Piliakalnių kompleksas, autentiški dvarai ir upė-gatvė: viskas – viename rajone

Šakių rajonas gali pasigirti ne tik šimtmečius saugojamomis ir puoselėjamomis tradicijomis, gamta ar tautinio paveldo gardumynus kepančiais, spaudžiančiais bei brandinančiais ūkiais, bet ir ypač kruopščiai prižiūrimais dvarais, kurių durys atviros lankytojams ir kurie sužavės net pačius išrankiausius.

Norintiems prisiliesti prie istorijos siūlo ekskursijas po dvarus: <br>lrytas.lt koliažas. 
Norintiems prisiliesti prie istorijos siūlo ekskursijas po dvarus: <br>lrytas.lt koliažas. 
Ilguvos dvaras. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Ilguvos dvaras. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Vaiguvos upė-gatvė. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Vaiguvos upė-gatvė. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Vaiguvos upė-gatvė. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Vaiguvos upė-gatvė. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Zyplių dvaras.<br>sakiaitic.lt nuotr.
Zyplių dvaras.<br>sakiaitic.lt nuotr.
Sudargo piliakalnių kompleksas. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Sudargo piliakalnių kompleksas. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Sudargo piliakalnių kompleksas. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Sudargo piliakalnių kompleksas. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Kidulių dvaras. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Kidulių dvaras. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Gelgaudiškio dvaro sodyba. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Gelgaudiškio dvaro sodyba. <br>sakiaitic.lt nuotr.
Gelgaudiškio dvaras.<br>V.Balkūno nuotr.
Gelgaudiškio dvaras.<br>V.Balkūno nuotr.
Zyplių dvaras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Zyplių dvaras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Aug 9, 2021, 9:05 PM, atnaujinta Aug 9, 2021, 9:06 PM

Abejingų tikrai nepaliks jaukus ir nedidelis Kidulių dvaras – Raudonų čerpių stogais pasipuošęs Kidulių dvaras kadaise priklausė LDK iždininkui Jeronimui Krišpinui Kiršenšteinui, o vėliau čia vienas po kito gyveno net trys žemaičių vyskupai, bet galiausiai ši vieta stipriai suklestėjo, kai atiteko generolui leitenantui baronui Jonui fon Offenbergui. Tuo metu dvare išaugo ne vienas naujas statinys, baronas aptvarkė parką, pastatė oranžeriją.

Dvare veikia biblioteka, vyksta įvairūs kultūriniai renginiai, vedamos edukacinės pamokos, organizuojamos teatralizuotos ekskursijos, veiklas vykdo trys mėgėjų meno kolektyvai, eksponuojami tarnaitės kambarėlio baldai, teatralizuotos ekskursijos metu veikia garderobinė, o dvaro parke pasimėgauti ramybe kviečia meditacinis suolelis.

Ne mažiau įspūdingas ir Ilguvos dvaras, stovintis ant paties Nemuno kranto ir aluojantis istorija. Dvare nuolat virė gyvenimas, jo sienas puošė Grincevičių giminės portretai, o šiltas vasaros dienas čia leido ir Lietuvos lakštingala vadinama Beatričė Grincevičiūtė.

Įspūdį tikrai padarys ir Zyplių dvaras, kurio teritorija užima net 21 ha plotą, o dvaro ansamblį sudaro net 11 išlikusių pastatų.

Lukšių kultūros centre, veikiančiame centriniuose Zyplių dvaro rūmuose, nuolat eksponuojami Lietuvos ir užsienio šalių tautodailininkų bei menininkų darbai, buvusiame dvaro mažajame svirne įkurta keramikos dirbtuvė, kurioje dirba šios srities meistras, o dvare kasmet organizuojami ir muzikos festivaliai bei koncertai.

Tačiau tai dar ne viskas – ant vaizdingo Nemuno upės šlaito įsikūrusi ir Gelgaudiškio dvaro sodyba, menanti didingus laikus.

Tai tikras XIX a. perlas Šakių rajono architektūrinio paveldo lobyne. Dvaro rūmuose išsaugota unikali interjero puošyba – secesija. Gelgaudiškio dvare dirbanti profesionalų komanda siūlo net 7 skirtingo pobūdžio ekskursijas bei itin malonius pasivaikščiojimus po dvaro parką. Čia atrasite ne tik kitus dvaro ansamblio pastatus, bet ir nuostabią sidabrinių klevų alėją, kuri grožiu stebina įvairiais metų laikais.

Jei matėte legendinį lietuvių filmą „Tadas Blinda“, šias vietas turėtumėte atpažinti – jis filmuotas būtent šiame dvare.

Norinčius pasivaikščioti neįprasta gatve Šakių rajonas kviečia pabraidyti po Vaiguvos upę-gatvę. Vaiguva – ne tik įprastas upelis, bet ir turistų pamėgta pabraidžiojimo vieta bei gatvė, kuria dar ir dabar važinėja automobiliai. Į Vaiguvą suteka kiti upeliai, todėl vanduo čia visuomet švarus ir šaltas, dugnas nusėtas akmenukų.

