Lietuvos danguje pasirodė nuotaikingi debesys: primena šluoteles

Sekmadienio popietę Vilniuje Jovitai Uzdraitei pavyko užfiksuoti itin įdomiai atrodančius debesis. „Orai ir klimatas Lietuvoje“ grupės specialistai sako, kad tokios formos debesys vadinami šluotiškaisiais.

Vilniuje užfiksuoti debesys. <br>J.Uzdraitės nuotr. 
Vilniuje užfiksuoti debesys. <br>J.Uzdraitės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2023, 2:18 PM

„Pietryčių Lietuvoje pasirodė įdomiai atrodantys debesys. Tai yra šluotiškieji debesys (lotyniškas pavadinimas – virga). Iš asmeninės (subjektyvios) perspektyvos, dažniausiai tokius (ir lenticularis) debesis Lietuvoje tenka pamatyti būtent pavasarį.

Virga – debesų atmaina, kurioje matomi vandens lašelių arba ledo kristalų, krintančių iš debesų, bet dėl garavimo nepasiekiančių paklotinio paviršiaus, ruožai. Apatinėse šių ruožų dalyse neretai kritulių zona užlinksta, įgaudama kablio pavidalą.

Tai susiję su dviem priežastimis: šis užlinkimas gali susidaryti dėl vėjo poveikio arba dėl kritulių kritimo greičio pasikeitimo dėl garavimo mažėjant krintančių vandens lašelių arba ledo kristalų dydžiui ir masei“, – paaiškino grupės specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.