Perspėjo Žemaitijos gyventojus: dėl gaisro durpyne Latvijoje smarvė jaučiama ir Lietuvoje

Žemaitijos ir Vakarų Lietuvos gyventojams buvo pranešta apie galimą pavojų – Latvijoje dega durpynas. Gyventojai Mažeikiuose ir kituose Žemaitijos miestuose penktadienį jaučia degėsių smarvę.

Latvijoje, netoli sienos su Lietuva, dega durpingi miškai.<br>KAM asociatyvioji nuotr.
Latvijoje, netoli sienos su Lietuva, dega durpingi miškai.<br>KAM asociatyvioji nuotr.
Latvijoje, netoli sienos su Lietuva, dega durpingi miškai.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Latvijoje, netoli sienos su Lietuva, dega durpingi miškai.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2018, 11:32 AM, atnaujinta Jul 20, 2018, 2:24 PM

Gaisras Valdgalės apylinkėse Talsų savivaldybėje nuo ketvirtadienio vakaro yra apėmęs jau daugiau nei 100 hektarų plotą. Kovoje su gaisru Latvijos ugniagesiams talkina du Latvijos karinių oro pajėgų sraigtasparniai, miškininkai ir vietos verslas. Dėl miško gaisro dūmų evakuoti netoliese esančio Stikli kaimo gyventojai.

Į pagalbą latviams išskubėjo ir Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 su įgula ir gaisrų gesinimo sistema „Bambi Bucket“. Jie nuo trečiadienio, liepos 18 d., vakaro talkina Latvijos institucijoms kovoje su miško ir durpyno gaisru Latvijos vakarinėje dalyje. Pagal poreikį, parama Latvijai bus tęsiama ir artimiausiomis dienomis.

Smarvę užuodę jau skundžiasi ir Žemaitijos gyventojai. „Nuo pat paryčių Žemaitiją apgaubusi keista smarvė. Sako, kad sklinda nuo Latvijos.  Gali teritorija užteršta kažkokiomis cheminėmis medžiagomis? Gal jau evakuotis metas?“, – portalui lrytas.lt rašė sunerimusi skaitytoja Laura.

Mažeikių rajone gyvenantys žmonės taip pat užuodžia degėsių kvapą. „Šiandien jaučiasi jau nuo 9 val. ryto“, – portalui lrytas.lt sakė Audronė.

Kaip informavo Mažeikių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai, Latvijoje dega apie 150 ha durpyno plotas. Bendras durpyno plotas – apie 400 ha. „Pavojaus mums nėra. Kol kas dūmų kvapas nejaučiamas, tikėtina, kad nusisuko vėjas“, – portalui lrytas.lt sakė pamainos vadas. 

Penktadienį Telšių rajono gyventojai taip pat sunerimo dėl stipraus degėsių kvapo. Telšių rajono savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas Raimondas Račkauskas per žiniasklaidą skubėjo nuraminti, kad nepaisant tvyrančio nemalonaus kvapo, rajone nelaimės nėra.

Kaip informavo R. Račkauskas, kvapams jautrūs gyventojai turėtų užsidaryti patalpų langus, neiti be reikalo į lauką. Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas pataria nesigėdinti ir užsidėti vienkartines kaukes, kurias galima įsigyti vaistinėse. Taip pat, pasak R. Račkausko, reikia gerti daug skysčių, padedančių pašalinti iš organizmo pavojingą anglies monoksidą.

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narė Lina Rimkienė viešojoje erdvėje išplatino pranešimą apie gaisrą Latvijoje.

„Latvijoje dega durpingi miškai. Nuo nakties visame Mažeikių rajone yra jaučiamas degėsių kvapas. Telšių, Plungės, Akmenės rajonuose ir net Panevėžyje taip pat jaučiamos pasekmės

Visuomenės sveikatos biuras prašo užsidaryti langus ir be reikalo nebūti lauke. Gali perštėti gerklė, skaudėti galvą. Gerkime daugiau vandens.

Ugniagesiai gelbėtojai informuoja, kad mums ugnies pavojaus nėra, tačiau mūsų miškai vis dar labai sausi. Būkime labai atsargūs su ugnimi iškylaudami“, – perspėjo L. Rimkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?