Upelio vagoje iki Pirmojo pasaulinio karo gulėjęs riedulys, ant kurio pasivaikščiojimų metu ilsėdavęsis rašytojas Vincas Kudirka. Aktyvų laisvalaikį mėgstantys ir po upę ne pasivaikščioti, o paplaukioti norintys gali praplaukti vaizdingais Šešupės maršrutais baidarėmis.

Jei norite rajoną apžiūrėti iš aukščiau, galite užlipti į piliakalnį, o jei tiksliau – aplankyti visą jų kompleksą. Sudargo piliakalnių kompleksas istorine, archeologine ir kultūrine prasme laikomas svarbiausiu po Kernavės piliakalnių. Balnakalnio, Žydkapių, Bevardžio, Pilaitės ir Vorpilio piliakalniai – istorijos saugotojai. Viduramžiais čia būta vienos svarbiausių gynybinių pilių kovose su kryžiuočiais.

Šiandien į neaprėpiamus tolius žvalgosi išlikę dar ryškūs piliakalnių didybės ženklai, lankytojų akis džiugina nuo 5 piliakalnių viršūnių atsiverianti Nemuno juostos mėlynė, miškų ir laukų horizontai. Tačiau Sudargas ne tik piliakalniais turtingas – šiame miestelyje gyveno visame pasaulyje garsaus rašytojo Džeromo Deivido Selindžerio proseneliai ir kiti žymūs žmonės.

Ant vieno iš Sudargo piliakalnių šlaito stovi Džeromo Deivido Selindžerio romanui, pasauliniam betseleriui „Rugiuose prie bedugnės“ skirtas paminklas. Jo įamžinimas – labai simboliškas, ypač žinant rašytojo šeimos istoriją. Romanui skirtame paminkle – pagrindinio „Rugiuose prie bedugnės“ herojaus siluetas ir iškalta citata „Aš saugau vaikus, kad jie nenukristų į bedugnę“. 

Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis portalui lrytas.lt pasakojo, kad lankomi ir žinomi objektai yra nuolat gražinami ir atnaujinami, nors kartais ir tenka susidurti su sunkumais. „Kidulių dvaro ansamblyje pabaigti svirno rekonstrukcijos darbai, bet šalia esantys privačių valdytojų griuvėsiai neleidžia šiuo objektu džiaugtis garsiai ir išdidžiai.

Tegaliu tik konstatuoti, kad nei valstybė, nei savivaldybė nėra finansiškai pajėgi atkurti viską, kas verkiant reikalauja pagalbos ar deramos priežiūros... Tačiau įvairiuose objektuose dirbantys žmonės vis siūlo naujų paslaugų, edukacijų ir tai tampa stimulu vis iš naujo į tas pačias vietas sugrįžti“, – aiškina rajono meras.

Naujai prikeliamas, sako E.Pilypaitis, ir Žemosios Panemunės dvaras, tačiau Šakių rajone aplankyti jis rekomenduoja ne tik dvarus. Rajono meras sako, kad apsilankyti tikrai verta ir unikalioje aštuoniakampėje medinėje Griškabūdžio bažnyčioje, Sudargo ir Žemosios Panemunės piliakalniuose, Plokščių Vaiguvos upėje-gatvėje.

Turistų dėmesį, pasak mero, traukia ir Kudirkos Naumiesčio įžymybės – Vinco Kudirkos muziejus, jo kapas, Prano Sedervičiaus skulptūrų ansamblis... „Su visais objektais išsamiai susipažinti net ir dviejų dienų neužteks. Juk dar būtinai reikės sustoti pasistiprinti ir čia puikiausią dvariškos virtuvės meniu ar valstietišką zanavykišką ragaučių pasiūlys Kuchmistrų restoranas, įsikūręs Zyplių dvare, išskirtiniais vynais pasmaguriauti kvies kavinė Vilkenta Kiduliuose, o bulviniais patiekalais stebins Bulvės muziejus Kudirkos Naumiestyje.

Krašto istorijos lobius saugo Zanavykų muziejus Zyplių dvare, Kudirkos Naumiestyje galėsite išgirsti dingusio Širvintos miesto istoriją, Lukšiuose su įspūdinga privačia medžioklės trofėjų kolekcija supažindins Juozas Dainelis, gal ką sudomins Varlių namelis.

Visai neseniai baigėsi Žemės meno pleneras Lekėčiuose ir jo metu sukurtais objektais pasigėrėti kviečia Lekėčiuose gražiai puoselėjama Paliekio dvaro teritorija. Aš pats dažnai pravažiuoju visus objektus, stabteliu inkognito pasižiūrėti, ar visi vienodai sutinkami ir laukiami, pasidžiaugiu sutikęs patenkintus lankytojus“, – atskleidžia E.Pilypaitis.

Meras pasakoja, kad žmonių susidomėjimą Lietuvos kampeliais labai padidino ir pandemija ir patikina, kad Šakių rajone veiklos ras visi.

„Esu įsitikinęs, kad bet kokio skonio ar poreikių lankytojas pas mus ras ką veikti. Patogiausia prieš vykstant pas mus apsilankyti www.sakiaitic.lt ir patogiai susidėlioti maršrutus ir norimus objektus ar pramogas“, – patarė E.Pilypaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.