.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 16, 2018, 3:54 PM

„Esame išdalinę beveik pusantro tūkstančio ąžuoliukų sodinukų, kurie dar ne visi suregistruoti „Milijono ąžuolų Lietuvai“ žemėlapyje, laukiame, kol sodintojai tai padarys patys. Taip pat žinome, kad labai daug įmonių, savivaldybių, pavienių asmenų sodina ąžuolus savo iniciatyva – šiemet Lietuvoje pasodinta ne viena Šimtmečio ąžuolų giraitė ar alėja. Siekiame visus suvienyti bendrai idėjai – milijono ąžuolų pasodinimui Lietuvoje, todėl kviečiame registruoti visus, per paskutinius pora metų pasodintus, ąžuolus bendrame registre www.milijonasazuolu.lt. Labai džiaugiamės, kad šią idėją noriai palaiko ne tik šimtai žmonių, bet ir socialiai atsakingos įmonės – sukurtame žemėlapyje lengva priregistruoti kiekvieną pasodintą ąžuolą, galima nurodyti labai tikslią jo sodinimo vietą, sugalvoti jam vardą, papasakoti sodinimo istoriją,“ – pasakojo iniciatyvos „Milijonas ąžuolų Lietuvai“ organizatoriai.

Žemėlapį sukūrusios įmonės vadovas Linas Gipiškis trumpai pakomentavo, kas paskatino tapti projekto partneriais: „Norisi pasidžiaugti, kad iniciatyvos „Milijonas ąžuolų Lietuvai“ organizatoriai ąžuolą, jo sodinimą, priežiūros darbus kilsteli nuo kasdienybės ir įvelka į bendruomeninį ritualą. Kiekvienas prie projekto prisijungęs dalyvis kuria savą ir tuo pačiu bendrą istoriją tokiam svarbiam simboliui mūsų lietuviškoje kultūroje. Ypatingai džiugina, kad būtent skaitmeninis žemėlapis pasirinktas apjungti skirtingas istorijas į visumą ir padeda pajusti bendruomeniškumą.

Motyvuojančiai nuteikia, kai gali matyti augantį pasodintų ir užregistruotų ąžuoliukų skaičių, peržiūrėti bei susipažinti su skirtingomis jų pasodinimo istorijomis. Linkime, kad kiekvienas lietuviu ar artimu Lietuvai save laikantis žmogus turėtų asmeninę, su ąžuolu jį jungiančią, istoriją ar bent smagią patirtį.“

Susidūrę su problema, kad Lietuvoje labai trūksta iš lietuviškų gilių išdaigintų ąžuolų sodinukų, „Milijono ąžuolų Lietuvai“ iniciatyvos organizatoriai šį rudenį kviečia rinkti ąžuolo giles, jas sėti dirvoje ar vazonuose ir per keletą metų užsiauginti savo sodinukus. Spalio 20 d. 11 – 17 val. Trakų rajone vyks net 10000 gilių sėjimo į vazonus talka – sodyboje „Gervių lizdas“ iš tūkstančio vazonų bus sudėta ąžuolo lapų karūna ir sukurtas dar vienas lankytinas objektas – edukacinių veiklų erdvė „Nuo gilės iki ąžuolo“ (plačiau apie renginį www.ekodaiktai.lt)

Plačiau apie iniciatyvos „Milijonas ąžuolų Lietuvai“ renginius, pasodintų ąžuolų registracijos žemėlapį rasite www.milijonasazuolu.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.