Klimatologas pranešė, kiek laiko truks karščio banga: atokvėpio dar reikės palaukti

Kalendorinė vasara eina link pabaigos, o ekstremalūs karščiai Lietuvoje dar tik laukiami. Nors paskutinis rugpjūčio dešimtadienis nėra vidutiniškai pats vėsiausias vasaros laikotarpis, bet esami ir dar būsimi karščiai (karščio bangos) tik patvirtina anomalių orų ir anomalios oro cirkuliacijos įsivyravimą regione.

Gaivesnių orų dar teks palaukti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gaivesnių orų dar teks palaukti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gaivesnių orų dar teks palaukti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gaivesnių orų dar teks palaukti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gaivesnių orų dar teks palaukti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gaivesnių orų dar teks palaukti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gaivesnių orų dar teks palaukti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gaivesnių orų dar teks palaukti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Doc. Gintautas Stankūnavičius, VU Hidrologijos ir klimatologijos katedra

Aug 23, 2022, 8:38 PM

Daugiausia vėsių dienų per pastaruosius 40 metų rugpjūčio mėnesio pabaigoje Lietuvoje buvo fiksuota 1998, 1981, 1993 metais. Na o pastarąjį dešimtmetį tokie buvo 2014 ir 2017 metai. Tik neigiamų oro temperatūros anomalijų dydis vidutiniškai 1–3 laipsniais aukštesnis, negu paskutinį XX a. dešimtmetį.

Vėsu buvo ir praėjusių metų (2021) rugpjūčio pabaigoje, tačiau temperatūros atžvilgiu jis nebuvo rekordinis. Priešingai, daugiausia šilčiausių rugpjūčio pabaigos dienų buvo vienomis iš sausiausių vasarų – 1992 ir 2002 metais, o pastarąjį dešimtmetį – 2015, 2016 ir 2019 metais.

Tiek labai vėsios, tiek karštos dienos rugpjūčio pabaigoje susiję su anomaliu vidurinės troposferos slėgio ir oro srautų lauku. Daugiausia karštus orus lemia beveik stacionarus aukštuminis gūbrys virš Baltijos regiono ar Rytų Europos, atmosferos sraujymė paprastai nustumta toli į šiaurę.

Žemesniuose atmosferos sluoksniuose tokiais atvejais vyrauja didelio masto oro pernaša iš pietryčių ar pietų, o tokį oro srautą sukuria mažai judri ir stipri aukšto slėgio sistema su centru į rytus ir šiaurės rytus nuo Lietuvos.

Oro masės atkeliaujančios nuo Kaukazo, Juodosios ir Kaspijos jūrų ar net nuo pietinių Vidurinės Azijos regionų paprastai būna labai šiltos ir sausos, tačiau keliaudamos į šiaurės vakarus įdrėksta ir šiek tiek atvėsta. Todėl vietomis (ypač senų ir silpnų frontų zonose) dienomis vystosi galinga konvekcija su trumpomis intensyviomis liūtimis, perkūnija ir kitais pavojingais reiškiniais.

Pati šilčiausia šiomis dienomis veikiančios tropinės kilmės oro masės dalis Lietuvą pasieks antradienį po pietų ir, pagal šios dienos orų prognozes, laikysis iki ateinančio pirmadienio.

Kad tai tikrai tropinė oro masė rodo keletas informatyvių rodiklių: oro temperatūra 1,5 km aukštyje siekia ir viršija +15 laipsnių, sluoksnio storis tarp 1000 ir 500 hPa izobarinių paviršių – viršija 565 dam, integruotas vandens garų kiekis atmosferos stulpe – siekia ir viršija 30 kg/m2, pasiekiama potencinė konvekcijos energija popiečio valandomis (net ne frontų zonose) siekia 1000 J/kg ir kt.

Taigi, tokios oro masės vyravimas mūsų regione lems tropines naktis (Tmin ≥ +20 laipsnių) ir ekstremalią oro temperatūrą dienomis (Tmax ≥ +30 laipsnių). Kiek vėsiau bus pajūryje, nes dienomis, nusilpus rytų–pietryčių oro pernašai, įsijungs brizinė cirkuliacija.

Nors šios artimiausios orų prognozės ir skamba baugiai, karšti orai kalendorinės vasaros pabaigoje turi ir privalumų: šilti ir ilgi rytai bei vakarai ir maloniai gaivios naktys. Stipriausias karštis, aišku, laukiamas popiečio valandomis, bet jo trukmė lyginant su vasaros viduriu ar birželio antra puse trunka tik keletą valandų.

Tropinės naktys po dienos karščių pagreitina augalų vytimo procesus ir sausros vystymąsi. Didesnėje Lietuvos dalyje drėgni orai liepą ir birželį (pirmoje pusėje) greičiausiai stabdys sausros vystymąsi, tačiau miškų gaisrams vis tiek sąlygos bus palankios. Ypač karštiems, sausiems ir vėjuotiems orams jautrūs kerpiniai pušynai ir visi pušynai, kurie auga smėlingose dirvose (taip pat kalnapušių plotai Neringoje).

Prognozuojama, kad Rytų Europos šiltas anticiklonas ims silpti kitos savaitės pradžioje, o Šiaurės Europą vis dažniau pasieks gilūs Atlanto ciklonai. Žymaus kritulių padidėjimo paskutinėmis rugpjūčio ir pirmomis rugsėjo dienomis Lietuvoje nelaukiama, bet vidutinė paros oro temperatūra sumažės 10–14 laipsnių.

Rugsėjo pradžioje dar sulauksime anticikloninių ir saulėtų orų, bet ekstremalūs karščiai gyventojų jau nekankins. Ilgalaikių orų prognozių duomenimis rugsėjo viduryje virš Vidurio ir Rytų Europos turėtų sustiprėti vakarų–rytų oro pernaša, nuo Atlanto atslinks daugiau atmosferos frontų su krituliais ir vėju. Na, o bobų vasara kol kas prognozuojama laiku – apie rugsėjo mėnesio pabaigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.