Atogrąžų audra siaubia Salvadorą ir Gvatemalą, žuvo 14 žmonių, įvesta ekstremalioji padėtis

Atogrąžų audra „Amanda“ – pirmasis šių metų sezono pavadinimą gavęs Ramiojo vandenyno ciklonas – sekmadienį nusinešė mažiausiai 14 žmonių gyvybių, atslinkusi į Salvadorą ir Gvatemalą, kur sukėlė potvynių ir paliko be elektros tūkstančius gyventojų.

Salvadore ir Gvatemaloje siaučianti atogrąžų audra „Amanda“ nusinešė mažiausiai 14 gyvybių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Salvadore ir Gvatemaloje siaučianti atogrąžų audra „Amanda“ nusinešė mažiausiai 14 gyvybių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2020, 7:31 AM

Salvadoro prezidentas Nayibas Bukele paskelbė 15 dienų ekstremaliąją padėtį, kad šalis galėtų pašalinti stichijos padarinius, kai audra vėliau sekmadienį šiek tiek susilpnėjo, slinkdama į Gvatemalą.

Kol kas visi žmonių žūties atvejai užfiksuoti Salvadore, sakė vidaus reikalų ministras Mario Duranas. Jis perspėjo, kad žuvusiųjų dar gali padaugėti.

„Amanda“ išvartė daug medžių, sukėlė staigių potvynių ir žemės nuošliaužų, daugelyje rajonų nutraukė elektros tiekimą ir apgadino apie 200 namų, nurodė Civilinės saugos tarnybos vadovas Williamas Hernandezas.

Aukšto rango vyriausybės pareigūnė Carolina Recinos pridūrė, kad vieno dingusio žmogaus tebeieškoma.

San Salvadoro meras Ernesto Muyshondtas sakė, kad pusė visų užfiksuotų aukų žuvo sostinėje.

„Susidūrėme su beprecedente padėtimi: viena aukščiausio lygio ekstremali padėtis susidėjo su kita rimta situacija“, – pažymėjo jis, turėdamas galvoje koronaviruso pandemiją.

Apie 4,2 tūkst. žmonių pasitraukė į vyriausybės įkurtus prieglobsčius, netekę pastogės arba priversti evakuotis iš pavojingų vietų, pridūrė E. Muyshondtas.

Kai kuriose užlietose teritorijose kariai kartu su gelbėjimo tarnybų darbuotojams teikė pagalbą žmonėms.

„Praradom viską – nebeturim kur gyventi“, – skundėsi smarkiai nuniokotos San Salvadoro pietrytinės dalies gyventojas Isidro Gomezas, kurio namą sugriovė iš krantų išsiliejusios upės potvynis.

Kitas nukentėjęs gyventojas, Mariano Ramosas, pasakojo, kad paryčiais San Salvadoro rajonas, kuriame vyras gyvena, buvo užlietas purvo ir vandens srauto. Pasak pareigūnų, tame rajone žuvo vienas pagyvenęs vyras.

Salvadoro aplinkos ministerija perspėjo gyventojus dėl didelio žemės nuošliaužų pavojaus.

Apie 6,6 mln. gyventojų Salvadoro beveik 90 proc. teritorijos laikoma pažeidžiama potvynių ir žemės nuošliaužų.

Kaimyninėje Gvatemaloje pareigūnai sakė, kad mažiausiai penkios nuošliaužos blokavo kelius, taip pat buvo pranešta apie kilusius potvynius, bet kol kas gyventojų evakuacijos nevykdomos.

Nors „Amanda“ susilpnėjo iki atogrąžų depresijos, Gvatemalos pareigūnai perspėjo, kad smarkūs lietūs tęsis, todėl upės gali ištvinti, keliams gresia nuošliaužų pavojus... o pajūrio teritorijoms – potvyniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.