Lietuvos didmiesčiuose protestuotojai sieks atkreipti dėmesį į klimato kaitą

Keli šimtai moksleivių, studentų ir kitų protestuotojų penktadienio pavakarę Lietuvos didmiesčiuose žada rinktis į protestą, skirtą atkreipti Vyriausybės ir verslo dėmesį į klimato kaitą.

Protestas.<br>V.Balkūno nuotr.
Protestas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-20 11:00

Kaip BNS sakė viena akcijos organizatorių, Vilniaus universiteto Medicinos fakultete studijuojanti Ellen Reiserer (Elen Raiserer), protestai šalyje organizuojami nuo kovo, jungiantis prie pasaulinių penktadieninių akcijų, skirtų atkreipti dėmesį į klimato kaitos problemas.

Anot jos, šį penktadienį, 18 val., protestuotojai kviečiami rinktis Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Ukmergės ir Utenos centrinėse aikštėse.

„Šiandien ir kitą penktadienį protestai rengiami siekiant atkreipti Lietuvos Vyriausybės, taip pat Europos bei pasaulio dėmesį pagaliau imtis veiksmų. Pirmadienį vyks Jungtinių Tautų susitikimas klimato klausimais, susitiks pasaulio lyderiai. Norime parodyti jiems, kad mes juos stebime, einame į gatves ir reikalaujame veiksmų“, – sakė E. Reiserer.

Anot jos, pastarąjį kartą šios iniciatyvos protestai pasauliniu mastu vyko gegužę, prieš Europos Parlamento rinkimus, tačiau nuo to laiko kovos su klimato kaita klausimu „pastebimas neveiksnumas ir paralyžius“.

Organizatoriai tikisi, kad į protestus Lietuvoje atvyks apie tūkstantį žmonių, mažiausiai pusės jų laukiama Vilniuje, V. Kudirkos aikštėje, priešais Vyriausybę. Po savaitės, rugsėjo 27-ąją, rengiamas masyvesnis protestas – tikimasi, kad tuomet vien sostinėje dalyvaus per tūkstantį protestuotojų.

Pasak E. Reiserer, be moksleivių ir studentų apie sutikimą dalyvauti pranešė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, medikus vienijančios ir kitos nevyriausybinės organizacijos.

Mokslininkai sutaria, kad prie klimato šilimo prisideda žmogaus ūkinė veikla, dėl kurios didėja vadinamąjį šiltnamio efektą sukeliančios dujos.

Besikeičiantis klimatas daro įtakos ir Lietuvai – dažnesni atlydžiai žiemą kenkia keliams, statybų sektoriui, dėl staigesnių orų pokyčių ir ilgesnių sausrų kenčia ūkininkai.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad kovojant su klimato kaita siekiama didinti energinį efektyvumą, mažinti automobilių taršą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.