Sudarė maršrutą po Ignaliną, kokio norėjosi seniai – pamatysite net 20 gražiausių vietų

Tarp kalvų ir kalvelių, žalių miškų ir ežerų mėlynės kaip maži karoliukai pabirusios vaizdingos gamtinės, įdomios istorinės ir reikšmingos kultūrinės Ignalinos kašto lankytinos vietos. Keliaukite, grožėkitės, išgirskite, užuoskite ir pajuskite sąlytį su gamta Ignalinos krašte. Suverkite šitas lankytinas vietas į nuostabiausią pojūčių ir atgaivos karolius.

Ignalinos krašto lankytinų objektų karoliai Aukštaitijos nacionaliniame parke.<br>Lrytas.lt koliažas
Ignalinos krašto lankytinų objektų karoliai Aukštaitijos nacionaliniame parke.<br>Lrytas.lt koliažas
Ginučių apžvalgos bokštas.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Ginučių apžvalgos bokštas.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Ignalinos krašto lankytinų objektų karoliai Aukštaitijos nacionaliniame parke.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Ignalinos krašto lankytinų objektų karoliai Aukštaitijos nacionaliniame parke.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Ginučių vandens malūnas.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Ginučių vandens malūnas.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Palūšės ąžuolas.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Palūšės ąžuolas.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Ginučių apžvalgos bokštas.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Ginučių apžvalgos bokštas.<br>D.Cicėno/Ignalinos rajono turizmo informacijos centro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ignalinos rajono turizmo informacijos centras

Apr 16, 2021, 9:18 PM, atnaujinta Jun 15, 2023, 12:45 AM

Savo kelionę pradėkite Ignalinos miesto geležinkelio stotyje. Pirmojo Lietuvoje geležinkelio Varšuva–Sankt Peterburgas tiesimas lėmė šio miesto tarp ežerų atsiradimą. Maršruto ilgis – apie 60 km.

Geležinkelio vandens bokštas ir skulptūra tremtiniams

Ignalinos geležinkelio stoties vandens bokštas – vienas seniausių pastatų Ignalinos mieste. Šalia vandens bokšto 1989 m. rugpjūčio 20 d. pastatytas vienas aukščiausių Lietuvoje medinis kryžius, jo papėdėje suformuotas kryžius iš bėgių. Paminklas skirtas Lietuvos žmonių 1941–1952 metų masiniams trėmimams atminti.

Ignalina, GPS: 55.337408, 26.162191 (WGS)

Vilkakalnio kalva ir apžvalgos bokštas

Vilkakalnio kalva stūkso Ignalinos miesto teritorijoje, šalia Žaliojo (Šiekščio) ežero ir Lietuvos žiemos sporto centro. Ant kalvos pastatytas 25 m aukščio apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria nuostabūs vaizdai.

Ignalina, GPS: 55.335053, 26.179550 (WGS)

Dviratininko skulptūra

Švenčiant Ignalinos miesto 150 metų jubiliejų, 2016 m. Laisvės aikštėje atidengta skulptūra „Dviratininkas“, kurią sukūrė ignalinietis menininkas Jonas Grunda. Šiltai besišypsantis ir ranka mojantis dviratininkas – naujas aikštės ir miesto akcentas, primenantis, kad Ignalina – turizmo, sporto ir poilsio kraštas.

Ignalina, GPS: 55.343292, 26.164331 (WGS)

Skulptūra Ignalinos miesto vardo legendai

Paplovinio ežero krante stovinti skulptūra pasakoja Igno ir Linos meilės istoriją, iš kurios kilo miesto pavadinimas. Kitoje skulptūros pusėje išdrožtas trumpas legendos tekstas. Autorius G. Černius.

Ignalina, GPS: 55.344800, 26.160445 (WGS)

Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčia

Jaunas architektas Ričardas Krištapavičius už Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios projektą 1988 m. architektų konkurse Maskvoje apdovanotas aukso medaliu. Bažnyčios plane jis perpynė tradicinę graikiško kryžiaus formą su trikampe apside. Išorėje ši dalis tampa panaši į laivo pirmagalį – akivaizdi aliuzija į Nojaus laivą.

Ignalina, GPS: 55.340908, 26.159274 (WGS);

Medžiukalnio šaltinis

Šaltinio versmė yra maždaug 155–160 m virš jūros lygio. Vietos gyventojai ir svečiai pamėgę jo vandenį, kuris, kaip manoma, turi daug teigiamos energijos.

