Aukščiausias kalnas pasaulyje susmuko?

Nepalas į Everestą siunčia komandą, kuri iš naujo matuos kalno aukštį. Himalajų šalies ministras pirmininkas Khadga Prasadas Sharma Olis trečiadienį sostinėje Katmandu į ekspediciją išlydėjo valstybės ekspertą ir tris šerpus.

 Bus matuojamas Everesto aukštis.<br> Scanpix/AFP/Reuters nuotr.
 Bus matuojamas Everesto aukštis.<br> Scanpix/AFP/Reuters nuotr.
 Bus matuojamas Everesto aukštis.<br> Scanpix/AFP/Reuters nuotr.
 Bus matuojamas Everesto aukštis.<br> Scanpix/AFP/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 2:16 PM

Du jų kops į aukščiausią pasaulio kalną ir su GPS įranga fiksuos viršūnės aukštį bei poziciją. Likę du ekspedicijos dalyviai liks bazinėje stovykloje, pranešė už matavimus atsakingos tarnybos atstovas. Duomenys tada bus vertinami, o rezultatai pristatyti gruodį. Darbams buvo ruošiamasi pusantrų metų.

Tai yra pirmas kartas, kai Nepalas pasaulio stogu vadinamą kalną matuos pats. Pastarąjį kartą jį 1954-aisiais išmatavo Indijos ekspertai. Nuo tada laikoma, kad Everesto aukštis yra 8 848 metrai. Tačiau, remiantis palydovų duomenimis, dėl galingo žemės drebėjimo, kuris 2015-aisiais Nepale nusinešė per 9 000 gyvybių, kalnas galėjo šiek tiek sumenkti.

Netrukus turėtų prasidėti šiųmetis pagrindinis kopimo į Everestą sezonas. Jis trunka tik kelias savaites balandį ir gegužę, o jo pradžia priklauso nuo orų. Kasmet šimtai alpinistų mėgina įveikti Everestą. Nuo tada, kai kalnas 1953-iaisiais pakluso pirmajam žmogui, jį įveikė daugiau kaip 5 000 alpinistų, tačiau šimtai žuvo. Už leidimą kopti į Everestą užsieniečiai moka apie 9 000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.