Naujausi Kėdainių vandens tyrimai: vartoti dar negalima

Kėdainių rajono mero patarėja Jorūnė Liutkienė teigia, kad, naujausių pakartotinių tyrimų duomenimis, gyvsidabrio koncentracija vandenyje normos nebeviršija. Visgi, mero patarėjos teigimu, vandenį savivaldybės gyventojai galės pradėti vartoti tik leidus Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Vandenį savivaldybės gyventojai galės pradėti vartoti tik leidus Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vandenį savivaldybės gyventojai galės pradėti vartoti tik leidus Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė, ELTA

Apr 21, 2020, 3:46 PM

„Buvo gautas protokolas, pagal kurį mes privalėjome uždrausti vartoti vandenį, tą ir padarėme. Šiandieną iš ryto buvo susitarta dėl vandens tiekimo svarbiausioms įmonėms – mūsų ligoninėms, bendruomenės centrams, kai kurie vadovai patys pasirūpino, kitiems pagelbėjo „Kėdainių vandenys“, – Eltą informavo J. Liutkienė.

„Netrukus vanduo bus dalinamas ir miesto gyventojams 5 litrų talpos induose“, – pridūrė ji. Visgi Kėdainių rajono savivaldybės mero patarėja informavo, kad jau gauti pakartotiniai vandens tyrimų rezultatai, kurių duomenimis, gyvsidabrio koncentracija vandenyje nebeviršija normos.

„Bet per šitą laikotarpį mes jau gavome pakartotinių ir papildomų mėginių tyrimų rezultatus. Šitie savikontrolės rezultatai aiškiai parodė, kad nė vienas iš 13 mėginių, kurie buvo paimti papildomai ir pakartotinai, neviršija normos“, – patikino mero patarėja, akcentuodama, kad, naujų tyrimų duomenimis, užfiksuota 0,68 mikrogramo gyvsidabrio koncentracija vandenyje, kai didžiausia leistina norma yra 1 mikrogramas.

J. Liutkienės teigimu, apie naujausių tyrimų rezultatus savivaldybės gyventojai yra informuoti, tačiau leidimą naudoti vandenį maistui gali išduoti Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, lauksianti valstybinių tyrimų rezultatų, kurie, pasak mero patarėjos, turėtų būti gauti jau trečiadienį.

„Kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gaus savo rezultatus, jie galbūt nuspręs papildomai tirti, ar netirti, ir tada jie priims sprendimą atšaukti arba neatšaukti draudimo dėl vandens vartojimo“, – sakė Kėdainių rajono savivaldybės mero patarėja. ELTA primena, kad Kėdainių miesto savivaldybė gyventojams pirmadienį paskelbė, kad vandentiekio tiekiamo geriamojo vandens Kėdainių mieste negalima naudoti maistui ruošti, vandenį išimtinai galima naudoti tik buitinėms reikmėms.

Pasak savivaldybės, buvo gautas bendrovės „Kėdainių vandenys“ pranešimas, kad, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos cheminių tyrimų skyriaus (Vilnius) Kėdainių miesto vandenvietės cheminių tyrimų protokolo duomenimis, vandens mėginyje rasta didesnė nei leistina 1,71 mikrogramo gyvsidabrio norma (leistina norma 1,0 mikrogramo).

Kol nebus gauti atsakymai apie vandens tyrimų rezultatus iš šių laboratorijų, vandentiekio tiekiamo geriamojo vandens Kėdainių miesto, Daumantų, Paobelio, Vilainių, Pelėdnagių, Sirutiškio, Medekšių ir Keleriškių kaimų gyventojams negalima naudoti maistui ruošti, tiekiamą vandenį išimtinai galima naudoti tik buitinėms reikmėms, pabrėžiama savivaldybės pranešime.

Vandenį iš šios vandenvietės gauna daugiau kaip 28 tūkst. vartotojų ir 553 įmonės bei organizacijos, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.