Pakaunėje iškylautojai jaučiasi ne prasčiau nei Švedijoje

Realybę pakeitusi pandemija keičia ir atostogų, ilgųjų bei įprastų savaitgalių leidimo tradicijas. Vietinio turizmo tyrimų duomenimis, beveik 60 proc. žmonių prioritetą teikia ramiam poilsiui gamtoje ar sodyboje, kai maistas ruošiamas seniausiu gaminimo būdu – ant laužo ar kepsninėje.

 Girionių poilsiavietė.<br> Kauno rajono TVIC nuotr.
 Girionių poilsiavietė.<br> Kauno rajono TVIC nuotr.
 Barsukynė.<br>A. Aleksandravičiaus nuotr.
 Barsukynė.<br>A. Aleksandravičiaus nuotr.
 Dubysa.<br>Zalensų sodybos nuotr. 
 Dubysa.<br>Zalensų sodybos nuotr. 
Zapyškio pavėsinė. <br> Kauno rajono TVIC nuotr.
Zapyškio pavėsinė. <br> Kauno rajono TVIC nuotr.
 Samylų poilsiavietė.<br>Kauno marių regioninio parko nuotr. 
 Samylų poilsiavietė.<br>Kauno marių regioninio parko nuotr. 
Kačerginės pavėsinė prieplaukoje.<br> Kauno rajono TVIC nuotr.
Kačerginės pavėsinė prieplaukoje.<br> Kauno rajono TVIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Kauno diena“

Jul 28, 2021, 7:00 PM

Žemėlapis – tankus ir įvairus

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (KRTVIC) direktorė Raminta Popovienė tvirtino: iškylų vietų ir poilsiaviečių žemėlapis Kauno rajone tankus ir įvairus. „Pakaunėje mėgstančių poilsiauti gamtoje laukia 13 iškylų vietų ir dvi poilsiavietės ir visos jos yra įrengtos išties įspūdingose vietose: prie Kauno marių, upių pakrantėse ar miške. Vienuolika iškylų vietų ir viena poilsiavietė yra viešos“, – vardijo R.Popovienė.

Daugiausia iškylų vietų – net keturios – yra Kauno marių skalaujamoje Samylų seniūnijoje. Tai Samylų, Girionių, Laumėnų bei „Berželio“ poilsiavietės. Visos jos – viešos, tačiau skiriasi savo infrastruktūra. Turtingiausia yra Samylų poilsiavietė. Čia įrengtos laužavietės, kelios stoginės su suoliukais, tualetas, automobilių parkavimo aikštelė, o vaizdais pasirūpino du kūrėjai: gamta ir žmogus. Nuo praėjusių metų rudens lankytojus vilioja skulptūrų parkas „Lipantys iš vandens“, o gerai suplanavus apsilankymo datą, „Saulėlydžio amfiteatre“ galima pasiklausyti ir koncerto ar paskaitos. Jei tokios progos sučiupti nepavyks, „Saulėlydžio amfiteatras“ yra puiki vieta pamedituoti leidžiantis saulei.

Ne mažiau patogumų siūlo ir išskirtinio grožio vietoje esanti Girionių poilsiavietė. Kol suaugusieji čirškina patiekalus, mažieji laiką gali leisti ant sūpynių. Be laužaviečių, poilsiavietėje yra dvi stoginės su suoliukais, tualetai bei automobilių parkavimo aikštelė.

Keliautojus sutinka svetingai

„Kačerginės ir Zapyškio grilio zonos poilsiavietėse prie prieplaukos labai populiarios ne tik tarp dviratininkų, išsiruošusių į ilgesnį ar trumpesnį žygį minant pedalus, bet ir tarp pasyvesnio laisvalaikio mėgėjų gamtoje“, – pastebėjo KRTVIC direktorė.

Aukštu balu dviratininkai vertina Batniavos poilsiavietę su grilio zona. Ji įrengta seniūnijos pastangomis. Stabtelėjusieji čia visada ras ne tik paruoštų malkų, bet ir degtukų. „Ne vienas dviratininkas nusistebėjo, sakė: galvojome, kad patekome į gyventojų kiemą, taip atsakingai pasirūpinta. Retai kur taip svetingai sutinkami keliautojai, panašiai įrengtą aikštelę matėme tik Švedijoje“, – seniūnas Šarūnas Pikelis dalijosi išgirstais atsiliepimais.

Raudondvario poilsiavietėje prie prieplaukos dažnai šeimininkauja pasirinkę kelionę laivu, ekskursantai, apsilankę Raudondvario dvaro sodyboje ar šiaip grilio patiekalus mėgstantys iškylautojai.

Visuose išvardintuose objektuose infrastuktūra panaši: pastatytos pavėsinės, stalai su suoliukais, yra grilio zona ar laužavietės. Daugiau patogumų ir pramogų siūloma Zapyškyje: tai ir automobilių stovėjimo aikštelė su galimybe pasikrauti elektromobilį, išsinuomoti dviratį ar pataisyti tokią transporto priemonę.

Privatininkai siūlo daugiau patogumų

Dar daugiau patogumų ir užimtumo formų siūlo privačios pakaunės iškylų vietos. „Panerio poilsiavietėje“ Ginėnų kaime (Lapių seniūnija), be laužavietės, kelių stoginių su suoliukais, parkavimo aikštelės, tualetų, yra mobili pirtis ir kubilas, sūpynės ir batutas vaikams, tinklinio ir futbolo aikštelės.

Išalkusiais pasirūpina ir Kauno rajono muziejaus padalinio „Tradicinių amatų centro“ rinkinių saugotojas Juozapas Liekis. Jo sukaupti XIX-XX a. technikos paveldo ir etninės kultūros eksponatai įdomūs ir dideliems, ir mažiems, o su viskuo susipažinti gali prireikti ne vienos valandos. Čia vienu metu iškylauti gali apie 100 žmonių, pasirūpinta ne tik jų susėdimu, bet lauko atrakcijomis vaikams. Tiesa, privačios valdos savininkas dėl šašlykinės prašo tartis iš anksto.

„Komfortiškiausios pakaunės iškylų vietų titulas tenka taip pat privačiai stovyklavietei „Dubysa“ Vilkijos apylinkių seniūnijoje, siūlančiai nakvynę kambariuose, tualetus ir dušus bei įvairiapusį pramogų krepšelį. Be didžiosios pavėsinės, įrengtos 5 mažos su laužavietėmis. Ši stovyklavietė populiari ir tarp baidarininkų, ir tarp pasyvesnių mėgėjų pabėgti nuo miesto šurmulio“, – sakė R.Popovienė.

KRTVIC direktorė pasidžiaugė, kad iškylavimo kultūra auga, nusiaubtų ar prišiukšlintų viešų iškylavimo vietų jai matyti pastaruoju metu neteko. Keičiasi ir pačios iškylavimo formos: gamtoje ne tik pietaujama ar vakarieniaujama, bet ir švenčiami gimtadieniai, organizuojami mergvakariai ar bernvakariai, kitos šventės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.