5 objektai Pamaryje, kuriuos privalote pamatyti: pasivaikščiosite ir akis paganysite

Vertinantys gamtos grožį ir besižavintys paukščių įvairove žmonės ilgą laiką neturėjo galimybės išvykti, bet dabar jau džiaugiasi miestų ir miestelių parkais. Paskutinis pavasario mėnuo ir artėjanti vasara – tikrai puikus metas ištrūkti iš miestų, aplankyti dar nematytus Pamario krašto gamtos objektus. Svarstote, kur praleisti savaitgalį? Papasakosime apie tai, kas gali jus sudominti.

 Garsų gaudyklė.
 Garsų gaudyklė.
Uostadvario ornitologinis draustinis.
Uostadvario ornitologinis draustinis.
Juodakaklis kragas.
Juodakaklis kragas.
  Juodakaklis kragas.
  Juodakaklis kragas.
Bevardis upelis ir jį supančios pievos.
Bevardis upelis ir jį supančios pievos.
 Juodoji žuvėdra.
 Juodoji žuvėdra.
Skirvytės salos.
Skirvytės salos.
Mažasis kiras.
Mažasis kiras.
 Nemuno priešakinės deltos gamtinis rezervatas.
 Nemuno priešakinės deltos gamtinis rezervatas.
Geltongalvė kielė.
Geltongalvė kielė.
 Nendrinis žiogelis.
 Nendrinis žiogelis.
Garsų gaudyklė.
Garsų gaudyklė.
Mažoji musinukė.
Mažoji musinukė.
Juodoji meleta.
Juodoji meleta.
 Uldukas.
 Uldukas.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Apr 30, 2021, 3:31 PM, atnaujinta Apr 30, 2021, 5:46 PM

Skatindama ornitologinį turizmą, Šilutės rajono savivaldybė inicijavo projektą „Pažink Pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“. Savivaldybė kartu su Šilutės turizmo informacijos centru Pamario krašte  kviečia atrasti ne tokias žinomas, bet tikrai įdomias vietas ir vilioja galimybe išvysti retų, saugomų paukščių.

Štai penki lankytini objektai. Ar žinojote apie juos?

1. Uostadvario ornitologinis draustinis

Draustinis įkurtas Rusnės salos šiaurėje esančiuose žuvininkystės tvenkiniuose, pastebėjus, kad šie vandens telkiniai –  puiki paukščių buveinė. Tai tikras sparnuočių rojus! Čia peri apie 160 didžiųjų baltųjų garnių ir apie 1000 porų kormoranų. Perintiems  paukščiams reikia ramybės, todėl lankymasis draustinyje šiuo laikotarpiu yra apribotas, bet viską galima patogiai stebėti nuo kelio į Uostadvarį.

Ornitologai tose vietose net yra matę perinčių juodakaklių kragų, pasipuošusių auksinės spalvos skruostais, ir avocečių, grakštumu išsiskiriančių riestasnapių.

Taip pat pastebėti labai retai žmonėms pasirodantys mažieji kormoranai, rudosios urvinės antys ir ereliai žuvininkai.

2. Bevardis upelis

Tarp dviejų Rusnės saloje tyvuliuojančių ežerėlių – Kalnupžiogio ir Juodvilkės – vingiuoja Bevardis upelis, kartais vadinamas Pelintakiu. Važiuodami tolyn nuo Rusnės per Pakalnės upę pagrindiniu keliu, privažiuosite tiltą per Bevardį upelį. Ten galėsite grožėtis gamtovaizdžiu ir stebėti paukščius.

Tačiau ornitologai perspėja elgtis atsakingai ir stengtis netriukšmauti: dabar perėjimo metas. Pasilikite ant keliuko, nevaikščiokite pievose ir neužsibūkite, nes čia peri juodosios žuvėdros, mažieji baubliai ir paprastieji griciukai.

3. Skirvytės sala

Skirvytės upė iš vienos pusės juosia Rusnės salą ir skiria Lietuvą nuo Rusijos. Šioje upėje natūraliai susiformavusios smėlio salelės, apaugusios krūmokšniais ir pamėgtos įvairių paukščių.

Kaip tik šiuo metu ir vasarą Skirvytės saloje gausu ne tik žvejų, bet ir paukščių stebėtojų. Ornitologai pasakoja, kad čia galima pamatyti retų paukščių, pavyzdžiui, –mažųjų kirų ar teminko bėgikų. Labai retos mažosios žuvėdros jau pastebėtos pajūryje, greitai jos turėtų pasirodyti ir pamaryje.

4. Nemuno priešakinės deltos gamtinis rezervatas

Tai vandens juosta aplink Rusnės salą, išsiskirianti nendrėmis, švendrais ir karklais apaugusiomis salelėmis. Pačiame rezervate lankytis negalima.

Tačiau jo pakraštyje yra vietų, kur leidžiama stebėti paukščius ir pasidžiaugti žmogaus nepaliesta gamta. Šiuo laikotarpiu ir vasarą čia galite pamatyti geltongalvių kielių, pievinių lingių.

Nenustebkite, jei jus pasitiks žiogų giesmes primenantis koncertas: tai tik reiškia, kad išgirdote nendrinį žiogelį – mažą paukštelį, paslaptingai straksintį tarp žolių ir nendrių. Jį pamatyti nesudėtinga, bet atpažinti nėra paprasta.

5. Juodkrantės sengirė ir miško garsų gaudyklė

Jei pasigrožėję Pamariu panorėsite persikelti į Neringą, aplankykite ant parabolinių kopų susiformavusį šimtametį Juodkrantės mišką – vieną iš nedaugelio Lietuvoje išlikusių sengirių.

Čia galima romantiškai pasivaikščioti vingiuojančiais takeliais ir promenadomis, susipažinti su medžiais, pasigrožėti giliais slėniais, pamatyti mažųjų musinukių, juodųjų meletų ar retų karvelių uldukų. Jei norėtumėte dar labiau sustiprinti savo įspūdžius, verta paieškoti Juodkrantės miške sukonstruotos garsų gaudyklės.

Tai megafoną primenanti 3 metrų aukščio ir 3 metrų ilgio medinė konstrukcija. Paslaptingų sengirės garsų galima klausytis stovint prie siaurosios gaudyklės angos arba atsigulus jos viduje. Šis medinis prietaisas leis išgirsti tai, kas paprastai be papildomų priemonių sunkiai sugaunama.

Kad geriau pasiruoštumėte kelionei ir įspūdžiams, apie objektus ir paukščius daugiau sužinokite tinklalapyje www.paukciukelias.lt. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.