Viduramžių dvasia modernioje sostinėje

Talinas – Estijos sostinė, įsikūrusi šiaurinėje šalies dalyje, prie Baltijos jūros. Tai uostamiestis, kuriame išliko viduramžių pirklių namų ir kuriame neįmanoma nesigrožėti puikia architektūra, siauromis senamiesčio gatvelėmis, savitomis kultūros erdvėmis, įspūdingais moderniais prekybos centrais. Šimtmečiams bėgant šį miestą valdė danai, Livonijos ordinas, švedai, rusai, kol galų gale 1918-aisiais paskelbus Nepriklausomybę atėjo ir estų laikas.

Kaupo Kalda nuotr.
Kaupo Kalda nuotr.
Kaupo Kalda nuotr.
Kaupo Kalda nuotr.
Rasmus Jurkatam nuotr.
Rasmus Jurkatam nuotr.
Kaupo Kalda nuotr.
Kaupo Kalda nuotr.
Kaupo Kalda nuotr.
Kaupo Kalda nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 5:17 PM, atnaujinta May 11, 2022, 2:31 PM

Visi istoriniai laikotarpiai paliko pėdsakų Taline – viduramžių dvasią išsaugojęs ir Hanzos pirklių sąjungai priklausęs senamiestis įrašytas į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Ant Tompėjos (Toompea) kalvos Taline yra įrengtos kelios apžvalgos aikštelės. Nuo vienos jų – Patkulio – atsiveria puikus vaizdas į jūrą, uostą, Bokštų aikštę (Tornide väljak) bei gynybinę sieną. O štai nuo Kohtuotsos aikštelės atsiveria viso senamiesčio panorama, žvilgsnis nukrypsta ir į aštuonių bažnyčių bokštus.

Turint daugėliau pasivaikščioti skirto laiko verta nuklysti toliau nuo senamiesčio ir pasižvalgyti po aplinkinius rajonus. Pavyzdžiui, Kadriorgo rajonas, stebina išlikusiomis medinėmis vilomis, 1725 metais statytais barokiniais dvaro rūmais bei 300 metų senumo parku. Šiuos rūmus suprojektavo architektas italas Niccolo Michetti, kuris yra ir Žiemos rūmų Sankt Peterburge autorius.

Šiuo metu Kadriorgo dvaro rūmuose įsikūręs Užsienio šalių meno muziejus. Netoli jo, už parko, galima aplankyti meno centrą – Nacionalinį dailės muziejų KUMU.

Šiek tiek toliau nuo miesto centro yra Piritos rajonas. Tai lyg kurortas mieste – su smėlėtais paplūdimiais, sveikatingumo takais, botanikos sodu. Jame yra išlikę įspūdingi Šv.Brigitos vienuolyno griuvėsiai. Į Piritą veda atnaujintas pasivaikščiojimo takas, ją lengva pasiekti ir dviračiais. Netoliese yra ir puikus vandens parkas „Tallinn Viimsi SPA“.

Medinės architektūros perlais vilioja buvęs žvejų kaimelis Kalamaja, kuriame yra bene gausiausiai Estijoje lankomas muziejus – Jūrų muziejus, įkurtas buvusiame hidroplanų uoste. Netoli jo, ant jūros kranto, plyti 1912 m. įkurtos povandeninių laivų statyklos „Noblessner“ teritorija. Šiuo metu tai neatpažįstamai pasikeitęs apartamentų, aukšto lygio restoranų ir kultūros renginių rajonas.

Buvusiame Talino pramonės komplekse įsikūręs „Telliskivi“ kūrybos miestelis tapo vienu populiariausių laisvalaikio centrų – tai didžiausias ir unikaliausias kūrybos centras Estijoje. Jame įsikūrė kūrybinės kompanijos, nevyriausybinės organizacijos, startuoliai. Ten pat gausu užkandinių, driekiasi estų dizainerių gaminiais prekiaujančių parduotuvių gatvė, veikia dailės galerija, o buvusiame „Kalinin“ fabrike įsikūrę net trys teatrai. Kasmet „Telliskivi“ kūrybos miestelyje vyksta apie 500 kultūros renginių, o kas šeštadienį prekeiviai pakviečia į sendaikčių turgų. 2007-aisiais pradėta atnaujinti apleistus fabriko pastatus, ir dabar juose yra įsikūrusios apie 250 įmonių, kuriose dirba apie 1500 žmonių. Dabar miestelyje noriai lankosi ir vietos gyventojai, ir svečiai.

Talino „Fotografiska“ muziejus yra pasaulyje garsaus to paties pavadinimo muziejaus Švedijoje, Stokholme, „brolis“. Jis įkurtas „Telliskivi“ kūrybos miestelio centre – jame eksponuojamos geriausių pasaulio fotografų parodos. Šalia „Telliskivi“ ir geležinkelio stoties veikia viena moderniausių Estijoje turgaviečių – „Balti Jaama Turg“ paviljonas. Be tradicinių estiškų prekių – daržovių, vaisių, jame yra didelė mėsos ir žuvies pasiūla. Paviljone veikia specializuotos parduotuvės, pavyzdžiui, estiško sūrio, konditerijos, taip pat gausu greitojo maisto restoranų.

Rotermano kvartalas Taline yra ypatinga vieta, kurioje meistriškai suderintas XIX–XX amžiaus pradžios pramoninis paveldas su modernia architektūra.

Dauguma buvusių pramoninių pastatų vėl atgijo. Kompaktiškame pėsčiųjų kvartale gausu parduotuvių, restoranų, biurų, ten pat veikia keletas viešbučių. Buvusiame Rotermanno druskos sandėlyje yra įkurtas Estijos architektūros muziejus, kuriame parodoma, kaip Estijoje vieną architektūros stilių keitė kiti, – eksponuojami įvairių namų ir kvartalų maketai. Talinas yra puiki vieta ne tik tiems keliautojams, kuriems patinka lankytis muziejuose ar istoriniuose objektuose. Tai patrauklus miestas ir vakarėlių bei šiuolaikinio gyvenimo mėgėjams. Įvairiapusiška ir kompaktiška Estijos sostinė puikiai tinka savaitgalio išvykoms.

Skaitykite daugiau apie Taliną: Tallinn travel guide | Visit Estonia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.