Vaišniūnai, GPS: 55.384195, 26.070266 (WGS)

Ginučių vandens malūnas

Ginučių vandens malūnas stovi pačiame kaimo centre. Pasakojama, kad malūną naktimis aplanko velnias ir krečia įvairias išdaigas. Šiltomis vasaros dienomis čia pilna turistų, besimaudančių po vandens srove. Malūne galima susipažinti su grūdų malimo įrenginiais, antrame pastato aukšte įrengta duonos kelio ekspozicija.

Ginučiai, GPS: 55.385457, 25.994967 (WGS)

Aplankę Ginučių vandens malūną, siūlome rinktis kelionę ne automobiliu, o pėsčiomis (apie 15 km). Keliaudami link Bitininkystės muziejaus Stripeikiuose praeisite Almajo ežero pakrante, o grįždami – Pakaso ežero pakrante bei istorija dvelkiantį Šiliniškių kaimą, užkopsite pasigrožėti nuostabia Aukštaitijos nacionalinio parko panorama nuo Šiliniškių apžvalgos bokšto. Jūsų pasivaikščiojimo galutinė stotelė prie Ginučių vandens malūno, kur galėsite tęsti savo kelionę automobiliu.

Bitininkystės muziejus

Vienintelis Lietuvoje Bitininkystės muziejus, saugomas pagonių dievų skulptūrų, kviečia iš arčiau susipažinti su bitininkystės paslaptimis. Muziejaus teritorijoje smagu pasivaikščioti, paragauti medaus ar atsikvėpti hamakuose. Vidaus interaktyvios ekspozicijos kviečia pasisvečiuoti bitininko namelyje, dirbtuvėse ir net pačiame avilyje.

Stripeikiai, GPS: 55.408652, 25.9449004 (WGS)

Šiliniškių („Bitės“, Ginučių) apžvalgos bokštas

Kalvagūbris garsus Šiliniškių (Ginučių) apžvalgos bokštu – tai pirmoji apžvalgos aikštelė, įrengta ant mobiliųjų telekomunikacijų bokšto. Visais metų laikais iš apžvalgos aikštelės atsiveria nuostabūs vaizdai.

Ginučiai, GPS: 55.381272, 25.974359 (WGS)

Ginučių ir Papiliakalnės piliakalniai su gyvenviete

IX–XII a. archeologijos paminklas, įrengtas ir naudotas gynybai jau I mūsų eros tūkstantmetyje. Piliakalnių kompleksas įrengtas aukšto, masyvaus, pailgo Šiliniškių gūbrio vidurinėje dalyje. Čia XIII–XV a. stovėjusi garsioji Linkmenų pilis, H. Vartbergės aprašyta dar 1373 m. Spėjama, kad XIII a. pilį valdė Mindaugo seserėnas Lengvenis. Ant piliakalnio stovi paminklinis akmuo, bylojantis, kad prieš karą čia lankėsi prezidentas Antanas Smetona.

Papiliakalnė, GPS: 55.374015, 25.985181 (WGS)

Ladakalnis

Legendomis apipintas Ladakalnis – tai žinomiausia apžvalgos vieta Aukštaitijos nacionaliniame parke. Kalnas virš jūros lygio iškilęs 176 metrus ir yra Šiliniškių gūbrio kalvų grandinės dalis. Nuo Ladakalnio atsiveria nuostabi panorama: matosi net 6 ežerai. Manoma, kad ant šio kalno buvo aukojamos aukos baltų deivei Ladai – didžiajai Motinai, viso pasaulio gimdytojai. Ladakalnis paskelbtas geomorfologiniu gamtos paminklu.

Papiliakalnė, GPS: 55.366405, 25.990673 (WGS)

Dar viena galimybė išlipti iš automobilio ir pasivaikščioti įspūdingomis Ladakalnio apylinkėmis, pasivaikščioti vaidingu taku iki savo unikalumu garsėjančio Salų etnoarchitektūrinio kaimo (apie 9 km).

Salų etnoarchitektūrinis kaimas

Salų kaimas II išsidėstęs pusiasalyje tarp 4 ežerų. Išskirtinis unikalia architektūra ir išplanavimu, todėl čia įsteigtas Salų kultūrinis rezervatas. Pirmą kartą kaimas paminėtas 1783 m. Breslaujos bažnyčių vizitacijos knygoje.

Salų kaimas II, GPS: 55.356600, 25.993165 (WGS)

Linkmenų Švč. Trejybės bažnyčia

Tai originalus XIX a. akmenų ir plytų mūro pastatas, turintis eklektikos ir neoromantikos bruožų. Dekoratyvia kompozicija išsiskiria altoriai, presbiterijos baliustrada, sakykla, Dievo Motinos statula, originalūs vargonai, paauksuotuose rėmuose ant drobės tapyti paveikslai, spalvotais stiklais ornamentuoti langai.

Linkmenys, GPS: 55.322460, 25.958934 (WGS)

Kryžius Linkmenyse

Liaudies dailės paminklas, žymintis istorinę vietą – Lietuvos ir Lenkijos demarkacinę liniją. Pastatytas 1938 m., atstatytas 1988 m., restauruotas 2014 m.

Linkmenys, GPS: 55.322288, 25.953368 (WGS)

Kunigaikščio Lengvenio skulptūra

Skulptūra pastatyta minint Lietuvos 100-metį ir garbingą Linkmenų krašto praeitį.

Lengvenis – XIII a. Lietuvos kunigaikštis, Mindaugo seserėnas ir vasalas. Šaltiniuose minimas 1242–1260 m. Manoma, kad valdė Šiaurės Rytų Lietuvos sritį, kurios centras buvo Linkmenų pilis ant Ginučių piliakalnio.

Linkmenys, GPS: 55.316890, 25.956313 (WGS)

Paukščių kaimas

Jei trokštate laimės, Laimės paukštė gyvena Cijonuose. Atvažiuokite ir suraskite ją.

Tai vieta vaizdingame Aukštaitijos nacionaliniame parke, kur galite pamatyti daugiau paukščių, nei kada nors esate matę, ir išgirsti daugiau jų balsų, nei kada nors esate girdėję.

Apsilankę susipažinsite su Paukščių kaimo sparnuočiais ir keturkojais gyventojais, daug apie juos sužinosite.

Cijonai, GPS: 55.324543, 25.988887 (WGS)

Aukštaitijos nacionalinio parko Lankytojų centro ekspozicija „Ežerų žmonės“

Palūšės kaime įsikūręs seniausio Aukštaitijos nacionalinio parko Lankytojų centras, kuriame susipažinsite su šiose vietose gyvenusių žmonių kultūra ir tradicijomis, sužinosite tiek apie senuosius, tiek apie dabartinius žvejybos būdus, apie sielių ir karvių plukdymą.

Palūšė, GPS: 55.329036, 26.102336 (WGS)

Kviečiame palikti automobilį šalia Aukštaitijos nacionalinio parko lankytojų centro ir pažinti Palūšę pasivaikščiojant pėsčiomis.

Pilkapio ekspozicija ir akmens amžiaus būstas (Palūšė)

Pilkapio maketas vaizduoja žalvario amžiaus (V–VI a.) kapavietę. Greta eksponuojamas akmens amžiaus būstas, rekonstruotas pagal Kretuono apylinkių archeologinius radinius. Norint aplankyti ekspoziciją, reikia kreiptis į šalia esančio Aukštaitijos nacionalinio parko Lankytojų centro darbuotojus.

Palūšė, GPS: 55.328145, 26.101831 (WGS)

Palūšės bažnyčia ir ąžuolas

„Įženk geras, išeik geresnis“, – skelbia užrašas virš bažnyčios durų. Palūšės Šv. Juozapo bažnyčia su varpine yra vienas vertingiausių bei seniausių medinių liaudies architektūros ansamblių išskirtinio grožio vietoje – ant aukštos kalvos prie Lūšių ežero. Bažnyčia garsi ne tik tuo, kad kažkada puošė popierinio lito kupiūrą, bet ir tuo, kad pastatyta nenaudojant pjūklo ir vinių.

Prie Palūšės bažnyčios auga išskirtinis ąžuolas, valstybės saugomas gamtos paveldo objektas. Ąžuolo kamieno apimtis – 4,60 m, aukštis – 26 m, amžius – 400 metų.

Palūšė, GPS: 55.328191, 26.103523 (WGS)

Gamtos takas

Meironų gamtos takas – ne tik graži vieta pasivaikščioti, bet ir puiki mokykla norintiems susipažinti su Aukštaitijos nacionalinio parko flora ir fauna. Tarp Palūšės ir Meironų kaimų, prie Lūšių ežero, įrengtas 3,5 km ilgio mokomasis botanikos takas, kurį galima įveikti einant pėsčiomis arba važiuojant dviračiu.

Palūšė, GPS: 55.331747, 26.105515 (WGS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.