Noras papuošti Velykų stalą gali baigtis bauda: specialistai primena, kokio augalo miške neliesti

Artėjant šv. Velykoms, Aplinkos apsaugos departamentas primena: neskinkite, neraukite ir nenaikinkite pataisų augaviečių. Pataisą išrausime per akimirką, bet kad iš sporos išaugtų naujas, prireiks net 20–30 metų.

Pataisai. <br>123rf asociatyvi nuotr. 
Pataisai. <br>123rf asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Aplinkos apsaugos departamentas

Apr 4, 2023, 12:11 PM

„Lietuvoje auga šešių rūšių pataisai, tik viena jų – patvankinis pataisiukas įrašytas į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą. Augalą pažeidus ar sunaikinus, naujas pataisas išaugs tik per 20–30 metų.

Todėl Velykų stalą puoškite daigintų kviečių želmenų dubenėliu ar sudaiginta velykine žole“, – sako Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Černevičienė.

Dar viena puošmena gali tapti invazinio augalo – šluotinio sausakrūmio, vadinamo zuikiakrūmiu, šakelės. Šluotinis sausakrūmis, aptinkamas beveik visoje šalyje, – svetimžemis 1–2 m aukščio visžalis krūmas tankiomis, stačiomis, šluotą primenančiomis šakomis. Pavasarį žydi ryškiai geltonais žiedais, žalios jo šakelės tinka puokštėms. Taigi, nuskynę invazinį augalą, ne tik pasiruošite šventei, bet ir prisidėsite prie aplinkos saugojimo.

Aplinkosaugininkai pastebi, kad pataisais prekiaujama tik prieš šv. Velykas – jie naudojami kaip Velykų stalo puošmena. Todėl svarbu priminti, kad pataisus skinti, rauti ir naikinti jų augavietes, draudžiama.

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad neteisėtas saugomų rūšių laukinių augalų ar grybų, jų dalių rinkimas, žalojimas, naikinimas, paėmimas iš natūralios aplinkos arba kitoks neteisėtas šių augalų ar grybų, jų dalių ar gaminių iš jų įgijimas, laikymas, perdirbimas, gabenimas ar kitoks naudojimas užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 30 iki 300 eurų.

Už šį pažeidimą gali būti skiriamas nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių, saugomų rūšių laukinių augalų ar grybų, jų dalių ar gaminių konfiskavimas.

Už saugomų rūšių laukinių augalų ar grybų augaviečių sunaikinimą numatyta administracinė atsakomybė ir gresia bauda nuo 110 iki 300 eurų.

Apie aplinkos apsaugos pažeidimus galite pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą