Dalį Australijos siaubia nevaldomas krūmynų gaisras, žmonės raginami evakuotis

Australijos ugniagesiai šeštadienį sakė būsiantys priversti iki išnaktų kovoti su nevaldomu krūmynų gaisru, keliančiu pavojų žmonių gyvybėms ir namams vakarinės pakrantės mieste Perte.

Vakarų Australijoje nevaldomas krūmynų gaisras kelia grėsmę namams Perte. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vakarų Australijoje nevaldomas krūmynų gaisras kelia grėsmę namams Perte. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2021, 4:24 PM

Priešgaisrinių ir gelbėjimo tarnybų departamento (DFES) pranešimu gyventojams buvo liepta „nedelsiant imtis veiksmų, kad išgyventų“, ugniai artėjant prie namų netoli Oukfordo, esančio maždaug už 35 km į pietus nuo Perto centro.

Tvyrant tirštiems dūmams gyventojai buvo paraginti evakuotis, jeigu matomumas yra pakankamas, o priešingu atveju ieškoti prieglobsčio vietoje.

Apie 150 ugniagesių tikriausiai dirbs iki sekmadienio paryčių, kad suvaldytų gaisrą, apėmusį 80–100 hektarų plotą, žiniasklaidai sakė DFES rajono pareigūnas Russellas Wellsas.

„Priešakyje neabejotinai laukia sunkios sąlygos“, – pabrėžė jis.

Nors dieną tvyrojusi 33 Celsijaus laipsnių kaitra naktį tikriausiai sumažės, meteorologai prognozuoja stiprius gūsingus vėjus.

Sekmadienį oras turėtų dar labiau įkaisti, todėl baiminamasi, kad susiklosčius nepalankioms sąlygoms gaisras gali dvigubai išsiplėsti.

„Šiuo metu iš tikrųjų stengiamės suvaldyti gaisrą šiandien, o rytoj turėsime dėti išties daug pastangų, kad jis neišsiplėstų“, – sakė R. Wellsas.

Iš oro nufilmuota medžiaga rodo, kad toje vietovėje degė mažiausiai vienas statinys, nors priešgaisriniai orlaiviai ne kartą mėgino numalšinti liepsnas liedami vandenį.

Keletas kelių buvo uždaryti; įkurta evakuacijos centrų.

Perto pakraščiuose taip pat degė keletas kitų krūmynų gaisrų.

Praeitais metais Vakarų Australija išvengė klimato kaitos paaštrintų didelių vasarą liepsnojusių gamtinių gaisrų, smarkiausiai siautusių daugiausiai gyventojų turinčiose Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijose.

2019 metų pabaigoje ir 2020 metų pradžioje Australijoje tvyrant sausroms gaisrai išdegino daugiau kaip 24 mln. ha miškų ir krūmynų. Šalyje tąsyk žuvo daugiau kaip 30 žmonių, taip pat supleškėjo tūkstančiai namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.