Panevėžio rajone Stelmužės ąžuolo palikuoniai prigijo ir sėkmingai peržiemojo

Praėjusiais metais net šeši Stelmužės ąžuolo palikuoniai atkeliavo į Panevėžio rajoną. Visi jie atsidūrė pas projekto „Tautos šimtamečiai ąžuolai“ nominantus.

Praėjusiais metais net šeši Stelmužės ąžuolo palikuoniai atkeliavo į Panevėžio rajoną<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Praėjusiais metais net šeši Stelmužės ąžuolo palikuoniai atkeliavo į Panevėžio rajoną<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Samanta Ilonytė, jp.lt

May 10, 2021, 12:41 PM, atnaujinta May 10, 2021, 1:09 PM

Jais tapo Šilų kaimo šviesuolė, kultūros puoselėtoja Stasė Belskienė, „Tautinio Nepriklausomybės šaliko“ mezgimo sumanytoja Jovita Barolienė, Šilų bendruomenės projekto „Mūsų namai“ organizatoriai, Miežiškių eglutės žaisliukų muziejaus bei Upytės Tradicinių amatų centro kolektyvai ir jauniausias rajono bendruomenės pirmininkas Justas Vasiliauskas.

Ąžuoliukai išauginti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje in vitro kultūroje. Šio medžio misija – Atkurtos Lietuvos šimtmečio pagerbimas.

Pasodintas per Jokūbines

Štai Jovita Barolienė atskleidė, kad jų ąžuoliukas buvo pasodintas 2020 m. liepos mėnesį, tradicinio renginio „Jokūbinės. Kai rugelis pareina namo“ metu.

„Po tradicinių Šv. Jokūbo atlaidų, prieš didįjį šventinį koncertą, miestelio centrinėje aikštėje buvo pasodintas šis mūsų bendruomenei svarbus sodinukas. Mums teko didelė garbė ir atsakomybė auginti šį medį kaip stiprybės, vienybės simbolį, menantį gilią praeitį“, – sakė Geležių bendruomenės pirmininkė.

J. Barolienės teigimu, Stelmužiukas sodinimo metu buvo gležnas, turintis vos kelis lapelius ir siekė tik 40 centimetrų. „Tuomet jis buvo papuoštas trispalve juostele ir įvyniotas lyg mažas kūdikėlis į drobinį audinį.

Sodinimo ceremonijoje dalyvavo Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis ir daug, daug kraštiečių, susirinkusių į kasmetinę šventę, norintys dalyvauti svarbiame miestelio istoriniame įvykyje – čia žaliuos ir augs Stelmužės ąžuolo palikuonis. Tuomet sodinimas buvo palydėtas dainomis ir poezija apie ąžuolą, jo didybę ir stiprybę“, – pasakojo ji.

Geležių ąžuoliukas prigijo ir sėkmingai peržiemojo. „Dabar jis jau turi sukrautus pumpurus ir pasiruošęs stiebtis į saulę. Stelmužiukas yra gražioje miestelio vietoje, o šalia jo planuojama įrengti dekoratyvinį ąžuolinį prisiminimų suolą“, – atskleidė J. Barolienė.

Svarbu puoselėti

Miežiškių bendruomenės pirmininkė Jurga Švagždienė pasakojo, jog jų miestelio gyventojai ąžuoliuką, gautą už Žaisliukų muziejaus veiklą, sodino ypač reikšmingą dieną, liepos 6-ąją. „Tai mums labai simboliška data.

Tądien sugiedojome himną Angelų slėnyje ir visi kartu, būriu, ėjome sodinti ąžuolo. Vietą mums padėjo išrinkti Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas.

Kartu su juo po Miežiškių bažnyčios 100-mečio minėjimo vaikščiojome po miestelį ir jis pasiūlė Stelmužiuką sodinti buvusių parapijos namų teritorijoje, kur dabar yra įsikūrę bendruomeniniai vaikų globos namai“, – pasakojo J. Švagždienė.

Anot jos, netolimoje ateityje planuojama vesti edukacinę pamoką ten gyvenantiems vaikams apie šio ąžuolo prasmę. „Labai svarbu jiems ugdyti žinią, kad tai – labai svarbus, reikšmingas ąžuolas, Stelmužės palikuonis. Reikia paaiškinti, kad jo negalima skriausti, reikia saugoti, puoselėti“, – teigė bendruomenės pirmininkė.

Taip pat ji patikino, kad ąžuoliukas prigijo puikiai ir peržiemojo sėkmingai.

Dar laukia sodinimo šventės

Vadoklių ir Mikėnų bendruomenės pirmininkas Justas Vasiliauskas paaiškino, kad savojo ąžuoliuko dar nepasodino. „Planavome tai padaryti praėjusį pavasarį, tačiau niekaip neradome tinkamos vietos, kadangi tikslas buvo pasodinti tarp abiejų miestelių.

Visgi vietos neradome, todėl tikimės, kad sodinimo šventė vyks šį pavasarį. Ąžuoliukas šiuo metu laikomas saugiai namuose“, – pasakojo J. Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.