Norima vėl svarstyti draudimą įsigyti daugiau nei 1,5 tūkst. ha miško

 

Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 2:06 PM

Seime jau norima vėl grįžti prie Miško įstatymo pataisų, kuriomis siekiama, kad asmens bendras įgytas miškų ūkio paskirties žemės sklypų plotas nebūtų didesnis kaip 1,5 tūkst. ha. Tai Eltai patvirtino vienas iš pataisų iniciatorių, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika.

„Kaip tik komitete kalbėjome su kolegomis ir sakėme, kad po savaitgalio grįžę sėsime pasižiūrėti, kokioje stadijoje yra (įstatymo projektas. – ELTA). Dabar tiksliai dar negaliu pasakyti, bet jau ir kolegos kalbėjo, kad prie šito klausimo norima grįžti“, – sakė K. Mažeika.

Šiuo metu Seime laukiama Vyriausybės išvados dėl šio įstatymo pakeitimo projekto.

Kaip penktadienį paskelbė „Verslo žinios“, Švedijos baldų gamybos kompanijos „Ikea“ miškų valdos Lietuvoje per metus išaugo 25 proc., iki 20 tūkst. ha. Tai reiškia, kad „Ikea“ tapo didžiausia privačių miškų valdytoja Lietuvoje, aplenkusi „Euroforest“, 2018 m. pradžioje valdžiusią 15 tūkst. ha miško.

Kaip Eltai teigė K. Mažeika, didelius miškų plotus valdantiems asmenims, jeigu būtų priimtas įstatymas, nieko daryti nereikėtų, jie tiesiog negalėtų įsigyti daugiau miškų.

Įstatymo pakeitimo projektu taip pat siūloma nustatyti, kad daugiau nei 20 proc. juridinio asmens, nuosavybės teise turinčio daugiau nei 400 ha. miškų ūkio paskirties žemės Lietuvos teritorijoje, akcijų būtų galima įsigyti tik gavus Nacionalinės žemės tarnybos išduotą sutikimą.

Kaip ELTA jau skelbė, kad Seimas vasarą pradėjo svarstyti Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko K. Mažeikos pristatytas Miškų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma riboti privačios nuosavybės teise disponuojamų miškų plotus.

Pagal teikiamas naujas nuostatas, asmuo ar susiję asmenys galėtų įsigyti tiek miškų ūkio paskirties žemės Lietuvos teritorijoje, kad bendras jiems priklausantis iš valstybės ir kitų asmenų įsigytos miškų ūkio paskirties žemės sklypų plotas nebūtų didesnis kaip 1,5 tūkst. ha.

„Siūlome 1,5 tūkst. hektarų plotą ir manome, kad iš tokio ploto per metus būtų galima gauti apie 5 tūkst. kubinių metrų medienos, tai yra tikrai pakankamas kiekis šeimos ūkiui, šeima iš to kiekio galėtų išgyventi ir tai neišdarkytų bendro vaizdo, būtų ūkiškai tvarkoma, būtų laikomasi aplinkosauginių reikalavimų“, – pristatydamas teisės akto pakeitimus kalbėjo K. Mažeika.

Miškų įstatymo pakeitimo projektas parengtas, siekiant išvengti miškų ūkio paskirties žemės koncentracijos, krypstančios intensyvaus miškininkavimo tikslais, ir sumažinti neigiamą pramoninio miško kirtimo įtaką aplinkosauginiams, kraštovaizdžio, rekreaciniams, bioįvairovės aspektams.

Miškų įstatyme siūloma numatyti, kad „asmenys gali įsigyti miškų ūkio paskirties žemės sklypą tik gavę Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos išduotą sutikimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.