Netoli Černobylio dega miškai: į Lietuvą atpūtė pavojingų dūmų, radiacinis fonas nepakito

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pranešė, kad Lietuvą pasiekė Ukrainoje ir Baltarusijoje degančių miškų dūmai.

 Miškų gaisrai netoli Černobylio. Į Lietuvą atpūtė sveikatai pavojingų dūmų.<br> lrytas.lt nuotr.
 Miškų gaisrai netoli Černobylio. Į Lietuvą atpūtė sveikatai pavojingų dūmų.<br> lrytas.lt nuotr.
Ukrainoje ir Baltarusijoje dagančių miškų dūmai pasiekė Lietuvą.<br> lhmt.lt nuotr.
Ukrainoje ir Baltarusijoje dagančių miškų dūmai pasiekė Lietuvą.<br> lhmt.lt nuotr.
Degantis miškas.<br>AP nuotr.
Degantis miškas.<br>AP nuotr.
Degantis miškas.<br>AP nuotr.
Degantis miškas.<br>AP nuotr.
Degantis miškas.<br>AP nuotr.
Degantis miškas.<br>AP nuotr.
Degantis miškas.<br>AP nuotr.
Degantis miškas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 24, 2019, 11:57 AM, atnaujinta Apr 24, 2019, 4:52 PM

„Šį rytą palydovo nuotraukoje, darytoje 7 val. Lietuvos laiku, matyti (pažymėta raudonu apskritimu ir trumpomis rodyklėmis) miškų gaisrai (gaisrų dūmai) Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje. Vakarinėje Ukrainos dalyje, Baltarusijoje ir mūsų šalyje vyrauja pietryčių vėjai, todėl į orą pakilę dūmai yra genami tiesiai mūsų šalies link (ilga raudona rodyklė). Nenustebkite, jei būdami lauke jusite dūmų kvapą“, – teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Kaip informuoja Aplinkos apsaugos agentūra, daugelyje šalies miestų ir teritorijų kietųjų dalelių kiekis ore viršija normą. 

Lietuvos oro užterštumo žemėlapį rasite čia: ORAS

Remiantis pateiktomis palydovo nutraukomis, miškai Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje dega maždaug 200-400 km spinduliu nuo Černobylio, kur 1986 metais vyko atominės elektrinės sprogimas. Tačiau dėl to pavojaus nėra. Remiantis Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, Lietuvoje radiacinis fonas nėra pakitęs ir yra labai žemas. Jį stebėti galite čia: gamta.lt/files/index.html"="">gamta.lt/files/index.html"" target="_blank">Radiacinio fono žemėlapis.

Rekomenduoja pasisaugoti

Kaip portalui lrytas.lt teigė Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Zita Šilienė, miškų gaisrai fiksuojami Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje bei Kaliningrado srityje. „Vyraujant pietryčių vėjui, dūmus atpūtė tiesiai į Lietuvą. Kietųjų dalelių koncentracija ore viršija normą. Ji išaugusi visuose miestuose. Tačiau šiandien vėjai stipresni, tad turėtų tuos dūmus prasklaidyti. Rekomenduojama nesilankyti arti gatvių, nes prie jų teršalų koncentracija yra dar didesnė.

Dūmai, suodžiai yra degimo produktas, kuriuose ir yra kietosios dalelės. Kadangi jos viršija normą, jos yra pavojingos sveikatai. Todėl vertėtų pasisaugoti ir pagal galimybes mažiau būti lauke, ypač didžiuosiuose miestuose, būti atokiau nuo didelių eismo srautų.

Dūmai turėtų išsisklaidyti pasikeitus vėjui, oro masei ar atėjus lietui“, – teigė specialistė Z. Šilienė.

Teršalus nuplaus lietus

Anot sinoptiko Tado Kantauto, artimiausiomis dienomis į Šiaurės ir Rytų Europą saulėtus ir sausus orus nešantis anticiklonas pamažu nyks.

Tuo pasinaudos visą Vakarų ir Pietvakarių Europą apimantis ciklonas, sudarytas iš kelių centrų. Jau dabar jis pamažu plečia savo ribas Vidurio Europos link, vėliau vienas centrų atsiskirs ir pasuks Baltijos šalių link.

Šiandien didesnę dienos dalį dangus bus giedras, tiktai po pietų pietvakarinėje šalies dalyje pasirodys pavieniai, bet dar ploni kamuoliniai debesys. Lietaus nenumatoma.

Temperatūra dieną sparčiai kils, po pietų termometrai rodys 18–22 laipsnių šilumą. Kylant temperatūrai pamažu stiprės ir vėjas, vidurdienį jis pūs 7–12 m/sek. greičiu, o kai kur jo gūsiai sieks 15–17 m/sek.

Ketvirtadienio naktį tankesni debesys ims slinkti per vakarinius šalies rajonus, čia vietomis trumpai palis. Likusioje šalies dalyje dangus bus mažai debesuotas arba visai giedras, nelis.

Temperatūra naktį kristi neskubės, paryčiais atvės iki 6–11 laipsnių šilumos, tiktai kai kur liks 3–5 laipsniai šilumos. Pietryčių vėjas aprims tik truputį.

Ketvirtadienio dieną plonesni ir retesni kamuoliniai debesys formuosis Rytų Lietuvoje, čia lietaus tikimybė išliks maža. Keliaujant į vakarus debesys augs vis intensyviau, vakarop pajūryje bei Žemaitijoje vietomis nušniokš trumpas lietus su perkūnija. Pūs vidutinio stiprumo pietryčių vėjas, per perkūniją kai kur jo gūsiai sieks 15 m/sek. Antroje dienos pusėje oras įšils net iki 19–24 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.