Žaliasis Kaunas pralaimi: statys daugiabutį – nepagailėjo net ąžuolų

Planuojant statybas V.Krėvės prospekte esančiame sklype buvo iškirsta net 16 medžių. Gauti leidimą pašalinti prie daugiaaukščio vos vieną medį kartais būna sunku, o šį kartą nuo pjūklo krito net ąžuolai.

V.Krėvės prospekto privačiame sklype augo 16 saugotinų medžių. Ruošiantis statyti naujus namus jie iškirsti.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Krėvės prospekto privačiame sklype augo 16 saugotinų medžių. Ruošiantis statyti naujus namus jie iškirsti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-24 17:43

V.Krėvės prospekto 28B sklype likę tik ten augusių medžių kelmai. Tai pamatę kauniečiai nustėro. V.Krėvės prospekto 30-ojo daugiabučio bendrijos pirmininkė Vida Elena Kirilovienė pasakojo, kad medžiai augo ne vienus metus, tarp jų buvo ir ąžuolas.

„Suprantu, kad gyvenimas eina pirmyn, bet gaila, kad namai statomi visur, kur tik įmanoma, ir tam aukojami medžiai.

Neseniai prospekte buvo atnaujinamos šilumos trasos. Gyventojai savivaldybės prašė, kad darbininkai išsaugotų medžius, ir tai padaryti pavyko. Deja, dabar dalis jų iškirsta“, – apgailestavo kaunietė.

Šiame privačiame sklype planuojama pastatyti du daugiabučius.

Sklypo savininkas kaunietis verslininkas patikino, kad viską darė laikydamasis įstatymų, gavo savivaldybės leidimą nukirsti medžius. Greta pastatytų namų esą bus suformuotos naujos žaliosios erdvės.

Gali būti, kad ateityje ši vieta išties atrodys jaukiai, bet kauniečius papiktino tai, kad kartais norint iškirsti net pavienius medžius prie daugiabučių gauti savivaldybės leidimą gana sudėtinga.

V.Krėvės prospekto 61-ojo daugiabučio bendrijos pirmininkas Romualdas Ziutelis pasakojo, kad į savivaldybę dėl medžių, augančių prie namo valstybinėje žemėje, šalinimo kreipėsi per karantiną.

„Išgirdau, kad reikia sukviesti gyventojų susirinkimą ir gauti jų pritarimą dėl medžių kirtimo. Koks absurdas, nes susirinkimo rengti tuo metu nebuvo galima.

Manau, kad kokį nors panašų nelogišką paaiškinimą, kodėl medžių pjauti negalima, gautume ir dabar“, – sakė bendrijos pirmininkas.

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė pranešė, kad V.Krėvės 28B sklype buvo išpjauta 16 klevų, liepų, ąžuolų.

Už tai, kad buvo pašalinti saugotini medžiai, sklypo savininkas sumokėjo per 7 tūkstančius eurų.

„Tai – privati žemė. Sklypo savininkui buvo išduotas statybos leidimas. Kadangi saugotini želdiniai patenka į užstatymo zoną, projekto vystymo metu jų išsaugoti nėra galimybės. Vadovaujantis teisės aktais medžius šalinti galima, bet sklypo savininkas privalo už tai sumokėti“, – aiškino R.Savickienė.

Jei norima šalinti medžius, kurie auga valstybinėje žemėje, kiekvienas prašymas svarstomas atskirai, patikrinama, ar medžiai kelia pavojų aplinkiniams. Jei tokio pavojaus nėra ir norima nupjauti saugotinus medžius, leidimas neišduodamas.

Saugotinais laikomi storesni nei 20 centimetrų storio ąžuolai, uosiai, klevai, skroblai, skirpstai, gudobelės, bukai, vinkšnos, pušys, eglės, pocūgės, maumedžiai, liepos, beržai, kaštonai, juodalksniai, gluosniai, šermukšniai, riešutmedžiai, miškinės obelys ir kriaušės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.