Kėdainių miškuose pora aptiko šaunų grybų laimikį

Kėdainių rajone kur ne kur ėmė dygti grybai. Štai Lančiūnavos kaimo gyventojai Alma ir Robertas rado net dvylika raudonikių. Tiesa, užkietėję grybautojai sako, kad tai tik pati pradžia ir grybai intensyviau galėtų pradėti dygti smarkiau palijus.

Lančiūnavos kaimo gyventojai Alma ir Robertas pirmadienį rado net dvylika raudonikių. Tiesa, užkietėję grybautojai sako, kad tai tik pati pradžia ir grybai intensyviau galėtų pradėti dygti smarkiau palijus. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lančiūnavos kaimo gyventojai Alma ir Robertas pirmadienį rado net dvylika raudonikių. Tiesa, užkietėję grybautojai sako, kad tai tik pati pradžia ir grybai intensyviau galėtų pradėti dygti smarkiau palijus. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Jun 23, 2019, 10:42 AM

Rado atsitiktinai

Kėdainių rajono Vilainių seniūnijos Lančiūnavos kaimo gyventojai pirmuosius grybus rado visai atsitiktinai. Sutuoktiniai gyvena šalia miško, tad pasivaikščiojimas mišku jiems yra kone kasdienybė, kuri teikia didžiulį malonumą.

„Žiūrim, viena galvutė raudonuoja, antra, trečia... Priklaupėm ir, žiūrim, tolėliau dar vienas, kitas... Iš viso vienoje vietoje radome dvylika raudonikių. Manome, kad tai patys pirmi grybai, pats pirmas dygimas. Tikrai smagu, kai randi pirmus grybus, abu labai džiaugėmės, nes esame užkietėję grybautojai“, – pasakojo lančiūnavietė Alma.

Užkietėję grybautojai

Alma ir Robertas yra užkietėję grybautojai. Žmonės grybavimo sezoną pradeda labai anksti, o baigia labai vėlai.

„Mes po mišką vaikščiojame nuolat, tai ir žinome, kada grybai pradeda dygti, kada baigia. Šie mūsų rasti grybai yra patys pirmieji, nes pavaikščiojus toliau po mišką visai nieko neradome. Tai žema, šlapia vieta, todėl kiek daugiau palijus grybai ir sudygo. Šiaip miške dar sausa, reikia daug lietaus ir šilumos, tada grybai ims dygti“, – sako grybautojai.

Sekasi ne visiems

Tiesa, taip gerai kaip lančiūnaviečiams sekasi ne visiems. Štai puikiai daugelį Kėdainių rajono miškų pažįstantis kėdainietis Eugenijus Ardavičius sako, kad grybų dar nėra.

„Aplaksčiau visur. Ir nieko gero. Tik viename miške pasitaikė nekoks laimikis, radau keletą musmirių. O gerų grybų rasti nepavyko. Nežinau, kur čia žmonės jų randa, man kol kas nesiseka. Pirmuosius grybus įprastai randu Šėtos miške“, – kalbėjo E. Ardavičius.

Kiekvienam savas

„Galiu pasakyti, kad dabar grybai tik pradėjo dygti ir jų yra retame miške. Grybai daugiausia auga miško pakraščiuose, netgi krūmynuose.

Dar noriu pabrėžti, kad visų grybų vienas žmogus niekada niekaip nesurinks. Nuo seno žmonės sako, kad kiekvienam yra skirtas savas grybas. Juokingiausia būna tuomet, kai prieš mane greitai pralekia koks jaunuolis ar vyriškis ir nieko neranda, po to sako, kad grybų nėra. O aš iš lėto, pasivaikščiodamas, eidamas tuo pačiu jo pramintu taku randu nedidukų raudonviršių. O kam man tie peraugėliai? Renku tik pačius tuos, tokius vidutiniokus“, – šypsosi taip pat Kėdainių rajono miškus puikiai pažįstantis Stasys Navikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.