Birželį gali iškristi ir sniegas: priminė istorinę vasaros pradžią

Prasidėjusi kalendorinė vasara pagaliau atnešė ir šiltų vasariškų dienų. Tačiau klimatologai primena ir kiek kitokį birželį – kiek daugiau nei prieš 90 metų birželio pradžioje dalyje Lietuvos buvo susidariusi sniego danga, kuri išsilaikė net keletą dienų.

Žiema,sniegas,pūga,Vilniuje sninga,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiema,sniegas,pūga,Vilniuje sninga,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Apsnigtas 1928 m. birželis<br> Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto nuotr.
 Apsnigtas 1928 m. birželis<br> Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-03 18:00

„Apsnigtas 1928 m. birželis, kunigo Vinco Birbilo laiškas seseriai (LTRFt 21778)“. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) pranešime rašoma, kad nėra visiškai aišku, kur tuo metu kunigas V. Birbilas dirbo.

Remiantis informacija, kurią pavyko rasti, galima manyti, kad 1928 m. jis buvo vikaras Pakuonio parapijoje (šiuo metu Prienų r.). Panagrinėjus Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos istorinius archyvo duomenis, šį nuotraukoje užfiksuotą vaizdą LHMT specialistai sako galį patvirtinti kaip tikrą faktą.

Nors meteorologijos stočių tinklas tuo metu nebuvo labai tankus, snigimo ir sniego dangos faktas buvo užfiksuotas.

Storiausia sniego danga 1928 m. birželio 2 d. išmatuota Kauno meteorologijos stotyje – 6 cm. Birželio 1 d. šioje stotyje išmatuota 1 cm, taip pat prie matavimo duomenų paliktas įrašas „birželio 1 d. vakare apie 6 val. pradėjo snigti ir sniegas krito visą naktį.“

Birželio 2 d. sniego danga taip pat buvo išmatuota: Marijampolėje ir Lazdijuose – 4 cm, Šikšnių dvare (Vilkaviškio r.) – 3 cm, Katiliškiuose (Marijampolės r.) ir Varėnoje – 2 cm, Prienuose – 1 cm. Galima pastebėti, jog sniego danga susiformavo daugiau pietvakarinėje, pietinėje Lietuvoje.

Taigi, prielaidą, kad nuotrauka galėjo būti padaryta Pakuonio parapijoje, galima patvirtinti LHMT turimais meteorologiniais duomenimis. Nepaisant to, kad sniego danga susidarė ne visoje Lietuvoje, snigo ir kituose Lietuvos regionuose.

Birželio 1–2 dienomis snygis fiksuotas Dotnuvoje, Joniškyje, Molėtuose, Palangoje, Panevėžyje, Tauragėje, Ukmergėje ir Vilniuje. Birželio 3 d. sniego jau neliko. Nors 1928 m. birželio pradžioje Lietuvoje buvo susidariusi sniego danga ir snigo, tačiau labai atšalę nebuvo – daugelyje vietovių minimali oro temperatūra buvo artima 0–2 °C.

Apskritai, kaip teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai, 1928 m. birželis Lietuvoje buvo beveik pats šalčiausias per visą stebėjimų istoriją. Tą patį galima konstatuoti ir apie tų pačių metų kalendorinės vasaros sezoną. Šis buvo toks trumpas, kad 1928 m. būtų galima netgi iš dalies įvardinti kaip metus be vasaros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.