Stabdomas Sapiegų parko rekonstrukcijos projektas

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas pranešė, jog stabdomas Sapiegų parko rekonstrukcijos projektas.

Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>D.Umbraso nuotr.
Sapiegų parkas.<br>D.Umbraso nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sapiegų parkas.<br>D.Umbraso nuotr.
Sapiegų parkas.<br>D.Umbraso nuotr.
Sapiegų parkas.<br>D.Umbraso nuotr.
Sapiegų parkas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 17, 2019, 1:49 PM, atnaujinta Jun 17, 2019, 2:43 PM

„Noriu informuoti, kad po ilgų, giliamintiškų ir skausmingų apmąstymų stabdome Sapiegų parko projektą.

Planavimo procesą pradėsime iš naujo dar šią savaitę.

Projektas yra parengtas kokybiškai: atitinka užduotus kriterijus ir užduotį. Jam pritarė institucijos, architektų rūmai ir t.t.

Visgi manome, kad barokinio parko atkūrimas šiai vietai nėra pats geriausias sprendimas, kurį galima padaryti.

Todėl nutraukiame šiuo metu galiojančią rangos darbų sutartį. Statybinės tvoros šią savaitę bus išvežtos, o gyventojai galės leisti laiką parke.

Artimiausiu metu informuosime dėl tolimesnių veiksmų.

O tuomsyk dėkoju visiems partneriams, kolegoms dalyvavusiems šiame procese“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

Anksčiau sostinės valdžia tvarkydama parką planavo iškirsti beveik 300 medžių, tačiau po viešos kritikos nuspręsta šį skaičių sumažinti trečdaliu.

Vis dėlto dalis gyventojų teigė, kad savivaldybė nepakankamai atsižvelgė į jų prašymus, ir tvirtino, kad medžių kirtimas būtų neteisėtas.

Sutvarkyti Sapiegų parką planuota iki 2020-ųjų vidurio. Jis įkurtas XVII amžiaus pabaigoje, barokinius parko rūmus pagal Giovannio Battistos Fredianio projektą statė Lietuvos didysis etmonas Kazimieras Jonas Sapiega.

Primename, kad anksčiau į Antakalnio gyventojų ir Vilniaus miesto savivaldybės ginčą dėl sostinės Sapiegų parko atnaujinimo įsitraukė ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika – jis ragina savivaldybę stabdyti planuojamą medžių kirtimą ir svarstyti alternatyvas.

K. Mažeika tvirtina, kad savivaldybei greičiausiai bus siūlomas kompromisas „nekirsti pusės parko medžių“, tačiau dalį medžių apgenėti. „Turime kuo daugiau medžių išsaugoti. Ir jei ten atnaujinama infrastruktūra, takeliai, suoleliai, visa tai galima integruoti prie esamų tų medžių prisitaikant ir tuos takelius.

Mūsų pozicija – galbūt atrinkti sergančius, silpnus medžius, kurių kirtimas neturės parkui didelės žalos, išsaugoti ten esančią gyvūniją“, – sakė jis.

Savo ruožtu Antakalniečių bendruomenės pirmininkė Edita Kavaliauskienė sakė, kad apie pusė parko, t.y. 193 medžiai bus kertami neatsižvelgus į bendruomenės siūlymus, neatlikus želdinių būklės bei nepaisant čia perinčių paukščių.

„Medžiai bus kertami neteisėtai, nepaisant vegetacijos laikotarpio, nepaisant paukščių perėjimo meto, sulaužius paties miesto mero pažadus nekirsti medžių paukščių perėjimo laikotarpiu.

Tai neteisėtas, Lietuvos įstatymus ir tarptautines konvencijas pažeidžiantis Vilniaus savivaldybės veiksmas, kuriuo bus neatkuriamai sunaikinta dabartinė parkoekosistema“, – išplatintame laiške teigia bendruomenės atstovė.

Ji taip pat piktinasi, kad savivaldybė neskelbė informacijos apie leidimus kirsti ar genėti medžius, kaip tai numato šalies ir savivaldybės teisės aktais, todėl „leidimas kirsti, jeigu jis yra, laikytinas neįsigaliojusiu“.

E. Kavaliauskienė ragina stabdyti darbus „visomis teisėtomis priemonėmis, pavyzdžiui, stovint po kirsti numatytais medžiais“. Į kritiką reaguodama Vilniaus savivaldybė trečiadienį informavo, kad medžių kirtimas nukeltas į liepos mėnesį.

„Miesto teritorijoje medžiai gali būti šalinami ištisus metus, tačiau suprasdami pavojų perintiems paukščiams, pasikonsultavę su ornitologais, mes rangovui medžių šalinimo darbus leisime pradėti ne anksčiau liepos 1 dieną, kada nebekils pavojus paukščiams.

O iki to laiko rangovas gali atlikti pasirengimo darbus“, – savo tinklalapyje skelbė savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.